İsviçre Federal Parlamento Seçimleri'nde farklı partilerden 12 Türk kökenli aday yarıştı. Yeşiller Partisi'nden aday olan Sibel Arslan isimli bir Türk meclise girerek, İsviçre Meclisi'nde ilk Türk milletvekili oldu.
İsviçre'de yapılan Federal Parlamento Seçimleri'nde 7 parti yarıştı. 200 sandalyeli Halk Meclisi ve 46 sandalyeli Senatörler Meclisi üyelerinin belirleneceği seçimlerde, aşırı sağcı İsviçre Halk Partisi (SVP) mecliste 54 olan koltuk sayısını 65'e çıkardı.
Aşırı sağ görüşlü İsviçre Halk Partisi (SVP) yüzde 29,5 ile en çok oyu alan parti olurken, Sosyal Demokrat Parti yüzde 18,9 ile ikinci oldu ve sağ görüşlü Radikal Parti (FDP) ise oyların yüzde 16,3'nü alarak üçüncü oldu.
Oy verme işlemin bitmesinin ardından sandıkların çoğu açıldı. Resmi olmayan sonuçlara göre, göçün sınırlanmasını teklif eden ve minarelerin yasaklanmasında rolü olan SVP yüzde 29,5 ile en çok oyu alan parti oldu.
Resmi olmayan sonuçlara göre, sağ görüşlü SVP ve Radikal Parti'nin (FDP) oylarında artış görülürken, Sosyal Demokrat Parti'nin (SP) ise mecliste iki koltuk kaybettiği görülüyor.
Göçün sınırlanmasını teklif eden ve minarelerin yasaklanmasında rolü olan aşırı sağ görüşlü SVP, en çok oyu alarak birinci çıkan parti oldu.
İsviçre Federal Parlamento Seçimleri'nde farklı partilerden 12 Türk kökenli aday da yarıştı. Yeşiller Partisi'nden aday olan Sibel Arslan isimli bir Türk meclise girmeyi başardı.
Karmaşık siyasi yapısı ve seçim sistemi nedeniyle 50 yıldan uzun bir süre koalisyon hükümetleri tarafından yönetilen İsviçre'nin nüfusu 8,2 milyon.
İsviçre'de Federal hükümet parlamento tarafından seçilen 7 bakandan oluşuyor. Mevcut hükümetteki 5 partiden bakan bulunuyor.
Geçen seçimlerde birinci çıkan göçmen karşıtı SVP, mevcut hükümette sadece savunma bakanlığına sahip. SVP bu seçimlerde oylarını artırarak ikinci bir bakanlık kazanmayı hedefliyor.
Hükümet üyeleri ise aralık ayında belirlenecek. Yeni hükümet üyelerinin partilere dağılımında, oy oranlarının yanı sıra stratejik ittifaklar da önemli bir paya sahip.