MEB’den ‘sosyal medya’ yasağı- Yasal işlem uygulanacak

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayınladığı genelgeye göre, okullarda yönetici, öğretmen, çalışan ve öğrencilerin okulda ders sırasında veya serbest zamanlarda yaptıkları faaliyet, eylem ve durumların kaydedilerek internet sitesine ya da sosyal medyada paylaşılması halinde yasal işlem uygulanacak.

MEB’den ‘sosyal medya’ yasağı- Yasal işlem uygulanacak
10 Mart 2017 Cuma 19:55

Milli Eğitim Bakanlığı, okulda yapılan etkinlik ya da serbest zamanlarda gerçekleştirilen faaliyet ve eylemlerin internet ortamına ya da sosyal medyada paylaşılması halinde yasal işlem yapacak.

MEB Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan genelgede, “İl, ilçe, okul ve kurum yöneticileri tarafından, okul veya kurumlarında görev yapan tüm personel ile öğrenim gören öğrencilerin, kişilerle ilgili her türlü ses, yazı, görüntü ve video kayıtlarının internette veya farklı dijital ya da basılı ortamda hukuka aykırı şekilde paylaşılmasının Anayasaya, uluslararası sözleşmelere ve 1739 sayılı Kanun'a aykırı olduğu; bu fiillerin Türk Ceza Kanunu'nda suç olarak düzenlenmiş olduğu hususunda bilgilendirilmesi sağlanacak ve durumların önüne geçilmesi için önlemler alınacaktır” şeklinde açıklamada bulunuldu.

Genelgede, Anayasa'da yer alan kişisel verilerin korunması, çocuk hakları 
sözleşmesi, Milli Eğitim Temel Kanunu ve Türk Ceza Kanunu'nu gerekçe gösterilerek, “Kişilerin psikolojik ve sosyal yönlerine olumsuz etki yapılacak her türlü ses, görüntü ve video kayıtlarının genel ağ ortamlarına yüklediği ve paylaştığı tespit edilenler hakkında ilgili mevzuatı çerçevesinde gerekli yasal işlemler başlatılacak ve sonucundan Bakanlığa bilgi verilecektir” ifadelerine yer verildi.

Çocuk Haklarına Dair Sözleşmede yer alan maddeye göre bu sözleşmeye taraf Devletler, çocuğun ana-babasının ya da onlardan yalnızca birinin, yasal vasi veya vasilerinin ya da bakımını üstlenen herhangi bir kişinin yanında iken her türlü istismar ve kötü muameleye karşı korunması için; yasal, idari, toplumsal, eğitsel bütün önlemler alırlar hükmü de yer aldı.

Ayrıca taraf devletler çocuk eğitiminin çocuğun kişiliğinin, yeteneklerinin, zihinsel ve bedensel yeteneklerinin mümkün olduğunca geliştirilmesi amacına yönelik olmasını kabul ederler hükmü hatırlatıldı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Yavuz - 7 yıl önce
Özgürlükler güzel. Ama sosyal medya da çok büyük bir pervasızlık var. Ben bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.
Avatar
Fidan - 7 yıl önce
Aynı şekilde öğretmen ve idarecilerin ders, toplantı, tören, geZi ve etkinliklerinin de veli öğrenci veya üçüncü şahıslarca çekilmesi ve paylaşılması da aynı kapsama alınmalıdır.
Avatar
Adil - 7 yıl önce
Harika bir karar
Avatar
Adil - 7 yıl önce
pozitif örneklerden mahrum kalınacak belki ama....