Teog türkçe sınavı özveri sorusunda hata var mı?

27 Nisan 2016 Çarşamba günü yapılan Teog 2. Dönem Türkçe Sınavı'nda sorulan bir soru büyük tartışmalara neden oldu. Türkçe sınavında sorulan özveri ile alakalı sorunun cevabında birçok örenci tereddüt yaşadı. Peki Teog Türkçe özveri sorusunda hata var mı? Özveri sorusu iptal edilmeli mi? Detaylar Haberimizde.

Teog türkçe sınavı özveri sorusunda hata var mı?
28 Nisan 2016 Perşembe 21:15

TEOG 2. Dönem Sınavları bugün yapılan oturumla sona erdi. Yüzbinlerce öğrenci daha iyi bir liseye gitmek için 6 farklı dersten TEOG sınavına girdi. 27 Nisan Çarşamba günü yapılan Türkçe dersi sınavında sorulan soru, birçok öğrenci tarafından eleştirildi. 

Teog 2. dönem birinci oturumu ilk sınavında Türkçe sınavına giren öğrencileri A kitapçığında bulunan 3 üncü soruda takıldı kaldı. Türkçe sınavındaki bir soru birçok öğrencinin kafasını karıştırıken, sınav ile ilgili yorumlarda 3 üncü soru olan "özveri" sorusunun iptal edilmesi gerektiği düşüncesi çoğaldı. Peki Teog Türkçe sınavında sorulan özveri ile alakalı sorunun cevabı ne? Türkçe sınavında sorulan özveri sorusu iptal olur mu?

TEOG Türkçe "Özveri" sorusunun çözümü

Teog 2. dönem Türkçe sınavında sorulan özveri ile alakalı soru şu şekilde;



Gerçek dostluğun ne olduğunu bilirim, bildiğim için de .....

Bu cümlenin "özveri" anlamı taşıması için aşağıdakilerin hangisiyle tamamlanması gerekir?

A) dostumun beni hiç yargılamadan dinlemesini beklerim.
B) dostlarımın kötü günler yaşamasını hiç istemem.
C) yeri geldiğinde kendi isteklerimden onun için vazgeçerim.
D) "dost" diyebileceğim insanı seçerken uzun süre düşünürüm.

İllk olarak özveri kelimesinin anlamına bakalım. Sözlükte Özveri,  Bir amaç uğruna veya gerçekleştirilmesi istenen herhangi bir şey için kendi çıkarlarından vazgeçme, fedakârlık: anlamına geliyor. Bir cümle içerisinde kullanırsak; 

Daha bilgili olmalı, daha çok özveride bulunmalı ve zekice davranmalıyız.

Şimdi soruya dönersek, soruda Gerçek dostluğun ne olduğunu bilirim, bildiğim için de ... cümlesinin sonuna özveri anlamı taşıyan şıkkın ne olması gerektiği isteniyor. 

A şıkkında dostumun beni hiç yargılamadan dinlemesini beklerim. derken, özne temenni içerisinde bulunuyor.

B şıkkın da dostlarımın kötü günler yaşamasını hiç istemem. ile tamamlandığında 

C şıkkında  yeri geldiğinde kendi isteklerimden onun için vazgeçerim. ile tamamlandığında öznenin, herhangi bir şey için kendi çıkarlarından vazgeçme ve fedakarlık anlamı taşıyor. O yüzden Teog Türkçe sınavında sorulan özveri sorusunun cevabı C şıkkı oluyor. 

D şıkkına baktığımızda ise,  öznenin, seçme işlemini gerçekleştirirken,düşünme eylemini yaptığını belirtiyor. 

Aslında soruyu çözerken yükleme bakmak yeterli, Şıklarda bulunan yüklemlerin fiillerine baktığımızda, beklemek, istemek, vazgeçmek, düşünmek; 

Özveri kelimesinin anlamına baktığımızda Bir amaç uğruna veya gerçekleştirilmesi istenen herhangi bir şey için kendi çıkarlarından vazgeçme, fedakârlık: anlamına geliyor. O yüzden de doğru cevap C şıkkı olarak karşımıza çıkıyor. 



 


Etiketler; #teog türkçe
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Miray - 8 yıl önce
Milli eğitim, bizlere gösterdiği konulardan soru çıkaracağını söyledi. Oysaki ders ve çalışma kitabında özveri ile alakalı bir bilgi yok. Sorunun iptal edilmesi gerekli.
Misafir Avatar
melih sözer - 8 yıl önce @Miray
Miray bu bi kelime bilgisi sorusuydu bilen için kolay bilmeyen için zor bi soruyda hem teog da MEB in illa ders kitabında yazdığı kelimeleri sormak zorunda değil zaten özveri (fedakarlık) kelimesi de çoğu kişinin bildiği bir kelimedir. Sorunun iptal edilmemesi lazımdı eleyici bir soru falan da değildi.
Misafir Avatar
asafsafsf - 8 yıl önce @Miray
sadece kelime bilgisle alakalı birşey ve gayet de kolaydı soru adı üstünde "öz" "veri" insanların bu soruyu bilememesi çok saçma
Misafir Avatar
Kadir İnanır - 8 yıl önce @Miray
ağlamakta özgürsün
Misafir Avatar
Alp - 8 yıl önce @Miray
Özverinin fedakarlık olduğunu bilmiyosan türkçeden full bekleme. Ayrıca sözcükte anlam konusuna giriyor ve iptal olma ihtimali yok
Avatar
çiğdem - 8 yıl önce
özverinin anlamını nerden bilebiliriz ki
Avatar
Pelin - 8 yıl önce
Biz o özverinin anlamını bilsek cozucez zaten okadar öz eleştiri sorusu çözduk gide gide ozveriyi mi sordunuz iptal olmali
Misafir Avatar
Burkay - 8 yıl önce @Pelin
valla billa iptal olsun yaa haklısın kardeşim bacım !
Avatar
Teog Öğrencisi - 8 yıl önce
Arkadaşlar çalışma kitabında özveri ile ilgili bir şey varmı varsa söylermisiniz.Türkçede özverinin anlamını bilenler yaptı ama ben anlamını hiç duymadığım için yanlış yaptım
Misafir Avatar
Elif - 8 yıl önce @Teog Öğrencisi
Bende yanlış yaptım
Avatar
Nisa - 8 yıl önce
Özverinin anlamını bilmediğim için bence cok sacmaydı
Avatar
teog ogrencisi - 8 yıl önce
Bu teog sınavında çıkan özveri sorusu kitapta geçmedi ve sorulmuşggerçektencçok alakasiz
Avatar
Baba - 8 yıl önce
Pek çelişki göremedim. Tartışmasız C
Avatar
Esra - 8 yıl önce
Mat köklü soru yanliş