ABD ve Rusya, 'Suriye'de ateşkes ilan etti

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’ın Cenevre'deki görüşmesinden Suriye için ateşkes kararı çıktı.

ABD ve Rusya, 'Suriye'de ateşkes ilan etti
10 Eylül 2016 Cumartesi 09:10

ABD ve Rusya, Suriye'de ateşkes ilan etti. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, dün İsviçre’nin Cenevre kentinde bir araya geldi. Kerry ve Lavrov'un 12 saat süren görüşme sonrasında Suriye için ateşkes kararı çıktı.

Görüşme sonrasında önemli açıklamada bulunan Kerry, Suriye’de şiddeti azaltacak adımlarda Rusya ile anlaştıklarını açıkladı. Kerry, “Suriye’de ülke genelinde ateşkes, 12 Eylül’de Kurban Bayramı ile başlayacak. Eğer anlaşma uygulanırsa çatışmaların sonlandırılması için dönüm noktası olabilir” dedi. Rus bakan Lavrov ise “Bu planla ilgili Suriye hükümeti bilgilendirildi, onlar ateşkesin maddelerine uymaya hazır” dedi.

Ateşkesin 7 gün kesintisiz devam etmesi durumunda Rusya ve ABD, IŞİD ile El Nusra'ya karşı birlikte mücadele edecek.

Suriye ordusunun muhalefetin olduğu bölgede hava operasyonları düzenlemeyeceğini ifade eden Kerry, muhalif grupların da El Nusra ve IŞİD'den kendilerini soyutlaması gerektiğini söyledi.

Anlaşmaya göre ayrıca Halep'te yardımların ulaştırılması için tarafların tamamının Kastillo Yolu'ndan çekilmesi planlanıyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün akşam Suriye’de ateşkesin sağlanmasına yönelik çalışmalara ilişkin, "Yakından takip ediyoruz, belki bu gece yarısından önce iyi haberi alırız, umut ederiz ki iyi haber gelsin” açıklamasını yapmıştı.


Etiketler; #ABD #rusya
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.