2017 Ramazan Fidye ve Fitre miktarı kaç TL, kimlere fitre ve fidye verilmez?

2017 Ramazan ayı oruç fidye ve fitre miktarı merak ediliyor. Geçtiğimiz yıl 15 TL olan fitre miktarı bu yıl kaç TL oldu? Ramazanda fidye ve fitre parası kimlere verilir, kimlere verilmez? İşte merak edilenler.

2017 Ramazan Fidye ve Fitre miktarı kaç TL, kimlere fitre ve fidye verilmez?
03 Haziran 2017 Cumartesi 17:40

2017 Ramazan ayı fıtır fitre ne kadar merak ediliyor. Milyonlarca müsüman,  bu mübarek ayda, tutmadığı oruçların fidyesini ve Ramazan fitresini veriyor. Peki 2017 yılında fidye ve fitre fiyatı ne kadar oldu? Kimlere fidre ve fitre verilir? Anneye, Babaya, kardeşe fitre verilir mi? İşte detaylar.

Diyanet İşleri Başkanlığı, Din İşleri Yüksek Kurulu, 26/04/2017 tarihinde Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Dr. Ekrem KELEŞ'in başkanlığında toplanmıştı. Toplantıda, 2017 yılı Sadaka-ı Fıtır miktarı konusu görüşülmüştü.

2017 Ramazan Fitresi ne kadar?

Değerlendirme sonrasında fıtır sadakasının, Müslüman toplumların neredeyse tamamına yakın bir kesimi tarafından veriliyor olması dikkate alınarak, mevcut sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak 2017 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2018 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan sürede 16,00 TL olarak belirlenmesine karar verildi.​

Din İşleri Yüksek Kurulu geçtiğimiz yıl, sadaka-i fıtır miktarını en düşük 15 TL (On Beş Lira) olarak belirlemişti.

Fitre kimlere verilir?

Müslümanlar fitreyi, Ana babaya, dedeye, büyük anneye, evlada, toruna, hanıma ve kâfire fitre veremez. Fitre fakir olmak şartı ile geline, damada, kayınvalideye, kayınpedere, kayınbiradere, üvey çocuğa fitre verilir. Hala, amca, dayı, teyze gibi akrabaya fitre vermek daha çok sevap olur. İmameyne göre, borçlu ve fakir kimseye, hanımı fitre verebilir.

Fidye Nedir?

Fidye bazı ibadetlerin eda edilmemesi ya da edası sırasında birtakım kusurların işlenmesi hâlinde ödenen dînî-malî ükümlülüktür. İbadetlerle ilgili fidye, oruç ve hacda söz konusudur. İhtiyarlık ve şifa ümidi olmayan bir hastalık sebebiyle oruç tutamayan ve daha sonra da kaza etmesi mümkün olmayan kimse, oruç tutamadığı her güne karşılık bir fidye öder. Kur’an-ı Kerim’de, “Oruç tutmaya güç yetiremeyenler, bir fakir doyumu kadar fidye öder.” (Bakara, 2/184) buyurulmaktadır. Bir fidye miktarı, bir sadaka-i fıtır miktarıdır.

2017 yılı Ramazan fidyesi ne kadar?

Diyanet'in belirlediği sadaka-i fıtır miktarı bu yıl 16 lira olarak ilan edildiği için fidye miktarı da bu kadar oldu. Oruç tutmayanlar her gün için 16 lira vermek durumundalar. Bu alt sınır yani bunun altında oruç fidyesi belirlenip verilemez. İsteyen üstünde bir rakam ödeyebilir. Ramazan ayının tamamında oruç tutmayanların fidye miktarı 480 lira yapıyor.

Oruç tutmuyorum ancak fidye verecek param yok ne yapmalıyım?

Oruç tutmayan birisinin fidye verecek durumu yoksa Allah'tan af diler. Günler uzun olduğu için oruç tutamayan hasta veya yaşlılar kısa günlerde oruç tutarak kaza edebilirler.

Oruç fidyesi kimlere verilemez?

Ramazan fidyesi zekat verilen kişilere verilebilir. Yani bireyin kendi torunu veya çocuğuna fidye vermesi mümkün değildir. Bunun yanında dedeye, anneye, babaya, büyük anneye, toruna, hanıma, evlada fitre verilmez. Eğer gelin, damat, kayınvalide, kayınpeder, üvey çocuk ve kayınbirader gibi kan bağı olmayan akrabalar fakir ise onlara verilebilir. Hala, dayı, amca, teyze gibi kan bağı olan akrabalara fitre vermek daha çok sevaptır.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.