NASA 7 yeni gezegen keşfettiklerini açıkladı

NASA önemli bir keşfin haberini kamuoyuyla paylaştı. Dünya’dan 40 ışık yılı uzakta, Güneş Sistemi dışında yer alan ve bir yıldızın yörüngesinde bulunan 7 yeni gezegen keşfedildi. NASA'dan yapılan açıklamaya göre bu gezegenlerin 3'ü Dünya ile benzerlik gösteriyor. Peki bu gezegenlerde hayat var mı? Bu müthiş keşifle ilgili detaylar haberimizde.

NASA 7 yeni gezegen keşfettiklerini açıkladı
23 Şubat 2017 Perşembe 16:06

Bilim adamları, Güneş Sistemi dışında Samanyolu Galaksisi içindeki Kova takımyıldızı içindeki TRAPPIST-1 ismi verilen yıldızın yörüngesinde 7 yeni gezegen keşfetti. Gerek çapıyla gerekse de Güneş Sistemi'ne olan benzerliğiyle Trappis-1 sistemi Güneş Sistemi'nden farklı bir sistemde bulunuyor. Bu çarpıcı keşif akıllara tek bir soruyu getiriyor: Güneş Sistemi dışında yer alan bu sistem içinde hayat barındırıyor mu? Dünya dışı bir yaşam söz konusu olabilir mi?

NASA araştırmacılarının çarpıcı açıklamasına göre, gezegenlerden üçünün yüzey sıcaklığının, yeterli atmosfer basıncı göz önüne alındığında, su varlığını ve canlı yaşamını destekleyebilecek yapıda olduğu düşünülüyor.



Yaklaşık Jüpiter büyüklüğünde sönük bir yıldız olan TRAPPIST-1’in etrafında sıkı bir ağ oluşturan gezegenlerin karasal ve kayalık yapıda olduğu, canlı yaşamına olanak verip vermeyeceklerinin anlaşılması için atmosferlerinin daha detaylı incelenmesinin gerekeceği belirtildi. Gökbilimciler şimdi gezegenlerin atmosfere sahip olup olmadıklarına odaklanmış durumda. Bilim adamları Hubble teleskopu aracılığıyla havada metan gazı ve su arayacak.

Keşfi yapan Liege Üniversitesi Öğretim Üyesi Michael Gillon ve ekibi, yıldızın etki bölgesinde Dünya'ya benzeyen daha fazla gezegenin olabileceğini ve bunun için araştırmaların devam ettiğini kaydetti. Ekip, sayının yakın zamanda daha da artabileceğini vurguluyor. Diğer bir ekip üyesi Liege Üniversitesinden Emmanuel Jehin de "Galaksimizde 200 milyar yıldız var. Bunların her birinde 10 tane Dünya benzeri gezegen olsa artık gerisini siz hesap edin." şeklinde konuştu.

Araştırma ekibinden Cambridge Üniversitesi Öğretim Üyesi Amaury Triaud ise, dünya dışındaki yaşamları keşfetme yolunda tarihi bir adım attıklarını belirterek, "Samanyolu Galaksisi içinde Dünya büyüklüğünde çok sayıda başka gezegen olduğunu öğrenmek inanılmaz bir şey." dedi. 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.