Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’i ziyaret etti.
Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’i ziyaret etti.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Diyanet İşleri Başkanı Görmez, dünyanın ve bölgenin zor zamanlardan geçtiğini ifade ederek, Türkiye ile Ukrayna arasındaki ilişkilerin çok iyi noktada gitmesinin sevindirici olduğunu söyledi. “Toplumlararası ilişkiler sadece siyasi ve ekonomik alanda değildir” diyen Başkan Görmez, dini ve kültürel alanlardaki ilişkilerin de en az diğer ilişkiler kadar önem arz ettiğini ifade etti.
Başkan Görmez, “Hem bölgede hem dünyada sadece barış egemen olsun ve ülkeler, milletler arasında sadece iyilik olsun” temennisinde bulunarak “Üzülerek belirteyim ki; dünyamız gittikçe barış ortamından uzaklaştı. Hangi dinden, hangi inançtan olursa olsun hepimize, bütün insanlara büyük görevler düşüyor. Birlikte aynı tarihi, aynı kültürü yıllarca yaşayan toplumların güç tutkusuyla karşı karşıya gelmeleri üzüntü vericidir.” dedi.
İnsani ve dini hizmetlerin her koşulda devam etmesi gerektiğini söyleyen Başkan Görmez, barışın yeniden tesisi için din adamları ve dini müesseselerin ellerinden gelen hizmetleri yapmaları gerektiğini söyledi.
Başkan Görmez sözlerini şöyle sürdürdü:
“Diyanet İşleri Başkanlığı, Müslümanların taleplerine karşılık verdi…”
Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra bölgede yaşayan Müslümanlar kendi inançlarını ve inanç değerlerini öğrenme konusunda ciddi sıkıntılarla karşılaştılar. Kendi bilgileri ve eğitimleri, dini hayatlarını yeniden kurmaya yetmiyordu. Onun için başka Müslüman ülkelerden yardım istediler. Fakat başka Müslüman ülkelerin bu bölgeye taşıdığı bilgiler onların tarihi, dini dokusuna uygun değildi. Bu da beraberinde çeşitli sorunları doğurdu. Sonra Diyanet İşleri Başkanlığı’na başvurdular. Diyanet İşleri Başkanlığı da bu bölgede Müslümanların taleplerine karşılık vermeye başladı. Sadece Kırım’da değil; Donetsk’te, Kharkiv’de yaşayan Müslümanlar ile iyi ve doğru bir ilişki kurduk.
“Biz, bilgi ve tecrübe alışverişinde bulunmanın hem bölgede hem dünyada barışa hizmet eden bir unsur olacağına inanıyoruz…”
Biz, bilgi ve tecrübe alışverişinde bulunmanın hem bölgede hem dünyada barışa hizmet eden bir unsur olacağına inanıyoruz. Bunun için de dost ve komşu Ukrayna’nın bu konuda söyleyecekleri, bu ilişki için ortaya koyacağı yol haritası Diyanet İşleri Başkanlığı için önemli olacaktır. Ayrıca Müslümanların Ukrayna içinde dinlerini özgürce yaşadıklarını ve kendi inanç değerlerini çocuklarına özgürce öğretmek için özgürlük ve barış ortamında olduklarını biliyorum. Bunun daha da gelişerek devam edeceğini ve yeni kuracağımız ilişkilerin de bunu besleyeceğini inanıyorum. Din adamlarını yetiştirmek ve çocuklarına din eğitimi vermek için Türkiye’deki bütün kapıların açık olduğunu ifade etmek istiyorum. Biz, ilişki kurduğumuz ülkelerin sadece Müslümanlarıyla değil, diğer dini kurumlarıyla da çok doğru ilişkiler kurarak yola devam ediyoruz. Müslüman olmayan dini müesseselerle hem dünya barışı hem bölgenin barışı hem de farklı din mensupları arasında doğru ilişkiler kurmak için çok yoğun çabalar içerisindeyiz. Bütün insanlığın her zamankinden fazla buna ihtiyacı var.
Büyükelçi Andrii Sybiha ise Ukrayna’da farklı din mensuplarının özgürce yaşamaları için gerek hukuki düzenlemeler gerekse tüm pratik adımların atıldığını söyledi. Kırım’daki Türkiyeli imamlarının çalışmalarını çok takdir ettiklerini ve çok olumlu bulduklarını ifade eden Sybiha, “Ukrayna’da faaliyette bulunan Müslüman dini merkezlerinin özellikle Türk tarafıyla işbirliğini geliştirmelerini istiyoruz. Türk tarafıyla işbirliğinden, bu karşılıklı dini zenginleşmeden her iki tarafın da kazanacağı kanaatindeyim.” diye konuştu.