Türkiye'de yeni bir dönem başlıyor. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Kültür ve Olimpik Eğitim Komisyonu yeni bir projeyi hayata geçiriyor. TMOK, "Spor Kültürü ve Olimpik Eğitim Projesi" ile ilkokul öğrencilerine spor kültürünü kazandırmayı hedefliyor. Eski Milli Güreşçi Ahmet Ayık Çankırı'da düzenlenen tanıtım toplantısında konuştu. Peki Spor Kültürü ve Olimpik Eğitim Projesi nedir?
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesinin (TMOK) Kültür ve Olimpik Eğitim Komisyonu başlattığı "Spor Kültürü ve Olimpik Eğitim Projesi" ile çocuklara spor kültürünün kazandırılmasını hedefliyor. Çankırı'da başlayan projede ilkokul öğrencilerine eğlenceli bir şekilde spor kültürü aşılanacak.
Projenin tanıtımı Çankırı'da başladı. Proje toplantısında konuşan Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu eski milli güreşçi Ahmet Ayık, "Bugün burada sanki bir dünya şampiyonasına hazırlanırmış gibi heyecan duyuyorum. Çünkü siz gençleri ve çocukları çok önemsiyor ve seviyorum" dedi.
Azim başarıyı getirir
Başarmanın temelinin inanmak olduğuna vurgu yapan Ayık öğrencilerin ülkenin geleceği olduğunu ifade etti. Eski Milli Güreşçi, "İnsan azmettikten ve çalıştıktan sonra başarıyı yakalıyor. Azmin elinden hiçbir şey kurtulmuyor. Her köylü çocuğu gibi 9 yaşında güreşe başladım. Sizler benim yıllarıma göre çok şanslısınız. Biz köyde kıt imkanlarla çalıştık, siz ise şehirdesiniz. İmkanlarınız çok. Bu imkanlardan faydalanın" diyerek öğrencilere tavsiyelerde bulundu.
Vatan Sevgisi önemli
Çalıştığı hocaların öğrettiği en önemli şeyin Vatan Sevgisi olduğunu söyleyen Ayık, "Bana güreş yapmaktan önce en önemli öğrettikleri şey, vatan sevgisi oldu. Devleti, milleti, bayrak ve İstiklal Marşı aşkını da veren hocaların oldu. Ben güreştiğim hiçbir yabancıya "Gavur" tabiri kullanmadım. Ben "yabancı" kelimesini kullandım. Biz milli mayoyu giymeden önce abdest alırdık. Hocalarımız abdest almamızı söylerdi. Ve öyle çıkardık mindere bu bizim hem uğurumuzdu hem de inancımızdı. İnançsız bir insan başarılı olamaz." dedi.
Sporun dostluğu askerlik dostluğu gibidir
Spor'da dostluğa dikkat çeken Ayık, "Yenildiğim adamı diğer maçlarla üç defa üst üste yendim. Sırtım hiç yere gelmedi. İnsanların hem inançlı olması, hem de iyi çalışması ve önce dürüstlük, insanlık, insan sevmek, rakibini sevmek onlarla iyi anlaşmak lazım. Minderde hayatın pahasına mücadele edersin ama minderden indikten sonra bir kardeş gibi sarılırsın, sohbet edersin. Sporun dostluğu da askerlik dostluğu gibidir" açıklamasını yaptı. Ayık, müsabakalar sonrasında rakipleriyle dostluk içinde olduklarını, gençlerin öncelikle hangi sporu yapacaklarına karar vermeleri gerektiğini ifade etti.
Vücut zindeliği ve fizik çok önemlidir
Sporda fiziğin ve zindeliğin çok önemli olduğuna dikkat çeken şampiyon güreşçi Ahmet Ayık, "Yabancı ülkelerde bilimsel açıdan fiziksel özellikleri ele aldıkları zaman insanları ayırıyorlar. Uzmanlar yapılarına göre spor dallarını öneriyor. Bizde bu olay yakın zamana kadar yoktu. Şimdi var mıydı? Bilmiyorum. En azından şimdi hiç olmazsa daha bilinçli, daha bilgili hocalarımız var. Gözü görünce yapabilecekleri sporu ayıra biliyorlar. Böyle bir kanaat var. Genel anlamda fizik önemli, beslenme önemli ama en önemli şey hangi spor dalını yapmak istiyorsanız onu sevmeniz. Bu ön şart. Fiziğinizi çalışarak istediğiniz şekle getirebilirsiniz. Ben bunu kendi üzerimde denedim" açıklamasında bulundu.
Çankırı'da gerçekleşen "Spor Kültürü ve Olimpik Eğitim Projesi" tanıtım toplantısına, Çankırı Cumhuriyet Başsavcısı Doğan Kaya, TMOK Yönetim Kurulu üyeleri Oktar Tertemiz ile Seyit Bilal Porsun, Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yazıcı, Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Gürhan Yıldız, Gençlik Merkezi Müdürü Tuncay Haskılıç, Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürü Süleyman Gül ve Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu eski milli güreşçi Ahmet Ayık ile birçok öğrenci katıldı.
Spor Kültürü ve Olimpik Eğitim Projesi nedir?
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin ‘Kültür ve Olimpik Eğitim Komisyonu’ tarafından Milli Eğitim Bakanlığı’nın desteğiyle yürütülen ilkokul 4. ve 5. sınıf öğrencilerine yönelik ‘Spor Kültürü ve Olimpik Eğitim Projesi’ sunumları genç nesillerin erken yaşta spor kültürü edinmeleri açısından önem taşımaktadır.
Akademisyenler, çocuk psikologları, komisyon üyeleri işbirliği ile titiz bir çalışmanın ürünü olan proje, profesyonel sunucusu ve sevilen maskotu ‘Oli’ ile spor kültürünü, Olimpiyat Oyunları’nı ve felsefesini, Fair Play’i, sağlıklı beslenmeyi, çevre duyarlılığını çeşitli videolar, çizgi filmler, küçük yarışmalar, renkli görsellerle interaktif olarak anlatmaktadır.
17 Şubat 2006 tarihinden itibaren Türkiye’nin pek çok kentinde düzenlenen organizasyonlarda bugüne dek binlerce ilköğretim okulundan yüz binlerce öğrencinin katılımıyla gerçekleşen sunumlar her öğretim döneminde belli plan-program dahilinde yürütülmektedir.
Türkiye’de yapılması hedeflenen Olimpiyat Oyunları için Olimpizm ve spor kültürünü özümsemiş bilinçli gençliğin önemi büyüktür. Bu amaç doğrultusunda sürdürülen program, sunumlara katılan öğrencilerin yanı sıra beraberlerindeki öğretmenler, birçok ilin valisi, belediye başkanları, milli eğitim müdürleri ve diğer yöneticiler tarafından büyük ilgi ve takdir görmektedir. Uluslararası Olimpiyat Komitesi, dünyada başka örneği bulunmayan projeyi her yıl belli bir fon ile desteklemektedir.