ÖSYM'de elektronik devrim

ÖSYM, sınav sisteminde bir çok yeniliğe gitti. ÖSYM sınav kitapçıklarını elektronik ortamda arşivleyecek. Soru kitapçığı ve cevap kağıtları birleşecek. Detaylar haberimizde.

ÖSYM'de elektronik devrim
14 Ocak 2017 Cumartesi 16:46

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir,  ÖSYM’de değişiklikler yapıldığını, bireyselleştirilmiş sınava imkan sağlandığını belirterek şu açıklamalarda bulundu. Bireyselleştirilmiş sınavla ilgili detaylara da konuşmasında yer veren Demir, şöyle konuştu:

Bireyselleştirilmiş sınav

"Bireyselleştirilmiş sınav, adayın eş zamanlı olarak sınava girmesini gerektirmeyen, farklı adaylara farklı soruların da sorulabildiği bir sınav türü. Bunun için ilk olarak gerçek adaylar üzerinde denenmiş ve zorluk düzeyi tespit edilmiş soru havuzu oluşturuyoruz. Adaylara deneme soruları soracağız. Bu sorular değerlendirmeye dahil edilmeyecek. Bireyselleştirilmiş sınavda adaya, daha önce madde analizleri yapılmış ve seviyesi belirlenmiş diyelim ki 'orta düzey' bir soru soracağız. Bu, orta düzey soruyu bildiğinde bir tane daha soracağız. Bilirse daha sonra zor bir soru soracağız, onu da bilirse daha zor... Diyelim ki bir kişiye 20 soru soruyorsunuz ve sınavı bitiriyorsunuz. Başka birine soruyorsunuz bir tane orta düzey bir soruyu biliyor, zor soruyu bilemiyor diyelim, bu durumda tekrar orta düzeye düşüyor. 20-30 soruyla dereceyi belirleyebiliyorsunuz. Dolayısıyla aynı testi bir kişi 20 soruyu, diğer kişi 30 soruyla cevapladığı zaman yaklaşık aynı sonucu verebiliyor olacağız. Bireyselleştirilmiş sınavın özelliği bu. Bütün adaylara aynı sorular sorulmayacak burada. Adayın düzeyi 'A' düzeyine gelmiş diyorsunuz, bu düzeyden tekrar 4-5 soru sormanıza gerek yok. Bu uygulamayı da ilk kez Yabancı Dil Sınavı için yapmış olacağız. Adaylara internet ortamından deneme YDS yapmış olacağız."

Biyometrik kimlik doğrulama sistemi

''E-sınav merkezinde yüz tanıma ile başlıyoruz. Ama şu anda, parmak, damar izi bulunan yeni TC kimlik belgelerinde bulunan biyometrik bilgilerin de kullanılabildiği sistemlere entegre ederek,  mükerrer işleri kaldırmak için bir girişimde bulunacağız. Daha geniş kitlelerin kullandığı yöntemleri kullanarak biyometrik kimlik doğrulama sistemine de geçeceğiz. Bunun da yasal alt yapısı düzenlenmiş oldu. E-sınav merkezindeki emanet dolaplarına da yüz tanıma sistemini getireceğiz.''

Soru kitapçığı cevap kağıdı birleşiyor

''Cevap kağıdı, soru kitapçığı ayrımını ortadan kaldıracağız. Cevap anahtarlarının sorunun altında yer alması ile tüm kitapçıklar da okuyucularla taranmış olacak.''

Sınav kitapçıkları elektronik ortamda arşivlenecek

Yasal bir düzenlemeyle sınavın evrağının aslı niteliğindeki belgeyi, elektronik ortamda saklayacak sisteme geçileceğini belirten Demir, "Dolayısıyla adayların soru kitapçıkları fiziksel olarak imha edilse de kitapçık üzerinde yaptıkları bütün işlemler, elektronik ortamda taranmış ve saklanmış olacak. Böylelikle geçmişe doğru herhangi bir şüphe durumunda bakabileceğiz. Şu anda bazı davalar kitapçıkların imha edilmesiyle alakalıydı. Tonlarca, arşivlere sığmayacak kadar sınav kitapçığı oluşuyor. Bunları imha etmeden koruyamazsınız. O yüzden bir yasal düzenlemeyle 'İmajı alınmış olan soru kitapçığının imajının saklanması aslı hükmündedir.' şeklindeki bir yasal düzenlemeyle imajları alacağız ve onları arşivleyeceğiz. Dolayısıyla aday, daha sonraki aşamada şeffaflık gereği, kendi sınavında görmüş olduğu ve üzerinde düzenleme yapmış olduğu soru kitapçığını da internet ortamından kendisi görebilecek. Şimdi aday, sadece cevap anahtarını görüyor, çünkü tüm kitapçığı taramıyoruz.     

Adayların, sınavda kullandığı ve kendisinin üzerinde çalıştığı kitapçığı elektronik ortamda görebilme imkanı olacak. 2017 yılı içinde buna başlayacağız." dedi.

Yazı karakter arşivi

Demir, ''Türkiye’nin en büyük yazı karakter arşivi olacak bu. Sonraki aşamada kısa cevaplı sorulardan sonra acık uçlu sorulara geçeceğiz. Açık uçlu soruda kişiler metni yazacaklar biz onu okuyacağız. Sınav kitapçığının ilk sayfasında kişiye bir metin yazdırıyoruz. ‘Bu kitapçıkta yer alan tüm kuralları okudum’ diye metin var. Bu metni el yazısıyla yazmamızın sebebi el yazısında bir cümle elde etmek. Bunlardan oluşturacağımız arşivde el yazısıyla kişi bir şey yazdığı zaman onu çözmek için elimizde imkan oluşacak. Adayların ‘LYS’de açık uçlu sorular soruldu bilgisayar benim cevapladığım yazdığım yazıyı okuyamazsa’ kaygısı olmasın diye bu yılki uygulamada kodlamayı da yapalım istedik.'' dedi.

Yüz tanımalı emanet dolabı     

Ömer Demir, 30 bin metrekare kapalı alanı olan Esenboğa e-Sınav binasının yakınında otopark alanlarının da yapılacağını anlattı.     

E-Sınav binasına adayların cep telefonu, anahtar ve çantaları için emanet dolaplarını kullanabildiklerini, adayların sınav anında tuvaleti kullanabildiklerini dile getiren Demir, binanın jammerlı olduğunu, adayların yakın çekimini yapan 5 bin kabin kamerasının, 372 de ortam kamerasının bulunduğunu anlattı.

ÖSYM Başkanı Ömer Demir, açıklamalarının ardından basın mensuplarına e-Sınav Merkezini gezdirerek, adayların, gözetmenlerin sınavda sistemi nasıl kullandıklarına ilişkin bilgi verdi.     

Merkezde, her bir aday için ayrı bölümlerin bulunduğunu, adayın kendisi için ayrılan yere oturduktan sonra fotoğrafını, karşısında yer alan fotoğraf makineleriyle çektiğini aktaran Demir, "Sistemimizde olan fotoğraf, salon başkanın önünde görünüyor. Yoklama bu şekilde alınmış oluyor. Kişi hazır bekliyor, açıklamaları oluyor ve zaman geldiğinde herkesin ekranında sınav soruları açılıyor" dedi.     

Adayların eşyalarını koyabilecekleri emanet dolap sistemini ilk kez getirdiklerini belirten Demir, şunları söyledi:

"Türkiye'nin bütün illerinden adayların geldiği bir sınav merkezi olduğu için adaylarımızın eşyalarını havaalanlarındaki emanet alma sistemi gibi emanete alıyoruz. Onlara fiş veriyoruz ve cep telefonlarını koyabilecekleri bir dolap veriyoruz. Kilitliyorlar ve  sınava girerken sadece o anahtarı taşımasına izin veriyoruz. Güvenli şekilde emanet dolaplarını kullanabiliyor adaylar. Türkiye'nin sınav yapılan diğer okullarında ve Milli Eğitim Bakanlığının okullarında böyle bir sistemi kurmak lazım. Bu, ÖSYM'nin yapabileceği bir şey değil. Bunu elektronik sınavlar için biz yapabiliyoruz."     

Emanet dolaplarındaki anahtar uygulamasını ortadan kaldırmak için yakın zamanda yüz tanıma sistemini getireceklerini söyleyen Demir, "Aday geldiği zaman yüz tanıma sistemiyle fotoğrafı çekilecek ve ona bir kutu açılacak, kişi emanetini, eşyasını oraya koyacak ve kutu kapanacak. Sınavdan çıktıktan sonra da yine yüz tanıma sistemiyle kutu açılacak, emanetini alacak" diye konuştu.     

Yüz tanıma sistemi üzerine çalıştıklarını belirten Demir, birkaç sınav sonrasında bu sistemi uygulayacaklarını sözlerine ekledi.





Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.