Saatler ne zaman ileri alınacak 2016 yaz saati uygulaması bugün başlayacak 26 Mart 2016 Cumartesi

Saatler her sene mart ayında bir saat ileri ekim ayında da bir saat geri alınır. Peki saatler ne zaman ileri alınacak? Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre yaz saati uygulaması 26 Mart 2016 Cumartesi gününü 27 Mart Pazar gününe bağlayan gece 1 saat ileri alınacak. Saatlerin ileri alınması ile gün ışığından daha fazla faydalanma amacı hedefleniyor.

Saatler ne zaman ileri alınacak 2016 yaz saati uygulaması bugün başlayacak 26 Mart 2016 Cumartesi
26 Mart 2016 Cumartesi 10:36

Her sene düzenli bir şekilde bir kere saatler ileri alınır ve bir kere de geri alınır. Güneş ışığından daha fazla faydalanmak adına saatler mart ayında 1  saat ileri alınıyor. Peki saatler ne zaman ileri alınacak? Ayrıca yaz saati uygulaması ne zaman başlayacak? Saatlerin ileri alınmasıyla birlikte akşam güneşin geç batması enerjiden daha fazla tasarruf edileceği anlamına geliyor. 

Yaz saati uygulaması bu ayın sonunda başlayacak. Her sene ekim ayının sonunda geri alınıyor mart ayının sonunda ise 1 saat geri alınıyor.

Saatler ne zaman ileri alınacak?

2016 yaz saati uygulaması bu gece uygulanmaya başlanacak. Saatler Mart ayının 26 Mart Cumartesi'yi 27 Mart Pazar gününe bağlayan gecede 1 saat ileri alınıyor.
 
Kasım ayında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından teklif edilen düzenleme ile seçim dönemi nedeniyle kış saati uygulamasına geçilmesi geciktirilmişti. Konuyla ilgili yapılan çalışmalarda belirlenen tarih ise 8 Kasım olarak ilan edilmişti. Bu erteleme bir çok karmaşaya neden olmuştu. Yaz saati uygulamasında bu karmaşalara sebep olmamak için, 2016 yılında yaz saati uygulaması Mart ayının son haftasonunda gerçekleşecek. 

21 Mart'taki gün dönümünün ardından ileri saat uygulamasına o hafta sonu geçilecek. Saatler 26 Mart 2016 cumartesiyi 27 Mart pazara bağlayan gece saat 03.00'da bir saat ileri alınacak. 

SAATLERİN İLERİ ALINMASI - YAZ SAATİ UYGULAMASI RESMİ GAZETEDE

Yaz saati uygulamasına geçmek yani saatleri ileri almak için kanuni bir düzenleme yapmak gerekiyor. Bu düzenleme olmadan saatleri ileri alınamıyor. İşte her sene yapılan bu düzenleme de bu sene yapıldı ve saatleri ileri alınması ile ilgili karar Resmi Gazete'de yayımlandı.  "Gün Işığından Daha Fazla Yararlanmak Amacıyla Bütün Yurtta Saatlerin Yeniden Düzenlenmesi Hakkında Karar" 16 Mart 2016 tarihli ve 29655 sayılı karar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kararnamede de belirtildiği üzere yaz saati uygulaması 27 Mart Pazar gecesi başlayacak.

Yaz saati uygulamasına geçiş düzenlemesi hakındaki "Gün Işığından Daha Fazla Yararlanmak Amacıyla Bütün Yurtta Saatlerin Yeniden Düzenlenmesi Hakkında Karar" 16 Mart 2016 tarihli ve 29655 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre 27 Mart Pazar günü yaz saati uygulamasına geçilecek.

Resmi Gazete'deki saatlerin ileri alınması kararında ayrıca 30 Ekim 2016 Pazar günü saat 04.00'ten itibaren bir saat geri alınması da belirtiliyor.


saatlerin ileri alınması

MEMUR MESAİ SAATLERİ DEĞİŞİYOR...

28 Mart sabahı memurların mesai saatleri de değişecek. İstanbul Valiliği 1 Kasım tarihinde kış saati uygulaması ile birlikte mesai saatlerini  08.00-12.00 ile 12.30-16.30 olarak belirlemişti. 28 Mart 2015 tarihinden itibaren yeniden eski saatlere dönülecek ve memurların mesai saati 08.30-12.00 ile 13.00-17.00 arasında başlayacak.

SAATLER NEDEN İLERİ ALINIR

I. Dünya Savaşı sırasında birçok ülke belirli aylarda saatlerini tekrar tekrar ayarlamaya başladı. Bu uygulamanın amacı günün belli saatlerinde insanların uyanık kalmasını sağlamak böylece sokak lambalarının daha az yanmasını sağlayarak enerjiden tasarruf etmekti. Bu sebeple saatler her yıl mart ayında bir saat ileri alınır. Saatler ne zaman ileri alınacak sorusu da böylece cevap bulmuş olur.

Saatlerin normal zamanı kış ayında olduğu gibidir. Yani biz aslında ekim ayında saatleri bir saat geri almayız. Normal zamanına getiririz. Haliyle mart ayında saatleri de bir saat ileri almış oluruz. Böylece güneş ışığından daha fazla yararlanmış oluruz.

Saat hesaplamaları sadece mekanik saatler dikkate alınarak yapılmaz. Ayrıca insanların vücutlarındaki biyolojik saatler de dikkate alınarak yapılır.
 


Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.