Milli Savunma Bakanlığı'nın bedelli askerlik ve dövizle askerlik açıklaması

Milli Savunma Bakanlığı, yaptığı açıklamada dövizle askerliğin ne olduğunu, dövizle askerlik uygulamasının bedelli askerlik ile karıştırıldığını, bu sebeple basında sürekli "Bedelli askerlik çıkacak mı?" haberlerinin yapıldığını ve toplumun yanlış bilgilendirildiğini söyledi.

Milli Savunma Bakanlığı'nın bedelli askerlik ve dövizle askerlik açıklaması
03 Şubat 2016 Çarşamba 00:25

Bedelli askerlik ve dövizle askerlik haberleri her gün gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Birçok haber gazetesinde ve haber sitesinde her gün defalarca "Bedelli askerlik çıkıyor mu?" haberleri yayınlanıyor ve toplum bu noktada bir aldatmacanın kurbanı oluyor. Tüm bunları göz önüne alan Milli Savunma Bakanlığı Genel Sekreterliği dövizle askerlik yapmayı tanımayarak dövizle askerlik uygulamasının bedelli askerlik uygulamasından farkını açıkladı.

Bakanlık, yaptığı açıklamada "Dövizle askerlik yalnızca yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızı kapsayan ve bulundukları yabancı ülkelerde elde ettikleri hak ve kazanımlarının sonucu olarak 1980 yılından beri sürekli uygulanan bir askerlik hizmet şeklidir." ifadesine yer verdi.

Dövizle askerlik uygulamasının 1980 yılından beri yurt dışında yaşayan vatandaşlar için uygulandığını belirten Milli Savunma Bakanlığı Genel Sekreterliği, 27 Ocak'ta yürürlüğe giren 6661 Sayılı Kanun'da ise 6 bin euro olan dövizle askerlik bedelinin bin euro şeklinde düzenlendiğini belirtti.


Bakanlık, bu değişikliğin yazılı ve görsel basında bedelli askerlik olarak yansıtılmasının yanlış anlaşılmaların önnünü açtığı ve bu yanlış algının bir an evvel giderilmesi gerektiğini belirtti.
Dövizle askerlik hizmetinden yararlanmak isteyen yurt dışında yaşayan vatandaşların, 1111 sayılı Askerlik Kanununda belirtilen şartları taşımaları halinde, durumlarının incelenerek bu haklarını kullanabildiklerinin aktarıldığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bedelli askerlik ise ancak özel kanunlarla uygulanan, müracaat şartları, süresi ve bedel tutarı kanunların yayımlandığı dönemlerin ihtiyaç ve özelliklerine göre belirlenen geçici süreli bir askerlik hizmet şeklidir. Bedelli askerlik şu anda gündemde bulunmamaktadır."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.