Kanada İran'a uyguladığı yaptırımları kaldırıyor!

Kanada Dışişleri Bakanı dört yıldır İran'a karşı uygulanan yaptırımların kaldırılacağını belirtti.

Kanada İran'a uyguladığı yaptırımları kaldırıyor!
27 Ocak 2016 Çarşamba 10:45

İran’ın nükleer programını durdurmak amacıyla, İran'a yaptırım uygulayan Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerin bazıları İran'a uyguladıkları yaptırımları kaldırmaya başladı. BM, İran ile uzlaşmaya varıldığını belirtti ve bu doğrultuda İran'a uygulanan yaptırımların kaldırılmasını istediğini ifade etti.

Kanada Dışişleri Bakanı Stephen Dion, Birleşmiş Milletler'in İran’a yaptırım uygulayan ülkelerden söz konusu anlaşmaya dayanarak bu yaptırımları kaldırmalarını istediğini ifade etti. 

Dion, "Bu ülkeye yönelik bazı yaptırımları kaldırmaya başlayacağız" dedi ve "Kanada yaptırımları kaldıracak. Ancak İran, nükleer silahlara asla sahip olmamalıdır" şeklinde konuştu.

İran'ın insan hakları konusundaki karnesine dikkati çeken Dion, "İsrail de dahil olmak, müttefiklerimiz için dost olmayan bir rejime karşı güvensizlik seviyemizi koruyacağız. Bunu da dikkatli bir şekilde izleyeceğiz" dedi.

Kanada, 2012 yılında İran’a bir dizi yaptırımlar uygulamaya koymuş ve Tahran'daki büyükelçiliğini de kapatmıştı. Kapatılan Tahran Büyükelçiliğinin yeniden açılmasının "yapılacak ilk iş olmadığını" belirten Dion, yaptırımların kaldırılmasına ilişkin bir zamanlama ya da öncelik sıralaması vermedi.

Ayrıca bir muhalefet milletvekilinin, Kanadalı Bombardier firmasının İran’a uçak satmasını eleştirmesi üzerine, "Boeing satıyor da Bombardier neden satmasın? Zaten önceki hükümetin aldığı karar da ideolojik ve sorumsuzcaydı" şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.