Özbekistan Cumhurbaşkanlığı seçimine gidiyor

Özbekistan'da seçmenler, ülkeyi 27 yıl yöneten Birinci Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un beyin kanaması geçirerek 2 Eylül'de hayatını kaybetmesinin ardından yeni cumhurbaşkanını belirlemek için sandık başına gidiyor.

Özbekistan Cumhurbaşkanlığı seçimine gidiyor
04 Aralık 2016 Pazar 13:27

Seçmenlerin Sabah erken saatlerden başlayarak yoğun ilgi gösterdiği  seçimde, aralarında Cumhurbaşkanı Vekili ve Başbakan Şavkat Mirziyoyev'in de  bulunduğu dört aday yarışıyor.

Yerel saatle 06.00'da açılan sandıklar saat  20.00'de kapanacak. Seçim nedeniyle ülkenin büyük kentlerinde toplu taşıma  araçları gün boyunca ücretsiz hizmet veriyor.

Adının açıklanmasını istemeyen bir sandık görevlisi, vatandaşların  sabahın erken saatlerinden itibaren sandıklara akın ettiğini ve katılımın yüksek  olduğunu söyledi.

Seçimde, Milli Şahlanış Demokrat Partisi lideri Sarvar Atamuradov,  Adalet Sosyal Demokrat Partisi lideri Nariman Umarov, Halk Demokrat Partisi  lideri Hotamjon Ketmonov ile Liberal Demokrat Partisinden Cumhurbaşkanı Vekili ve  Başbakan Şavkat Mirziyoyev yarışıyor.

Ülkedeki yasalara göre, katılım yüzde 33'ü aştığında seçimler geçerli sayılıyor. Herhangi bir adayın seçimleri kazanması için oyların yarısından fazlasını alması gerekli. Aksi halde, en çok oyu alan iki aday seçimlerin ikinci turunda yarışacak.

Yaklaşık 32 milyon nüfusa sahip Özbekistan'da 21,5 milyona yakın  kayıtlı seçmen bulunuyor. Cumhurbaşkanı seçimi için ülke genelinde 9 bin 378,  yurt dışında ise 44 sandık kuruldu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.