Birleşmiş Milletler'de Filistin Bayrağı Dalgalanacak

New York'ta Filistin Devleti'nin bayrağı Birleşmiş Milletler Genel Merkezi önünde göndere çekildi.

Birleşmiş Milletler'de Filistin Bayrağı Dalgalanacak
11 Ekim 2015 Pazar 11:12

Filistin Devleti BM üyeliği için bir adım daha attı. Bugün düzenlenen törenle BM Genel Merkezi önünde bugün ilk kez Filistin Bayrağı dalgalandırıldı.

Vatikan gibi "Üye olmayan gözlemci devlet" statüsünde yer alan Filistin Devleti için 10 Eylül'de gerçekleştirilen BM Genel Kurulu'nda bayrak kararı kabul edilmişti. Geçtiğimiz cuma günü Papa'nın ziyareti sırasında Vatikan'ın bayrağı da BM Genel Merkezi önündeki yerine asılmıştı.

Düzenlenen törene Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Başbakan Ahmet Davutoğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve çok sayıda bakan ve diplomat eşlik etti.

Her koşulda İsrail'i destekleyen ABD yönetiminden törene katılan olmadı.

Bu karar 193 üyesi bulunan BM Genel Kurulu'ndaki yaklaşık 130 üyenin desteğiyle alındı. 8 ülke hayır oyu kullanmıştı. Hayır oyu kullanan ülkeler; İsrail, ABD, Kanada, Avusturalya, Marshall Adaları, Tuvalu, Palau, ve Mikronezya.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, "Bugün tüm dünyadaki Filistinliler için onur günü, ümit günü. Semboller önemlidir ve bu semboller doğru yönde atılacak adımlar için yönlendiricidir" dedi. Ban, bayrağın Filistin halkının uzun süredir kendi devletlerine sahip olma amacının da sembolü olduğunu dile getirdi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise, "Halkımız adına Filistin Devleti bayrağını BM önüne çekiyorum. Bugün bağımsızlık ve özgürlüğü için mücadele veren Filistin halkı için tarihi bir gün" dedi. 

Ayrıca Abbas "BM Genel Merkezleri'nde Filistin bayrağının asılması için oy veren herkese teşekkür ediyorum. Filistin Devleti'nin Başkenti Doğu Kudüs'te Filistin bayrağını dalgalandıracağımız günler uzak değil. Bizi henüz tanımamış olan ülkelerden de Filistin Devleti'ni tanımasını istiyorum" açıklamasında bulunurken, Mescid-i Aksa'daki gelişmeler konusuna da dünyanın dikkatini çekti.

"İsrail yerleşimlere son vermeyi reddettikçe ve anlaşmaya uyumlu olarak Filistinli tutukluların dördüncü grubunu serbest bırakmadığı sürece" Filistin'in de anlaşmaya bağlı kalmayacaklarını bildirdi.

 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.