İran'da Azeriler ayaklandı

İran'da yaşayan Azeriler kendilerine uygulanan ırkçılık nedeniyle protesto gösterileri düzenledi

İran'da Azeriler ayaklandı
10 Kasım 2015 Salı 11:18

 İran'da devlet televizyonu tarafından yayımlanan bir programda Azeriler için kullanılan küçük düşürücü ifadeler Azerileri harekete geçirdi. ülkenin pek çok kentine yayılan protesto gösterilerine güvenlik güçleri sert bir biçimde saldırdı. Olaylarda çok sayıda kişinin yaralandığı belirtiliyor. 

Ülkedeki Azeriler için çoğunlukla devlet eliyle gerçekleştirilen ırkçılık ülkedeki Azerileri ayağa kaldırdı. Sık sık "Alarm alarm ben Türküm" şeklinde sloganlar atan protestocular polisle çatışmaya girdi. Şiddet kullanarak gösterileri bastırmaya çalışan güvenlik güçleri başarılı olamazken resmi özür açıklamaları peş peşe geldi.

Ülkede Azerilee yönelik devam eden ırkçılığın son halkası olarak değerlendirilen devlet ait kanaldan ırkçılık yapılması faaliyeti resmi olarak özür getirdi. Kanal çalışanlarından bazılarının görevlerine son veren iktidar kanalı da yayından kaldırdı. 

12 Mayıs 2006 tarihinde "İran" isimli devlet gazetesinde yayınlanan karikatürde Azeriler için 'hamamböceği' iması yapıldı. Gazetenin makale başlığında ise "Hamamböceklerinden nasıl kurtulabiliriz" ve "Hamamböcekleri insan dilinden anlamadıkları için onlarla kendi dillerinde konuşmak gerekir, onlar bizim pisliğimizden beslenirler" ifadeleri yer aldı. Bir masada oturan hamamböceği ve bir çocuğun resmedildiği karikatürde, hamam böceğine Farsça "böcek" diye hitap eden çocuğa, hamamböceği Azerilerin kullandığı "nemene (ne)" şeklinde ifadelerine yer verildi.

Karikatürün yayınlanmasının ardından başlayan protestolarda şiddetli çatışmalar yaşandı. Uluslararası Af Örgütü raporlarına göre onlarca kişi öldürülürken, yüzlercesi yaralandı. İran rejimi ise protestoların "Amerikan komplosu" olduğunu iddia etti.



Etiketler; #Azeriler #İran
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.