Meslek lisesi öğrencileri insansız kara araçları geliştirdi

Bursa Ali Osman Sönmez Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, geliştirdikleri projeyle keşif, gözetleme, istihbarat, adli, arama kurtarma ve bilimsel araştırma alanlarında kullanılması amacıyla “Kapgan Evo İnsansız Kara Aracı” ve “Göktürk İnsansız Taktik Araştırma Robotu” isimli araç geliştirdi.

Meslek lisesi öğrencileri insansız kara araçları geliştirdi
16 Aralık 2016 Cuma 11:40

Meslek lisesi öğrencilerinden büyük buluş. Bursa'nın Ali Osman Sözmez ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, büyük bir buluş olan insansız kara aracı projesini geliştirdi. Savunma sanayisine büyük katkı sağlayacak proje ile birçok alanda kullanımı gerçekleşecek. "Kapgan Evo İnsansız Kara Aracı" ve "Göktürk İnsansız Taktik Araştırma Robotu" projesiyle uzaktan kumandayla kontrol edilebilen robot geliştirdi.

Robot teknolojisinin kullanımı hızlı bir şekilde artarken, son yıllarda en fazla dikkat çeken teknolojilerin başında insansız araç teknolojileri geliyor. Bu kapsamda, Bursa Ali Osman Sönmez Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, “Kapgan Evo İnsansız Kara Aracı” ve “Göktürk İnsansız Taktik Araştırma Robotu” projesiyle uzaktan kumandayla kontrol edilebilen robot geliştirdi.

Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay’ın katılımıyla Genel Müdürlükte tanıtımı yapılan ve öğrencilerin kontrolünde hareket eden robot araçlar ilgiyle izlendi.

Diğer insansız sistemlere göre her türlü arazi ve koşula uygun insansız kara aracı bulunmadığına dikkati çeken öğrenciler, her türlü koşulda görevini başarı ile yerine getiren ve uzaktan kumandayla yönetilen söz konusu aracı insansız olarak modelleyerek geliştirmeyi hedefliyor.

Uzaktan kontrol edilebilir ve kendi başına karar verip uygulama yeteneğine sahip kara aracı yapmayı hedefleyen öğrencilerin geliştirdiği “Kapgan Evo İnsansız Kara Aracı”; keşif, gözetleme ve istihbarat, kritik tesislerin güvenliği, lojistik destek sağlama, sınır gözetleme, mayın tespiti ve etkisiz hale getirilmesi, arama ve kurtarma desteği sağlıyor. Uzaktan görüntü aktarma ve ses sistemi özelliğine sahip Kapgan Evo’nun ara yüz programı sayesinde o anki duruma ilişkin bilgiler alınabiliyor.

İnsansız kara aracı projesi olan Kapgan Evo, 28-30 Nisan tarihleri arasında yapılan Marmara Üniversitesi “Mekatronik ve İnovasyon günleri” Robot ve Proje yarışmasında 2. oldu.

Göktürk İnsansız Taktik Araştırma Robotu

Meslekî ve teknik Anadolu lisesi öğrencilerinin geliştirdiği ikinci proje ise Göktürk İnsansız Taktik Araştırma Robotu oldu. Suda çalışabilme özelliğine sahip Göktürk İnsansız Taktik Araştırma Robotu, uluslararası alanda kullanılan MEGA HURTZ, SMALL, FLICKR, MACRO USTA, TALON gibi insansız sistemlerden daha ergonomik, daha hızlı ve manevra kabiliyeti daha yüksek olarak geliştirildi.

Adli, arama kurtarma, bilimsel araştırma, keşif, gözetleme ve istihbarat, kritik tesislerin güvenliği alanlarında kullanılması amacıyla geliştirilen Göktürk İnsansız Taktik Araştırma Robotu, lazer dot işaretleme, anlık görüntü işleme, sis bırakma sistemi, takılabilir robot kol, ön sürüş gimball kamera istemine sahip.

Azami çekiş gücü 40 kgf, yük kapasitesi 20 kilo olan aracın brüt ağırlığı 15 kilo, azami hızı 6x6 78 km/s, kontrol menzili 1 km, çalışma süresi 4 saat, çalışma sıcaklığı -15 C +55 C. Taşınabilir, kablolu/kablosuz ve canlı görüntüleme ve kaydetme özelliklerine de sahip araçta, hoparlör, mikrofon, ön sürüş kamerası, ön led aydınlatma sistemi bulunuyor. 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.