MEB, Türkiye´de faaliyet gösteren 2 bin 30 özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde eğitim gören engellilerin ve eğitim personelinin derse devamlarının takibinin, biyometrik kimlik doğrulama yolu ile yapılmasına ilişkin yönetmelik hazırlıklarına başladı.
Millî Eğitim Bakanlığınca, Türkiye´de faaliyet gösteren 2 bin 30 özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde eğitim gören engellilerin ve eğitim personelinin derse devamlarının takibinin, biyometrik kimlik doğrulama yolu ile yapılmasına ilişkin yönetmelik hazırlıkları başladı.
MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Kemal Şamlıoğlu, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin, engelli bireylerin yeteneklerini en üst seviyeye çıkarmak, temel öz bakım ve bağımsız yaşam becerilerini geliştirmek ve topluma uyumlarını sağlamak amacıyla faaliyet gösterdiğini ifade etti.
Bu kurumlarda görme, işitme, dil-konuşma, spastik, zihinsel, ortopedik ve ruhsal olmak üzere 7 engel türünde bireylere destek eğitim programları uygulandığını dile getiren Şamlıoğlu, merkezlerde verilen bu eğitimin finansmanının da doğrudan Millî Eğitim Bakanlığı tarafından sağlandığını aktardı. Millî Eğitim Bakanlığına 2006´da devredilen özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine, bugüne kadar öğrenci sayılarına göre yaklaşık 12,5 milyar lira destek ödemesi yapıldığını bildiren Şamlıoğlu, "Sadece maddi destek de sağlamadık. Engelli bireylerin eğitim giderlerinin daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için 2011 yılında elektronik bir modül geliştirdik. Eğitim ortamının kalitesinin artırılması amacıyla 2015 yılından itibaren merkezlerin, bahçesi bulunan ve müstakil binalarda açılması şartını getirdik." bilgilerini paylaştı.
Yeni kanun ile sıkı denetim
Şamlıoğlu, 9 Aralık 2016´da Resmi Gazete´de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname´de yapılan değişiklik ile engelli bireylerin özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine kayıt kabullerinin yanı sıra hem engelli bireylerin hem de merkezlerde görevli eğitim personelinin derse devamlarının artık biyometrik kimlik doğrulama veya kameralı görüntüleme sistemi ile takip edileceğine dikkati çekti. Engelli bireylerin özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerindeki ders takiplerine ilişkin yeni düzenlemenin 1 Eylül 2017 itibarıyla yürürlüğe gireceğini kaydeden Şamlıoğlu, bu kanun hükümleri doğrultusunda yönetmelik çalışmalarına başlandığını belirtti.
Yönetmelik ile Türkiye´de faaliyet gösteren 2 bin 30 özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde öğrencilerin engelli gruplarına göre biyometrik kimlik doğrulama veya kameralı görüntüleme sistemi ile ders devamlarının yapılmasına yönelik düzenlemeler yaptıklarını aktaran Şamlıoğlu, "Kanun gereği çıkaracağımız yeni yönetmelik ile özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri artık sıkı takip altına alınacak. Şu an itibarıyla 333 bin 280 engelli bireye destek eğitimi veriyoruz. Takip sistemi ile engelli bireylere sağlanan destek eğitimlerinin verimliliğinin ve etkinliğinin artırılmasını ve çalışan eğitim personeline ilişkin etkin bir izleme ve değerlendirme yapılmasını hedefliyoruz." diye konuştu.