Etimesgut rekora koşacak!

11 Mayıs Dünya Oryantiring Günü rekor katılımıyla Türkiye’de gerçekleşiyor. Birçok okulun aktif olarak katılacağı dev etkinlik, Ankara Etimesgut’ta gerçekleşecek. Dünya Oryantiring Federasyonun web sitesindeki habere göre Türkiye’de de çok büyük etkinlikler gerçekleşecek. Oryantiring nedir ve oryantiringin kuralları nelerdir?

Etimesgut rekora koşacak!
22 Nisan 2016 Cuma 11:35

11 Mayıs Dünya Oryantiring Günü rekor katılımıyla Türkiye’de gerçekleşiyor. Birçok okulun aktif olarak katılacağı dev etkinlik, Ankara Etimesgut’ta gerçekleşecek. Dünya Oryantiring Federasyonun web sitesindeki habere göre Türkiye’de de çok büyük etkinlikler gerçekleşecek.

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın desteği ve Başkan Tekin Çolakoğlu önderliğinde gerçekleştirilecek dev etkinliğe katılımın yoğun olması bekleniyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın desteğiyle tüm il müdürlüklerine gönderilen yazıda, Proje lideri Kadir Yılmaz, “Yerel düzeyde birçok çalışma gerçekleştirmiştir. Etimesgut İlçesinde Dünya Oryantiring günü büyük bir coşkuyla kutlanacaktır. Bayram havasının yaşanacağı dev organizasyon Göksu Parkında ve yaklaşık 15 km lik bir alanda gerçekleştirilecektir. Dev organizasyona 1000'den fazla öğrencinin katılımı bekleniyor.” dedi.

Türkiye Oryantiring Federasyonu Başkanı Doç. Dr. Tekin Çolakoğlu Dünya Oryantiring günü ile ilgili yaptığı açıklamada, kulüp yöneticisi, idareci, antrenör, öğretmen, hakemlere seslenerek, "Bildiğiniz gibi 11 Mayıs 2016 günü, IOF’nin Dünya Oryantiring Günü olarak ilan ettiği proje çerçevesinde 18 yaşına kadar tüm çocukların ve gençlerin aynı gün okullarında, parklarda oryantiring yapması ve bunun bir rekor denemesine dönüştürülmesi hedefleniyor.” diye belirtti.
 
Çolakoğlu, Türkiye'de yapılacak etkinlikler için  “Bu organizasyona Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı üst düzeyde destek veriyor. Bunun bir örneği de Etimesgut İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Göksu Parkında yapılacak olan ve 1000 öğrencinin katılacağı etkinliktir. ” ifadesini kullandı.

Oryantiring gününde yapılacak olan etkinliklerde rekor denemesi gerçekleştirilecek. Bu denemede halen yapımı devam eden www.worldorienteeringday.com sitesinde bulunan dünya haritasına etkinliğe katılan her okul bu siteye okullarının GPS koordinatlarını girmesi sonucunda okulun yeri haritada işaretlenmiş olacak. Etkinlik gerçekleştirilmesinin ardından etkinlikte oryantiring yapanlara ilişkin fotoğraflar siteye yüklenerek okulun bulunduğu nokta yeşil renge bürünecek. Denemenin amacı tüm dünyayı yeşil noktacıklarla donatmak!

Oryantiring nedir?

Oryantiring harita yardımı ile yön bulmayı içeren, zamana karşı yapılan bir spordur. Farklı arazi koşullarında yapılabilse de, genellikle ormanlık arazide yapılması tercih edilmektedir. IOF bünyesinde 80 ülkede Oryantiring Federasyonu bulunmaktadır. IOF’nun bu proje ile amacı çocuk ve gençlerin sporla tanıştırarak mutlu olmayı sağlamaktır.

Oryanting Kuralları

Oryantiringde sporcular kendilerine verilen yarışma bölgesinin haritasında belirtilmiş hedeflere sırasıyla ve en kısa sürede ulaşmaya çalışırlar. Kontrol noktalarında turuncu-beyaz bayraklar bulunur. Yarışmacılar bayrağın yanındaki zımbayı ellerindeki fişe basarak kontrol noktasına ulaştıklarını kanıtlarlar. Bazı yarışmalarda zımba ve kontrol kartı yerine elektronik bir sistem de kullanılmaktadır. İki hedef arasında hangi yolu izleyeceğine yarışmacı kendi karar verir. Amaç hedefleri en kısa sürede tamamlamaktır. Tüm hedeflere ulaşamayanlar genellikle diskalifiye edilir. Yarışmacıların birbirini izlememesi için genellikle birkaç dakika arayla çıkış verilir. Yarışmacılar parkur boyunca karşılaşsalar dahi birbirlerini izlemeleri yasaktır.

 


Etiketler; #Etimesgut
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
akif - 8 yıl önce
rekor Türkiye'nin olacak