Bir Ortadoğu Kaypaklığı: PYD

Her devrin ve her ortamın nesnelerine verilen isim olan kaypaklık PYD ve çevresine çok yakıştı.

Bir Ortadoğu Kaypaklığı: PYD
11 Ekim 2015 Pazar 11:12

Ortadoğu'da özellikle bazı çevrelerde sıkça rastlanılan kaypaklık örneğini son dönemde PYD de sergiliyor. Bir dönem Kuzey Irak'ın kurulması için her kesimden destek almaya çalışan Barzani kabına göre şekil alan bir karakterdeydi. Şimdi de Salih Müslim ve PYD benzer bir misyon üstlendi.

Önce Esad'la, Esad zayıfladığında muhaliflerle, ABD Suriye'ye saldırdığında ABD ile, Rusya hava operasyonları başladığında Rusya ile, Kobani zayıfladığında peşmerge ve Türkiye ile, Şengal'de kanton kurulması çalışmalarında da sahibi PKK ile hareket eden PYD son dönemin en kaypak politikasını izliyor. 

Devlet olmak için pragmatizm felsefesinde hareket eden ve Ortadoğu'nun kaypaklık politikalarını iyi bilen PYD şimdi Rusya ile "aşk" yaşıyor. Rusya Devlet Başkanı'nın sahada IŞİD ile savaşan Esad'la birlikte tek güç olarak tanımladığı PYD bu selama büyük bir huşu ile yanıt veriyor. 

Radikal yazarı Fehmi Taştekin bu günkü köşesinde PYD politikalarına ve Suriye'deki duruma dikkat çeken yazısında PYD'nin kuzeyle ilişkilerinde ABD ile Güneyle ilişkilerinde Rusya ile ittifak yapacağını yazdı. 

Her ne olursa olsun Suriye savaşında en geniş ittifakın ürünü olma payesini taşıyan PYD "tek millet"in çok babalı çocuğu olmayı sürdürüyor.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.