MEB'in 'Oyunumu Kodluyorum' yarışması için ödül töreni

MEB tarafından düzenlenen 'Oyunumu Kodluyorum' yarışması için ödül töreni yapıldı. Türkiye genelindeki yarışmada kazanan öğrencilere ödülleri verildi.

MEB'in 'Oyunumu Kodluyorum' yarışması için ödül töreni
15 Nisan 2018 Pazar 11:33

MEB tarafından düzenlenen 'Oyunumu Kodluyorum' yarışması için Altındağ Cebeci Ortaokulunun idareci, öğretmen ve uzmanlarının koordinesinde ödül töreni yapıldı. Törene Ankara Valisi Ercan Topaca, Vali Yardımcısı Ali Sözen, Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık, İl Müdürleri, yarışmaya danışmanlık yapan kuruluşlar EBA, TÜBİTAK, ROKETSAN, HAVELSAN, TAI, ODTÜ, ODTÜ TEKNOKENT, Hacettepe Stem&Maker Lab, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürlüğü ve Ankara Kalkınma Ajansının temsilcileri ile öğrenciler katıldı. 

Ödül töreninde konuşma yapan Vali Ercan Topaca, törende yaptığı konuşmada yarışmaya katılarak dereceye giren çocukları ve onları yetiştiren öğretmenlere ayrı ayrı tebrik etti. Topaca konuşmasına şu sözlerle devam etti:

“Müdürümüz Murat Bey ‘Oyunumu Kodluyorum’ adlı yarışmasından bahsedince, benim de çocuklarım var. Bu oyunlarla ilgili birçok sorunu ben de yaşıyorum. Oyunlar hep yabancı, yerli oyun yok. Bunların kodlarını ve yazılımını bizim insanımız yaparsa daha başarılı oluruz ve daha faydalı sonuçlar elde ederiz. Geçmişte yaşadığımız sıkıntıları bugün de yaşamayalım diye bu konuya canı gönülden destek verdim. Biraz önce içeride sergilenen oyunları gördük. Hakikaten çocuklarımız bu oyunları çok rahat yapabiliyorlar. Ortaokul üçüncü sınıf bir öğrencimiz kodlamayı yapıyor, sistemini kuruyor ve bilgisayarda bunun gösterisini yapıyor ya da hazırladığı robotu kendi kumanda etmek suretiyle teknolojiyi en iyi şekilde kullanabileceğini gösteriyor. Bunları toplayan, tasarlayan ve hazırlayan bu yavrularımız çok daha ilerisini yapabilecektir. Bu yarışmanın asıl amacı da onları teşvik etmek, ülkemizin ve devletimizin ihtiyaç duyduğu teknolojiyi kendi insanımızın hazırlamasını sağlamak

Aynı şeyleri yaşadık bu gün de yaşıyoruz

Kullandığımız her bir top mermisi, kullandığımız her kurşun, kullandığımız her bir İHA ve SİHA dediğimiz araçlar, uçaklar, tanklar ve kullandığımız diğer araçlar bu teknolojiyle yapılıyor. Başarıyı onunla yakalıyoruz. Birçok ülke bizim gelişmemizi istemiyor. Bunun için istediğimiz teknolojik araç gereçleri vermiyor. Birinci Dünya Savaşı’nda da aynı şeyleri yaşadık bu gün de yaşıyoruz. Şu insansız hava araçlarının ne kadar önemli olduğunu işin içinde olan bilir. Bunların temelinde bu çocukların yaptığı çalışmalar var. Bir anda bütün teknolojiye sahip olamazsınız. Çok şükür gençlerimiz, mimarımız, mühendisimiz bütün teknolojileri yapacak kapasiteye, bilgi birikimine eriştiğimizi görüyoruz. Allah’ın izniyle çok kısa süre içinde uçağımızı da nükleer santralimizi de uçak gemimizi de yapacağız. Ülkemizin birliğine, bütünlüğüne, topraklarımıza kötü niyetle bakan; bizimle oynamaya çalışanlara bu ülke gerekli dersi nasıl Zeytin Dalı Harekâtı’yla verdiyse çocuklarımızın yaptığı bu teknolojiyle de aynı şekilde vermeye devam edeceğiz.

Buna ihtiyacımız var

Çocuklarımızla konuşurken gururlandım. Hakikaten bizim aynı sırada okuduğumuz dönemlerde hiç düşünmediğimiz, belki hayal dahi etmediğimiz pek çok şeyi çocuklarımız bilgisayar ortamında hayal etmiş, gerçekleştirmiş ve onu belli bir süre sonra teknolojik hale getirerek belki de ticarileştirerek ülkemizi dünyanın değişik yerlerinden aldığımız birçok teknolojiyi transfer etme zahmetinden kurtaracaktır. Çünkü buna ihtiyacımız var. Bu ithalatı yaptığımız sürece refahımız, zenginliğimiz artmıyor. 

Biz biz olmaktan çıkabiliriz

Biz millet olarak herkesin iyiliğini isteyen bir milletiz. Dünyaya huzurun egemen olmasını isteyen bir milletiz. Ürettiğimiz teknolojiyi de bu yönde kullanacağımızdan hiç şüphem yok. Bu yarışmada önemli bir sonuç daha alıyoruz. Çocuklarımızın oynadığı oyunlara kendi kültürümüzü, kendi dilimizi, kendi inancımızın değerlerini de yerleştirme imkânı buluyoruz. Bu tür çalışmalarla inşallah oyun sektörüne de teknolojik alana da kendi dilimizin ve kendi kültürümüzün unsurlarını yerleştireceğiz. Birçok ülke bu teknoloji ile bizim çocuklarımızın zihinlerine kendi kültürel kodlarını işliyorlar. Bizim kültürümüzü, biz hiç farkında olmadan değiştirerek bizi kendilerine benzetiyorlar. Dolayısıyla biz biz olmaktan çıkabiliriz. Bu çalışmaları yapmak sureti ile de bir anlamda kendi kültürümüzü de koruma altına almış ve onu daha geniş çevreye yaymış oluyoruz."

Ankara İl Milli Eğitim Müdür Vefa Bardakçı ise günümüzde çocukların dijital ortama doğduklarını henüz iki üç yaşlarında cep telefonları ve tabletlerle tanıştıklarını belirterek “Büyüklerin biraz da rahatsız olduğu, çok fazla dijital oyunlar oynadıkları için derslerini ihmal ettiklerini düşündükleri, teknolojiyi hayatlarının bir yerinde vazgeçilmez bir şekilde kullanmak durumunda kalıyorlar. Şimdi bu yarışmanın temelini oluşturan en önemli kısmı da burası. Biz hazır oyunları kullanan öğrencileri değil, bu oyunların yazılımlarını yapan bir gençliği destekleme amaçlı bu yarışmayı düzenlemiş olduk. Belki gelecekte sürücüsüz otomobiller, uzay teknolojisi bir de bu çağımızın tanklarının, helikopterlerinin yazılımlarını yapacak olan yetişkinlerimiz, geleceğin büyükleri bu çocuklarımız arasından çıkacak ve bu teknolojiyi üretip dünyaya pazarlayacak. Ben bu yarışmanın hamisi olarak Sayın Vali’me buradan şükranlarımı sunuyorum. Başından beri himaye ettiler, desteklediler, şükranlarımı arz ediyorum.” dedi

Cebeci Ortaokulu Müdürü Murat Tekçe de “Yaklaşık iki yıl önce ülkemize, çocuklarımıza nasıl yeni değerler katarız umuduyla yola çıktığımızda kendimize bir takım hedefler belirledik. Bu hedefler: Öğrencilerimizin 21. yüzyılda yaratıcılık, iletişim, iş birliği eleştirel ve analitik düşünme gibi becerilere sahip olmasını sağlamak. Avantajlı ve dezavantajlı bölgelerde yaşayan öğrencilerin aynı fırsat noktasında birleştirilmesini sağlamak. Türkiye geneli ortaokul öğrencileri arasında kodlama alanında farkındalığı oluşturmak. Dünyada yeni büyüyen yazılım pazarından ülkemizin pay almasına katkı sağlamak. Oyun adı karakterlerinde Türkçe kullanılmasını teşvik etmek.” diye konuştu.

Geçen yıl Ankara genelinde düzenlenen ‘Oyunumu Kodluyorum’ yarışmasına 64 eser 134 öğrenci katıldığını belirten Murat Tekçe “Bu yıl 58 ilden 294 okul 456 eser olmak üzere toplamda 931 öğrenciye ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bugün misafirimiz olan ülkemizin geleceğine yön verecek geleceğin yazılımcılarına ve onların değerli öğretmenlerine yarışmamıza gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür ediyorum. Çıktığımız bu yolda bizlere desteklerini esirgemeyen öncelikle Ankara Valiliğine, Sayın Ercan Valime çok teşekkür ediyorum.” dedi.  

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.