13 Mart 2016 Pazar günü gerçekleşen YGS sınavının ardından LYS sınavına girmeden tercih yapacak olan adayların hangi YGS puan türünün hangi bölümler için gerekli olduğunu bilmesi gerekiyor. Sınavda ter döken öğrenciler daha iyi bir gelecek için atacakları ilk adım için iyi düşünmeliler. Peki, YGS puan türlerine göre hangi bölümler tercih edilebilir? Tüm detaylar haberimizde...
YGS sınav sonuçalrının açıklanmasıyla beraber LYS sınavına girmeyecek olan öğrenciler aldıkları YGS puanına göre bölüm seçecekler. Ancak bunun için hangi bölümün hangi puan türüne denk geldiği ve ne kadar puan alınması gerektiği bilinmeli.
2016 YGS’DE KAÇ KİŞİ BARAJI GEÇTİ?
YÖK tarafından YGS sınavı öncesinde yapılan son açıklamada baraj puanının yükseltildiği bilgisi verilmişti. Buna göre öğrenciler artık 140 olan baraj puanını değil 150 olan baraj puanını aşmaya çalışacaklar. 150 puanın altında kalan öğrenciler üniversiteye gidemeyecek. 180 taban puanını geçen öğrenciler ise istedikleri LYS sınavlarına girebiliyorlar.
13 Mart tarihinde gerçekleşen YGS sınav sonuçlarının açıklanmasıyla beraber kaç kişinin barajı geçtiği de belli oldu. ÖSYM tarafından verilen istatistiklere göre 204 bin 279 aday yükseltilen barajı geçemedi.
YGS PUAN TÜRLERİ NE ANLAMA GELİYOR?
ÖSYS tarafından YGS sınav sonuçları açıklandığı zaman, sistemden puanlarına bakan öğrenciler YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 şeklinde farklı puanlar görürler. Peki bu puan türleri ne anlama gelmektedir, üniversite tercihlerinde nasıl bir önemi vardır.
Öncelikle her puan türü farklı testlerin dağılımlarına göre hesaplanmaktadır ve her puan türü farklı bölümlerin taban puanlarıyla karşılaştırılmaktadır. Örneğin, Bankacılık ve Sigortacılık bölümünde okumak isteyen öğrencilerin YGS-6 puanına dikkat etmeleri gerekmektedir.
YGS PUAN TÜRLERİNE GÖRE DERS AĞIRLIKLARI
YGS-1; % 20 Türkçe, % 40 Temel Matematik, % 10 Sosyal Bilimler, % 30 Fen Bilimleri
YGS-2; % 20 Türkçe, % 30 Temel Matematik, % 10 Sosyal Bilimler, % 40 Fen Bilimleri
YGS-3; % 40 Türkçe, % 20 Temel Matematik, % 30 Sosyal Bilimler, % 10 Fen Bilimleri
YGS-4; % 30 Türkçe, % 20 Temel Matematik, % 40 Sosyal Bilimler, % 10 Fen Bilimleri
YGS-5; % 37 Türkçe, % 33 Temel Matematik, % 20 Sosyal Bilimler, % 10 Fen Bilimleri
YGS-6; % 33 Türkçe, % 37 Temel Matematik, % 10 Sosyal Bilimler, % 20 Fen Bilimleri
YGS PUAN TÜRLERİNE GÖRE TERCİH EDİLEBİLECEK ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ
YGS-1: Bilgisayar Programcılığı, Bilgisayar Teknolojisi, Elektronik Teknolojisi, Harita ve Kadastro, İnşaat Teknolojisi, Makina, Mekatronik, Otomotiv Teknolojisi
YGS-2: Ağız ve Diş Sağlığı, Anestezi, Boya Teknolojisi, Çevre Sağlığı, Kağıt Teknolojisi, Kimya Teknolojisi, Maden Teknolojisi
YGS-3: Basın ve Yayıncılık, Adalet, Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik
YGS-4: Aşçılık, Büro Hizmetleri ve Yönetici Asistanlığı, Çocuk Gelişimi, Geleneksel El Sanatları, Görsel İletişim, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Turizm Animasyonu, Marka İletişimi
YGS-5: Basım ve Yayın Teknolojileri, Emlak ve Emlak Yönetimi, İkram Hizmetleri, Kooperatifçilik, Kuyumculuk ve Takı Tasarımı, Mimari Restorasyon, Otobüs Kaptanlığı, Posta Hizmetleri, Turizm ve Seyahat Hizmetleri.
YGS-6: Bankacılık ve Sigortacılık, Bilgi Yönetimi, Çay Eksperliği, Deniz ve Liman İşletmeciliği, İnsan Kaynakları Yönetimi, Tapu ve Kadastro, Ormancılık ve Orman Ürünleri, Pazarlama.