CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir milletvekili Selin Saye Böke, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir milletvekili Selin Saye Böke, yeni eğitim- öğretim yılında, ilk ve orta öğretimdeki öğretmen açığının yaratacağı sorunları ve İzmir özelinde başarılarıyla öne çıkan ve şu anda “Proje Okulu” sistemine alınmış olan bazı okullardaki yönetici ve öğretmelerle ilgili yer değişikliği kararını Meclis’e taşıdı.
TBMM’ye verdiği soru önergesinde, özellikle Türkiye çapında başarılarıyla öne çıkan ve proje okuluna dönüştürülen bazı okullardaki öğretmenlerin "norm fazlası" olarak belirlenerek, kendi istekleri dışında başka okullara gönderilmeye başlandığı vurgulayan Böke, bu uygulamanın gerekçesini sordu.
Böke, TBMM’ye verdiği soru önergesinde “15 Temmuz 2016 sonrasında Türkiye genelinde kaç sınıfın öğretmensiz olduğu, ataması yapılmayan kaç öğretmenin işsiz olduğu ve kaç öğrencinin öğretmensiz olduğu hususundaki veriler nelerdir” diye sordu.
Böke, ‘Proje Okulları’ ile ilgili Meclis’e soru önergesi sundu. Önergesinde, proje okuluna dönüştürülen bazı okullardaki öğretmenlerin ‘norm fazlası’ olarak belirlenerek, kendi istekleri dışında başka okullara gönderilmeye başlandığını ileri süren Böke, “Milli Eğitim’de norm kadro ve ihtiyaç fazlası öğretmenlere yönelik atamaların bu yıl uygulanmasıyla birlikte ‘norm fazlası’ olduğu bildirilen öğretmenlerin, öğretmen açığı bulunan okullara tayin istemeleri tebliğ edilmiştir. Tebliğ sonucu ‘proje okulları’nda görev yapan öğretmenlerden 8 yılını dolduranların başka yerlere atanacağı açıklanmıştır. ‘Proje okul’a dönüştürülmeden önce bu okulların öğretmen ve yönetim kadrosu başarı puanlarının yüksekliğine göre ve sınavla atanıyorlardı. Ancak ‘proje okul’a dönüştürülmelerinin ardından atama sistemi ve eğitim yöneticisi belirleme yetkisi 2014 yılında yapılan değişik ile 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 37'nci maddesinin dokuzuncu fıkrasına göre ‘Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’ kapsamında Milli Eğitim Bakanına verilmiştir. 2015-2016 eğitim yılı kapanırken, bir dayatma ile bu yönetmelik sonrası bu okullara sınavla atanmış öğretmenler kadro fazlası gösterilerek kendi istekleri dışında başka okullara gönderilmeye başlanmıştır. Bu uygulama karşısında açtıkları davalar sonucu öğretmenlerin görev yerlerinin değiştirilmesine mahkemeden yürütmeyi durdurma kararları çıkmıştır. Buna rağmen bakanlığın yargı kararlarını uygulamak yerine yeni bir yönetmelik yayımlayarak proje okullarında görev yapan öğretmenleri öğrencilerinden ve okullarından ayırma yoluna gidilmiştir. MEB’in proje okullarında görev yapan öğretmenleri başka okullara gitmeye zorlamasının sadece öğretmenleri ve okul yöneticilerini değil, bu okullarda öğrenim gören öğrencileri ve velileri de etkilemiştir
Özellikle başarılarıyla Türkiye’nin övünç kaynağı olan, gençlere demokratik hakları olan eleştirme özgürlüğünü sağlayan okullardan Bornova Anadolu Lisesi’nde 58 öğretmenin, Cihat Kora Anadolu Lisesi’nde 30 öğretmenin, İzmir Fen Lisesi’nde ise 14 öğretmenin "norm fazlası" denilerek proje okulu uygulaması ile görev yerlerinin değiştirilmesi ile ne hedeflenmektedir?” ifadelerini kullandı.
Böke,aytıca, MEB’nın Türkiye’nin en kaliteli, en iyi okullarını proje okulu ilan ederek içini boşatmaya çalıştığı ve bu okulların seviyesini düşürüp diğerleriyle eşitlemek istediği eleştirileriyle;
“Daha önce pilot olarak seçilmiş ve uygulanmış olan "Proje okulunun” okula, öğrenciye, öğretmene, topluma nasıl bir yarar sağladığının ve “Proje okulu” ile neyi amaçladığının ölçme ve değerlendirmesi yapılmış mıdır? Yapıldı ise bu ölçme ve değerlendirmenin sonuçları ne olmuştur?” diye sordu.
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’in yanıtlaması isteğiyle verdiği soru önergesinde Böke, yeni eğitim öğretim yılına girerken, “Türkiye genelinde kaç sınıfın öğretmensiz olduğu, ataması yapılmayan kaç öğretmenin işsiz olduğu ve kaç öğrencinin öğretmensiz olduğu hususundaki verileri nelerdir” şeklinde konuştu.
İşte, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir milletvekili Selin Saye Böke’nin Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle verdiği soru önergesi;
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın İsmet YILMAZ tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Doç Dr. Selin Sayek Böke
İzmir Milletvekili
Milli Eğitim’de norm kadro ve ihtiyaç fazlası öğretmenlere yönelik atamaların bu yıl uygulanmasıyla birlikte "norm fazlası" olduğu bildirilen öğretmenlerin, öğretmen açığı bulunan okullara tayin istemeleri tebliğ edilmiştir.
Tebliğ sonucu “proje okulları”nda görev yapan öğretmenlerden 8 yılını dolduranların başka yerlere atanacağı açıklanmıştır. “Proje okul”a dönüştürülmeden önce bu okulların öğretmen ve yönetim kadrosu başarı puanlarının yüksekliğine göre ve sınavla atanıyorlardı. Ancak “proje okul”a dönüştürülmelerinin ardından atama sistemi ve eğitim yöneticisi belirleme yetkisi 2014 yılında yapılan değişik ile 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 37 nci maddesinin dokuzuncu fıkrasına göre “Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği” kapsamında Milli Eğitim Bakanına verilmiştir. 2015-2016 eğitim yılı kapanırken, bir dayatma ile bu yönetmelik sonrası bu okullara sınavla atanmış öğretmenler kadro fazlası gösterilerek kendi istekleri dışında başka okullara gönderilmeye başlanmıştır.
Bu uygulama karşısında açtıkları davalar sonucu öğretmenlerin görev yerlerinin? değiştirilmesine mahkemeden yürütmeyi durdurma kararları çıkmıştır. Buna rağmen bakanlığın yargı kararlarını uygulamak yerine yeni bir yönetmelik yayımlayarak proje okullarında görev yapan öğretmenleri öğrencilerinden ve okullarından ayırma yoluna gidilmiştir.
MEB’in proje okullarında görev yapan öğretmenleri başka okullara gitmeye zorlamasının sadece öğretmenleri ve okul yöneticilerini değil, bu okullarda öğrenim gören öğrencileri ve velileri de etkilemiştir.
Bu bağlamda;
1. İzmir İli genelinde “Proje okulu” olarak belirlenen okul sayısı kaç tanedir?
2. Bu okullar “Proje okul” olarak hangi somut kriterlere göre belirlenmektedir?
3. Proje okullarına atanmış olan ve bundan sonra da atanacak öğretmenlerde hangi nitelikler aranmaktadır?
4. İzmir İli genelinde “Proje okulu” kapsamında kaç yönetici ve öğretmenin yeri değiştirilmiştir?
5. Özellikle başarılarıyla Türkiye’nin övünç kaynağı olan, gençlere demokratik hakları olan eleştirme özgürlüğünü sağlayan okullardan Bornova Anadolu Lisesi’nde 58 öğretmenin, Cihat Kora Anadolu Lisesi’nde 30 öğretmenin, İzmir Fen Lisesi’nde ise 14 öğretmenin? "norm fazlası" denilerek proje okulu uygulaması ile görev yerlerinin değiştirilmesi ile ne hedeflenmektedir??
6. Kıdemi, hizmet süresi ve liyakatine bakılmaksızın binlerce yönetici ve öğretmenin proje okulu/kurumuna atanması ile veya bu eğitim kurumlarında görev yapan yönetici ve öğretmenlerin görev yerinin değiştirilmesi ile amaçlanan nedir?
7. Hukuki olmayan bu uygulamanın esas amacı siyasi bir yaklaşımı ile öğretmenleri yönlendirebilmek, dolayısıyla öğrencileri değiştirmek midir?
8. 15 Temmuz 2016 sonrasında Türkiye genelinde kaç sınıfın öğretmensiz olduğu, ataması yapılmayan kaç öğretmenin işsiz olduğu ve kaç öğrencinin öğretmensiz olduğu hususundaki veriler nelerdir?
9. Daha önce pilot olarak seçilmiş ve uygulanmış olan "Proje okulunun” okula, öğrenciye, öğretmene, topluma nasıl bir yarar sağladığının ve “Proje okulu” ile neyi amaçladığının ölçme ve değerlendirmesi yapılmış mıdır? Yapıldı ise bu ölçme ve değerlendirmenin sonuçları ne olmuştur?