OECD'nin PISA 2015 kapsamındaki üçüncü raporu 'Öğrenci Refahı'na göre Türkiye aile desteğinde OECD ülkeleri arasında son sırada. PISA’nın 2015 araştırması kapsamındaki 3. raporuna göre en mutsuz öğrenciler Türkiye’de. Öğrencilerin yüzde 77.8'i ebeveynlerinin okul çalışmasıyla ilgilendiğini belirtirken, hiçbir OECD ülkesinde bu yüzde 85'in altına inmiyor.
PISA’nın 2015 araştırması kapsamındaki 3. raporuna göre en mutsuz öğrenciler Türkiye’de.
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı’nın (PISA) “Öğrenci Refahı” araştırmasının sonuçlarını yayınladı.
OECD'nin (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) “Öğrenci Refahı” temalı rapor için, PISA 2015'e 72 ülkeden, 15 yaş düzeyinde 540 bin öğrenci katıldı. Öğrencilerin okul performansları, arkadaşları ve öğretmenleri ile ilişkilerini, okul dışında nasıl zaman geçirdiklerini ve aile ortamları mercek altına alındı.
Buna göre Türkiye aile desteğinde OECD'nin en başarısız ülkesi olurken, öğretmenlerin öğrencilerini en çok rencide ettiği ülke oluyor. İşte rapordan öne çıkan bazı başlıklar:
EĞİTİME AİLE DESTEĞİNDE SINIFTA KALDIK
Türkiye'de öğrencilerin yüzde 80'i okul sonrasında ailesiyle konuştuğunu belirtirken, anne-babasının çalışmalarına ilgi gösterdiğini söyleyenlerin oranı yüzde 77.8'de kalıyor. Her iki oranda OECD ortalaması yakalanamıyor. Hatta ailesinin okul çalışmalarıyla ilgilendiğini söyleyen öğrenci oranında OECD ülkeleri arasında en düşük performansı gösteriyor. Bu başlıkta diğer OECD ülkeleri yüzde 85'in altına inmiyor.
ÖĞRETMEN ALGISI İYİ DEĞİL
Çalışmada, öğrencilerin öğretmenleriyle ilgili algıları da değerlendiriliyor. Buna göre Türkiye'de öğretmeninin sınıf arkadaşlarının önünde haftada bir ya da daha fazla kendisiyle alay ettiğini belirten öğrenci oranı yüzde 5.8. Bu OECD'nin 3.9 ortalamasının üstünde. Öğrencilerin yüzde 6.7'si ise öğretmeninin arkadaşlarının önünde haftada bir ya da daha fazla hakaret ettiğini belirtiyor. Türkiye bu oranla OECD ülkeleri arasında ilk sıraya yerleşiyor.
TÜRKİYE’DE KAYGI DA YÜKSEK
Raporda ele alınan başlıklar arasında sınav kaygısı da var. Türkiye’de ‘sınava iyi hazırlanmasına rağmen çok kaygı duyduğunu’ söyleyen öğrenci oranı 58.8 olurken, yüzde 56 ise ‘ders çalışırken stres yaşadığını’ belirtti. Türkiye, İtalya’nın ardından OECD ülkeleri arasında öğrencilerin ders çalışırken en fazla kaygı duyduğu ikinci ülke oldu. Bu anlamda en az kaygı ise Hollanda’da.
KIZ ÖĞRENCİLER DAHA HIRSLI
PISA 2015 programında öğrencilerin motivasyonları da değerlendirilen alanlar arasında. Türkiye'de 15 yaş düzeyindeki kızlar, erkeklere göre daha iyi bir motivasyona sahip. Erkek öğrencilerin yüzde 83.9'u sınıflarda en iyisi olmak istediğini belirtirken, kızlarda bu oran yüzde 87'ye çıkıyor. Ayrıca kızların yüzde 95.7'si mezun olduğunda elindeki seçenekler içerisinde en iyisini tercih etmek istediğini söylüyor. Erkeklerde bu yüzde 92.7'ye geriliyor.
Türkiye'de okuldan önce veya sonra bir fiziksel aktivite yaptığını belirten öğrenci oranı yüzde 70.7. Bu oranla yüzde 69.8'lik OECD ortalaması geride bırakılırken organizasyonun diğer üye ülkelerine yakın bir sonuç elde ediliyor.
ÜNİVERSİTE BEKLENTİSİ FAZLA
Raporda 15 yaş düzeyindeki öğrencilerin yükseköğretimle ilgili beklentilerine yönelik veriler de yer alıyor. Türkiye'de öğrencilerin yüzde 70.6'sı bir üniversite programını bitirmeyi bekliyor. Bu oranla ABD ve Güney Kore'nin ardından üçüncü sırada yer alıyoruz.