Trump'tan İsrail'e söz, Kudüs başkent olacak

İsrail kuşatması altında olan Kudüs şehri için başkent yapma sözü veren ABD Başkanı Trump, İsrail'i sevindirdi.

Trump'tan İsrail'e söz, Kudüs başkent olacak
29 Ocak 2017 Pazar 13:47

Üç ilahi din için de kutsal kabul edilen Kudüs şehri, yıllardır İsrail kuşatması altında varlığını sürdürüyor. İsrail hükümeti, Filistinli Müslümanları hukuksuzca yerlerinden ederek Yahudi yerleşim yerlerini gün geçtikçe büyütüyor. Bölgedeki nüfuzunu arttırmak isteyen İsrail, Kudüs üzerinde tek başına söz sahibi olmaya çalışırken Donald Trump'dan da bu kutsal şehri başkent yapma sözü aldı. Trump, her ne kadar başkan seçildikten sonra verdiği bu sözü unutmadığını söylese de Beyaz Saray'dan “Henüz net verilmiş bir kararımız yok" açıklaması yapıldı. Kudüs'ün başkent yapılması için verilen bu söz İsrail'i sevindirirken Müslümanları ve Hristiyanları oldukça tedirgin etti. 

Filistin halkına zulüm artar

Kudüs'ün İslam egemenliği dışında başka hiçbir dinin egemenliğine bırakılmaması gerektiğini söyleyen Kudüs tur rehberi Musa Biçkioğlu, “Çünkü Kudüs'te İslam egemenliği yoksa diğer dinler yok edilir. Bunun pratiğini iki kere yaşadık. Haçlı seferleri döneminde ve 1948'den başlayıp günümüze kadar gelen Yahudi işgali bunun en açık göstergesi. Bu işgalde sadece Müslümanlar değil Hristiyanlar da canından bezdi" diyerek sözlerine şöyle devam ediyor: “1980'den itibaren zaten İsrail fiilen başkent olarak kullanıyor. Sadece Amerika'nın tanıyıp tanımaması konusuyla tepki ortaya konmamalı, Kudüs'teki mevcut duruma da tepki gösterilmeli." Kudüs'ün İsrail'in başkenti olması halinde Filistinli Müslümanlara zulmün daha da artacağını belirten Biçkioğlu, “İsrail Yahudi bayramlarında krizler çıkarır. Taşkınlık yaparak eğlenirler. Filsitinlilerin tepki göstereceğini bildiklerinden önceden operasyonlara çıkarak genç, yaşlı, çocuk demeden halka azap çetirir. Avrupa Birliği de bu durumu kabul etmez. Hiçbiri Tel Aviv'den büyükelçiliğini Kudüs'e taşımaz. Amerika'ya uydu olan ülkelerin dışında oraya hiçbir ülkenin büyükelçilik açacağını sanmıyorum" ifadelerini kullanıyor.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.