Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Pakistanlı medya kuruluşlarının temsilcilerini kabul etti. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın tarihi ve yapısı hakkında bilgi veren Başkan Görmez, “İlmin, dini ve dini olmayan diye ayrılması İslam coğrafyasında en önemli kırılma noktasıdır.'' dedi.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Pakistanlı medya kuruluşlarının temsilcilerini kabul etti.
Türkiye Maarif Vakfı bünyesinde Türkiye’ye gelen heyeti kabulünde, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Diyanet İşleri Başkanı Görmez, geçtiğimiz Mevlid kandilinde Pakistan’a gerçekleştirdiği ziyareti hatırlatarak, "Türkiye ile Pakistan halkları, arasında çok yüksek bir sevgi ve muhabbet olan, birbirlerine gönülden bağlı olan iki millettir. Türkiye ile Pakistan’ı kardeş olmanın ötesinde ikiz kardeş olarak görüyorum" dedi.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın tarihi ve yapısı hakkında bilgi veren Başkan Görmez, şöyle devam etti;
“İlmin, dini ve dini olmayan diye ayrılması İslam coğrafyasında en önemli kırılma noktasıdır…”
Bizim ilim tarihimizde çok ciddi bir kırılma noktası vardır. O da ilmin, bilginin dini ve dini olmayan diye birbirinden ayrılmasıdır. Pakistanlı kardeşlerimizle, medrese hocalarıyla oturup konuşacağımız en önemli konu budur. İlmin dini ve dini olmayan şeklinde bir ayrıma tutulması, ilimle ilgili ayetlerine baktığımızda Kuran'a da aykırıdır. Çünkü İslam'a göre, bir Kuran'ın ayetleri bir de kainatın ayetleri var. Allah’ın kitaptaki ayetleriyle, kainattaki ayetlerini birbirinden ayıramazsınız. Dolayısıyla Matematik ne kadar dini bir ilimse, tefsir o kadar dini bir ilimdir. Bizim kadim medreselerimizde tefsir, fıkıh, usûl hiçbir zaman, fizikten, kimyadan, matematikten, astronomiden ayrılmadı.
“İlmi, hikmeti ve marifeti birbirinden ayırırsak bütünlüğü kaybederiz…”
Bir alim, bir arif, bir de hakim var. İlmin sahibine alim, hikmetin sahibine hakim, marifetin sahibine de arif diyoruz. Bu üçü birbirinden ayrıldığı zaman biz bütünü kaybediyoruz. Maarif Vakfı inşallah bu bilgiyi bir bütün olarak Pakistan’a getirecek. Siz de biz de yardımcı olacağız. Pakistan da hikmet de marifet de ilim de var. Fakat ayrı ayrı duruyor. Bunları birleştirmek gerekiyor. Burada da bir usule ihtiyacımız var.
“Cihat, DAEŞ'in yaptığı gibi adam öldürmek değil, marufu, iyiliği egemen kılmak için yaptığınız her iştir…”
Muhammed İkbal'in "İslam bir yoldur, durak veya menzil değildir" sözüne atıfta bulunan Başkan Görmez, bu yolun sabiteleri ve değişkenleri olduğunun altını çizdi. Hudut değişmez. Yolun sınırları vardır. Yolun içinde hareket değişmez. Hareket halinde olmalısınız. İki hareket var. Biri cihat, biri içtihat. Cihat, DAEŞ'in yaptığı gibi adam öldürmek değil. Marufu, iyiliği egemen kılmak için yaptığınız her iştir. İçtihatsız cihat olmaz. Bizi yolda hedefe götüren işaretlere ayet diyoruz. Ayetler sadece kitapta yok aynı zamanda kainatta var. Bunları birbirinden ayıramazsınız.
Kabulünden dolayı Başkan Görmez’e teşekkür eden heyete, Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün ve Yönetim Kurulu Başkan vekili Dr. Hasan Yavuz da eşlik etti.