Kanada'nın ilk mülteci misafirleri

163 kişilik ilk Suriyeli mülteci grubu Kanada'ya ulaştı. Askeri uçakla getirilen mülteciler Toronto'da Başbakan Justin Trudeau ve diğer üst düzey hükümet yetkililerince karşılandı.

Kanada'nın ilk mülteci misafirleri
12 Aralık 2015 Cumartesi 01:30

163 kişilik ilk Suriyeli mülteci grubu Kanada'ya ulaştı. Askeri uçakla getirilen mülteciler Toronto'da Başbakan Justin Trudeau ve diğer üst düzey hükümet yetkililerince karşılandı.

Başbakan Trudeau'ya havaalanında, Kanada göçmenlik, sağlık ve savunma bakanlarıyla Ontario eyaleti başbakanı, Toronto Belediye Başkanı ve 
muhalefet partilerinin yetkilileri de eşlik etti.

Birçok gönüllünün ve sivil toplum örgütü Suriyeli mültecileri "Hoşgeldiniz" pankartlarıyla karşılamak için bekledi. Gönüllülerle birlikte uçağın Toronto’ya varışını beklerken, havaalanı personeliyle ‘selfie’ de çektiren Trudeau, “Bu çok güzel bir gece. Bir uçak dolusu yeni Kanadalı’ya, Kanada’nın ne demek olduğunu anlatmakla kalmayıp aynı zamanda tüm dünyaya, çok zor bir durumdan kaçan bu insanlara kalbimizi nasıl açtığımızı da göstereceğiz” dedi.

Kanada Başbakanı Trudeau, bu kişilerin olağanüstü zor koşullardan kaçarak daha iyi yaşam koşulları aradıklarını ifade etti ve uçaktan inen Suriyeli çocuklara, kendi elleriyle kaban ve montlar hediye edip giydirdi.

Ayrıca Trudeau, "Biz Kanadalıları derilerinin renginden, konuştuğu dilden, dininden ya da geçmişinden değil, ama tüm dünyanın paylaştığı  ortak değerlerden, arzularından, umutlarından ve hayallerinden tanımlarız” açıklamasında bulundu.

Ürdün'den Kanada'ya getirilen 163 Suriyeli mültecinin, 116'sı Toronto'ya yerleştirilecek. Diğerleriyse Ontario, British Columbia ve Alberta eyaletlerine dağıtılacak. Kanada'da tüm eyaletler Suriyeli mülteci kabul etme konusuna sıcak bakıyor.

Mültecilerin aşırı ilgiye maruz kalmaması amacıyla Kanada hükümeti tarafından, halka havaalanına gelmemeleri çağrısında bulunuldu, hoş geldine gelenlere de engel olunmadı.


Kanada, Şubat sonuna kadar 25 bin mülteci kabul etmeyi planlıyor. Ayrıca, Lübnan ve Ürdün'de bulunan mültecilerden 800 kadarı, Kanada'ya getirilmeden önce güvenlik ve sağlık uzmanlarınca taramadan geçirildi.

İkinci mülteci uçağının da Cumartesi günü yaklaşık 300 Suriyeliyi Montreal’e götürmesi bekleniyor.








































Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Yavuz - 9 yıl önce
163 mülteciyi kabul eden Kanada Hükümetini tebrik ediyorum. 3 milyon mülteciye yıllardır kol kanat geren ülkemden de gurur duyuyorum