Pedagojik formasyon için yeni çalışmalar başlatıldı. Bu kapsamda öğrencinin eğitim gördüğü okulda formasyon alabilmesi durumu ile ilahiyat ve fen-edebiyat fakültelerinin formasyon vermeye uygun olup olmadığı araştırılacak.
Pedagojik formasyon için yeni çalışmalar başlatıldı. YÖK tarafından başlatılan çalışmalarla yeni düzenlemeler yapılması öngörülüyor. Bu doğrultuda öğrencilerin eğitim gördüğü fakültede formasyon alıp alamayacağı değerlendirilecek. Bununla birlikte ilahiyat ve fen-edebiyat fakültelerinin formasyon vermeye uygun olup olmadığı da araştırılacak.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önerisi üzerine çalışmalara başladı. Erdoğan, pedagojik formasyonun bir yıla yayılacak şekilde fakültelerde verilmesi yönünde öneride bulunmuştu. Formasyon için sadece eğitim fakültelerinin kontenjan açması nedeniyle, formasyon almaki isteyen öğrencilerin sadece bir kısmı formasyon alabiliyor.
YÖK, formasyon eğitiminin ilahiyat ve fen-edebiyat fakültelerinde de verilip verilemeyeceği konusunda bilimsel çalışmalar başlatacak. Üniversitelerin fen-edebiyat ve ilahiyat fakülteleri mezunlarının öğretmen olabilmelerine imkan tanıyan "pedagojik formasyon" eğitimi, geçen yıl yapılan düzenlemeyle müfredata dahil edilmişti. Geçen yıl ilk kez öğrenciler, formasyonu henüz üniversitede okurken almaya başladı. Öğretmenliklerde okuyan öğrenciler, formasyon eğitimini ya yıl içinde müfredata ekleyerek ya da yaz okullarında alabildi.
KONTENJAN SORUNU
Formasyon için sadece eğitim fakülteleri kontenjan açabiliyor. Bu nedenle mezunların bir kısmı eğitim alabiliyor. Ankara Üniversitesi'nde pedagojik formasyon üzerinde çalışan Prof. Dr. Cemal Tosun, "Son sınıf öğrencileri ve mezunlar eğitim fakültelerinde açılan kontenjanlarla eğitim alabiliyor. Şu anki uygulamada öğrenciler hem yıl içinde hem de mezuniyet sonrası 1 yıl formasyon alabiliyor. 'Formasyon yıl içine yedirilsin' önerisiyle şunu anlıyoruz: İlahiyatfakülteleri formasyon verilecek öğrenci kontenjanını kendi belirlesin ve eğitim bu fakültelerde verilsin" dedi.
BİLİMSEL OLARAK DEĞERLENDİRİLECEK
YÖK, ilahiyat fakültelerinin formasyon eğitimi vermeye uygun olup olmadıklarını bilimsel olarak değerlendirecek. Daha sonra bir karar oluşturulacak. YÖK'ün "uygun" bulması durumunda ilahiyat ve fenedebiyat fakülteleri öğrencileri kendi fakültelerinde formasyon eğitimi alabilecek. Böylece mezun olduktan sonra hem daha çok öğrencinin formasyon eğitimi alması, hem de 1 yıllık pedagojik formasyon eğitiminde "zaman kaybı"nın önüne geçilmesi hedefleniyor. Pedagojik formasyon eğitiminde öğrenciler; "eğitim bilimine giriş", "gelişim psikolojisi", "öğrenme öğretme kuram ve yaklaşımları", "rehberlik", "sınıf yönetimi" gibi ek dersler alıyor.
Kaynak: HaberTürk