4 yıl aradan sonra yeniden ortaya çıkan şap hastalığına karşı yerli aşı geliştirildi. Diğer ülkelerden aşı talepleri gelmeye başladı.
Şap hastalığına neden olan yeni tür virüse karşı Türkiye aşı geliştirdi. Son zamanlarda birçok yerde ve aynı anda çıkan şap hastalığı nedeniyle yaşanan panikler Türk bilim adamları sayesinde son buldu. Geliştirilen aşı, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü tarafından onaylandı. Ermenistan ve Gürcistan'dan gelen talepler üzerine satışı yapılacak.
Kış başında Türkiye'nin pek çok bölgesinde aynı anda görülen yeni şap hastalığı büyük panik yarattı. Virüsün yeni bir tür olması üzerine harekete geçen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da yerli aşı geliştirmek için çalışma başlattı. 24 saat esasına göre çalışan Şap Enstitüsü, hızla yayılma özelliğine sahip Nepal 84 adı verilen virüse yönelik aşıyı 1 ayda geliştirdi. Enstitü 13 milyon 500 bin dozluk üretim yaptı, kısa sürede 10 milyon hayvan ücretsiz aşılandı. Enstitü haftada 1.5 milyon doz aşı üretebiliyor. Söz konusu aşının içinde diğer hastalıklara yönelik koruma unsurları da yer alıyor.
TÜRKİYE'YE TEBRİK
Yerli aşı için Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü'nün de onayı çıktı. Örgüt, aşının üretilmesi nedeniyle Türkiye'yi tebrik ederken, aşının diğer ülkelere satışının da yolunu açtı. Aşıya, Gürcistan ve Ermenistan'dan da talep geldi. Türkiye de ücreti karşılığında aşı satışı yapabileceğini kaydetti. Talep ve satış, Dünyü Hayvan Sağlığı Örgütü üzerinden yapılacak. İlk aşamada 3 milyon dozluk satış gerçekleşecek.
ŞAP PANİĞİNE YERLİ AŞI NEŞTERİ
Tokat Turhal'da aralık ayında görülen şap hastalığı nedeniyle tedbir için kent genelindeki tüm hayvan pazarları kapatıldı. Hemen harekete geçen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yeni üretilen yerli aşıyı gönderdi, bütün hayvanlar aşılandı. Bu sürede 100'e yakın hayvan telef olurken, 50 gündür kapalı olan pazarlar 10 gün içinde açılacak.
Kaynak: HaberTürk
Kaynak: HaberTürk