'Ermeni Soykırımı' tasarısı oylamasına Merkel katılmayacak

Federal Mecliste yarın "Ermeni Soykırımı yasa tasarısı" oylamasına Almanya Başkanı Angela Merkel, Dışilişkiler Bakanı Frank Walter Steinmeier ve Başbakan yardımcısı ile Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Başkanı Sigmar Gabriel katılmayacak.

'Ermeni Soykırımı' tasarısı oylamasına Merkel katılmayacak
01 Haziran 2016 Çarşamba 14:33

Federal Mecliste yarın "Ermeni Soykırımı yasa tasarısı" oylamaya sunulacak. Bu oylamaya Almanya Başkanı Angela Merkel, Dışilişkiler Bakanı Frank Walter Steinmeier ve Başbakan yardımcısı ile Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Başkanı Sigmar Gabriel katılmayacak.

Hükümetten sadece Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble, Federal Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanı Gerd Müller, Federal Sağlık Bakanı Hermann Gröhe ve Federal Çevre Bakanı Barbara Hendricks katılacağı Aman medyasında yer aldı.

Almanya'da yer alan haberlere göre Angela Merkel yarın aynı saatlerde Berlin'de "dijital eğitim" konusunda düzenlenen bir kongreye konuşmacı olarak katılacağı belirtilirken Dışilişkiler Bakanı Steinmeier'in de Latin Amerika gezisine katılacağı ifade edildi.

Tasarıyı desteklediğini belirten SPD Genel Başkanı Gabriel'in ise "Alman İnşaat Endüstrisi Günü" için düzenlenen bir toplantıya konuşmacı olarak katılacağından dolayı oylamaya katılamayacak.

Mülteci sözleşmesinin bozulacağından endişeleniyorlar

Berlin'de yaptığı konuşmasında Ermeni Soykırımı'na değinen Dışilişkiler Bakanı Steinmeier, “Olayın 100 yıl önce yaşanmış olması, bir parlamentonun bu soruyu tartışmasının önünde bir engel değil. Bu sadece Alman Parlamentosu'nun Ermeni tasarısında söz konusu değil, Avrupa'da diğer parlamentolar da tarihsel sorunları ele alıp gerektiği yerde yeniden değerlendirme yapıyor. Ben hep bu tarihi olayla 100 yıl sonra da ilgilenilmesinin gerekli olduğu sinyalini verdim.” diye konuşmasının ardından mülteci sözleşmesinin bozulacağı endişelerinin çok büyük rahatsızlık yarattığını belirtti.

"Türkiye'de bu konunun büyütülmesini istemiyor”

Tasarıya onay vereceğini belirten Steinmeier, “Biz İstanbul'da Dünya İnsani Yardım zirvesinde yeni ve eski Türk hükümet yetkilileriyle görüşme fırsatı bulduk. Şahsi izlenimim bu görüşmelerden sonra, sadece Alman gazetelerini okuduğumda edindiğim izlenimden biraz daha farklı. İzlenimim, çoğu Türkiye'de bu konunun büyütülmesini istemiyor.” dedi.

Sarkisyan: Boyun eğmeyin

Alman vekillerine çagrıda bulunan Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ise "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ankara-Berlin ilişkilerinin zarar göreceği uyarılarına boyun eğmemelerini ve 1915 Olayları'nı 'soykırım' olarak tanıyan yasayı kabul etmelerini" istedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.