2016'da ek ders ücreti ne kadar oldu?

2016 yılında maaşlara gelen zamlarla birlikte öğretmenlerin ek ders ücretlerine de zam geldi. Yeni zamlarla birlikte ek ders ücreti ne kadar oldu? Öğretmenlerin merakla beklediği ek ders haberleri belli olmaya başlıyor. Yeni zamlarla birlikte ek ders ücreti nasıl hesaplanır?

2016'da ek ders ücreti ne kadar oldu?
08 Ocak 2016 Cuma 22:24

Ocak dönemi tüm memurların ve çalışanların maaşlarına; devletin de tüm vergilere yaptığı zam ayı olarak bilinir. Öğretmenlerin maaşlarına yansıyacak % 6'lık zam ile birlikte ek ders ücretine de belirli oranda zam yansımaktadır. Ancak ek ders ücretinin hesaplama yöntemi çok farklı olduğu için alınan zam tam olarak yansımamaktadır.

Ek ders ücreti hesaplanırken gece ve gündüz yapılan eğitim, okullardaki yetiştirme kursları, özel eğitim merkezlerinin ve cezaevlerinin özel statüleri, yüksek lisans ve doktora yapan öğretmenlerin durumları ayrı ayrı hesaplanır ve ek ders ücreti bu hesaplamalar neticesinde yapılır.

Ek ders saat ücreti hesaplama işlemi yapılırken bir diğer kriter de o ayın kaç hafta çektiğidir. Genelde öğretmenler her ayı dört hafta üzerinden değerlendirmeye aldığı için hesaplamada yanlışlık çıkacaktır. Bu noktada bizim size tavsiyemiz okulunuzun muhasebe işlerine bakan memurundan ek ders puantajınızı alarak kaç saat derse girdiğinizin tablosunu görmenizdir. Ancak o şekilde sağlıklı bir hesaplama yapabilirsiniz.


Ek ders ücretleri, 657'nin 176. maddesine göre ödenmektedir. Bu madde şu şekildedir: "Madde 176 - Bu Kanunun 89 uncu maddesine göre kendilerine ders görevi verilenlere, ders saati başına gündüz öğretimi için 140, örgün ve yaygın eğitim kurumlarında yarıyıl ve yaz tatillerinde, cumartesi ve pazar günleri ile saat 18.00'den sonra başlayan öğretim faaliyetleri için 150 gösterge rakamının bu Kanuna göre belirlenen aylık katsayısı ile çarpımından oluşan miktar üzerinden ek ders ücreti ödenir. Bu ücretler, özel eğitime muhtaç öğrencilerin eğitim ve öğretim gördüğü kurumlarda görevli öğretmen ve yöneticiler ile bu öğrencilere yönelik olarak açılan özel sınıf öğretmenlerine ve cezaevlerinde görevli öğretmenlere %25, Milli Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi kapsamında görev alan yönetici ve öğretmenlere %100 fazlasıyla ödenir. Bu madde kapsamında ücretle ders vermek üzere yükseköğretim kurumlarından görevlendirilen öğretim elemanlarına 2914 sayılı Kanun hükümlerine göre ek ders ücreti ödenir. Konferans ücreti her yıl bütçe kanunlarında gösterilir."

Ek ders ücretlerine ilişkin bir diğer mevzuatta 2014-2015 yılı toplu sözleşmeleridir. (Ki aynı hüküm 2016-2017 toplu sözleşmesinde yer alıyor) Buradaki hüküm şu şekildedir: "Lisansüstü öğrenim gören öğretmenlere ilave ek ders ücreti Madde 8- (1) Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerden yüksek lisans ve doktora yapmış olanlara, fiilen girdikleri dersler için ödenecek ek ders ücretleri sırasıyla %5 ve %15 artırımlı ödenir"

SONUÇ

Ek ders ücretleri özetle gündüz öğrenimi için 140, gece öğrenimi için 150 katsayısının maaş katsayısı ile çarpımı miktarınca ödenmektedir. Çıkan miktardan gelir ve damga vergisi kesilmektedir.


2016 Ocak Hafta Sonu Takviye Kurs Öğretmen yüksek lisans veya doktora yapmışsa
Maaş katsayısı: 0,088817
Gündüz: 140 Brüt: 12,43
%15 Gelir Vergisi: 1,86
Damga vergisi: 0,09
Net: 10,48
Net: 20,96 TL Y. Lisans için Net: 11,00
Doktora için Net: 12,05
Gece: 150 Brüt: 13,32
%15 Gelir Vergisi: 1,99
Damga vergisi: 0,10
Net: 11,23
Net: 22,46 TL Y. Lisans için Net: 11,79
Doktora için Net: 12,92


 - Net için yapılan hesaplamada, vergi oranı yüzde 15 alınmıştır. Ancak öğretmenler, Temmuz gibi üst vergi dilimi olan %20'ye girmektedir. Ayrıca binde 7,59 oranında damga vergisi kesintisi yapıldı.

- Özel eğitimde bu ücretler yüzde 15 artırımlı ödenecek

- Hafta sonu takviye kurslarında bu ücretler iki katı olarak ödenecek.

- Öğretmen yüksek lisans yapmış ise bu ücret yüzde 5, doktora yapmış ise yüzde 15 artırımlı ödenecek

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Selim - 9 yıl önce
Ek dersler vergi matrahına tabi olmamalı. Ayrıca emeklilik maaşı ve ikramiyesinde ücretlere yansımalı.