Pedagojik formasyon veren üniversiteler hangileri? Formasyon nedir, YÖK formasyon açıklaması, Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifikası nasıl alınır?

Tüm fen edebiyat fakültesi mezunlarının merakla beklediği Türkiye'de formasyon nasıl alınır, pedagojik formasyon nedir, formasyonla ilgili YÖK'ün açıklaması nedir gibi sorulara yanıt geliyor. Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifikası nasıl alınır? 2016 formasyon veren üniversiteler ve formasyonla ilgili tüm bilgiler haberimizde. Siz de formasyonla ilgili detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Pedagojik formasyon veren üniversiteler hangileri? Formasyon nedir, YÖK formasyon açıklaması, Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifikası nasıl alınır?
17 Mart 2016 Perşembe 09:33

 Eğitim fakültelerinden mezun olmayan; ancak öğretmenlik yapmak isteyen kişilerin okudukları bölüm sonrasında eğitim verebilecek pozisyona ulaşabilmeleri için pedagojik formasyon görmeleri gerekmektedir.  Formasyon sistemi sürekli değişmektedir. Her sene yapılan değişikliklerle insankar formasyon nasıl alınır bunu dahil bilmemekte haliyle kafaları karışmaktadır. Kimi zaman ALES puanıyla, kimi zaman LES, ALES puanı ile okul notunun ortalamasıyla formasyon alındı. Peki formasyon nasıl alınır? Konuyla ilgili tüm bilgiler haberimizde.

Güncel formasyon ilanları ve duyuruları takip ederek bu eğitimleri kaçırmayın.

Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı nedir?

Birçok kurumdan öğretmenlik mesleğini yapabilmek için mezun olan birçok kişi pedagojik formasyon eğitimi aldıktan sonra öğretmenlik yapabilmektedir. Bu konuda yükseköğretim kurulunun Pedagojik Formasyon 2016 Açıklamasında daha önceki yıllarda yüksek lisans ile alınabilen pedagojik formasyon eğitiminin artık, eğitim sertifikası dahilinde kazanılacağını açıklamıştır. Eğitim fakültesini bitiren öğrencilerin, eğitim dönemleri içinde pedagojik eğitimi almalarından dolayı, daha sonra böyle bir eğitime tabi tutulmamaktadırlar. Yeni alınan kararla öğretmenlerin tabi tutulacakları bu eğitim programı içinde, öğretmen olma konusunda gerekli yeterliliğe ulaşabilmek için verilen eğitimleri kapsamaktadır. Bu doğrultuda öretmen olmak isteyenlerin mutlaka Pedagojik Formasyon 2016 Açıklamasında yer alan eğitim sertifikasına sahip olmaları gerekmektedir. 

Peki YÖK formasyon açıklaması nedir?


Yükseköğretim kurulu tarafından 2013/14 öğretim yılı ve sonrası için yaptığı pedagojik formasyon açıklamasında, öğrencilerin eğitim gördükleri alan dahilinde Yükseköğretim kurulu kontrolünde yerleştirileceği açıklanmıştır. Peki pedagojik formasyon veren üniversiteler hangileri?  Pedagojik Formasyon 2016 Açıklamasında yer alan diğer bilgilere göre 2013/14 eğitim sonrası formasyon almak isteyen öğrencilerin Akademik Personel ve lisansüstü eğitimi giriş sınavında değerlendirmede önemli rol oynayacağı belirtilmiştir. Ayrıca yapılan açıklamada meslek edindirme programı olarak addedilen pedagojikformasyon kontenjan sayısı açıklanmıştır. 2015/16 yılı pedagojik formasyon sertifika programı için Formasyon veren Üniversite Tam Son Çıkan Bilgiler Listeleri 2016yükseköğretim kurulunun resmi internet sitesinde yayınlanmıştır. 


Pedagojik Formasyon Eğitimi Almak İçin Gerekli Şartlar

Öğretmen olmak için Pedagojik formasyon eğitimi almak için lisans mezunu olanların ortalama puanlarının yaklaşık 65/100 olması beklenmektedir. Bu puana sahip olan mezunlar Formasyon veren Üniversite Tam Son Çıkan Bilgiler Listeleri 2016 da yer alan üniversitelerden birine başvurarak eğitim almaya başlayabilirler. YÖK tarafından belirlenen pedagojik formasyon verecek olan üniversiteler gerekli görüldüğünde her yıl farklı üniversiteler olarak değiştirilmektedir.  Her yıl yapılan pedagojik formasyon açıklamalarında bizzat YÖK’ün resmi internet sitesinde hangi üniversitelerde formasyon eğitimi verileceği ve kaç kişilik kontenjanlar açıldığı bilgisi detaylı olarak verilmektedir. Bu konuda ayrıntılı bilgiye sahip olmak için YÖK Başvuru sayfası Sorgu Ekranından giriş yaparak, üniversite ve kontenjan sayısı bilgilerine ulaşılabilir. 

Pedagojik Formasyon Eğitimindeki Dersler

Öğretmenlik mesleğine gerekli yetkinliği kazanmak için görülmesi gereken pedagojik formasyon eğitiminde verilen dersler, öğretmenlik mesleğini içeren kavramlara yönelik olan derslerdir. Eğitim sertifikası dersleri içinde öne çıkanlar arasında, gelişim psikolojisi, sınıf yönetimi, öğretmenlik uygulaması ve rehberlik dersleri yer almaktadır. Pedagojik formasyon eğitim süresi yaklaşık olarak iki yarıyıl eğitim dönemini kapsamaktadır. Bir dönem eğitim süresinin yedi haftadan az olmasına izin verilmemekle birlikte Pedagojik Formasyon 2016 Açıklaması bu konudaki birçok merak edilen konuya açıklık getirmiştir. YÖK’ün izin verdiği üniversitelerde açılan pedagojik formasyon kontenjanları ve hangi üniversitelerin 2016 eğitim yılına dahil edildiği bilgilerine Formasyon veren Üniversite Tam Son Çıkan Bilgiler Listeleri 2016 sayfasından öğrenilebilir. 

Pedagojik Formasyon Kaydı İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

YÖK tarafından izin verilen üniversitelerde pedagojik formasyon eğitimi almaya hak kazanan öğrencilerin kayıt için bazı belgeler istenmektedir. Pedagojik formasyon eğitimi alacak öğrenciler isimlerini YÖK Başvuru sayfası Sorgu Ekranından kontrol edebilirler. İstenen başlıca belgeler arasında; başvuru dilekçesi, mezuniyet belgesi, nüfus cüzdanı fotokopisi, 2 adet vesikalık fotoğraf ve eğitim ücretinin yatırıldığına dair banka dekontu derlenerek ilgili yerlere kayıt yaptırılmalıdır. 

Kayıt için gerekli evraklar hakkında detaylı bilgi Pedagojik Formasyon 2016 Açıklamasında yer almaktadır. Belirtilen belgelerin yanı sıra, kurumun isteyebileceği başka belgelerde, kayıt yaptırılan kurumlardan detaylı şekilde öğrenilmeli ve hazırlıklı olarak kayıt yaptırmaya gidilmelidir. 

Geçtiğimiz yıllarda mezun lup, pedagojik eğitimini de tamamlayan birçok öğretmen adayının atanamamasından dolayı, 2016 yılı formasyon eğitimine katılacak öğrenci sayısı düşürülmüştür. Amaç daha önce mezun olan öğretmenlerin önce atanmalarına olanak tanımaktır. 

YÖK Başvuru Sayfası Sorgu Ekranı Nedir?

Eğitimine yurtdışı üniversitelerinde devam etmek isteyen öğrenciler için YÖK’ün denk kabul edilen üniversite isimlerini açıkladığı internet sitesi bu konuda detaylı bilgi almak isteyen öğrencileri bekliyor. Okuduğu üniversitenin yurtdışında hangi üniversiteye denk düştüğünü öğrenmek isteyenler YÖK Başvuru sayfası Sorgu Ekranından sorgulama yaparak bilgi edinebilirler. 

İnternet sitesi içinde üniversite denklik konusu birçok farklı kategoride olarak öğrencilerin kullanımına sunulmuştur. Denklik ile ilgili mevzuatlar, ülkelere göre eğitim sistemleri ve sıkça sorulan sorular gibi seçeneklerden ilgili yerler seçilerek denklik konusunda bilgi edinmek mümkündür. 

Pedagojik formasyonun 2016 öğretim yılı içinde devam edip etmeyeceği soruları Pedagojik Formasyon 2016 Açıklaması ile açıklığa kavuşmuştur. Yükseköğretim kurulu tarafından yapılan açıklamada, 2016 yılında da formasyon eğitimlerinin devam edeceği ve hangi üniversitelerde eğitim görüleceğine ilişkin bilgiler resmi internet sitesinde yayınlanmıştır. Öğretmen olmak için zorunlu tutulan bu eğitim programına dahil olmak için, hangi üniversitenin hangi bölümünde ne kadar açıklık var öğrenmek için YÖK’ün internet sitesi ziyaret edilmelidir.

2016 Pedagojik Formasyon veren Üniversiteler

2016 öğretmen adayı olmak isteyen pedagojik formasyon adayları için eğitim verilecek üniversite isimlerinin açıklanmasının ardından Pedagojik Formasyon 2016 Açıklamasında, öğrencilerin YÖK tarafından ilgili üniversitelere yerleştirileceği açıklanmıştır. Bu konuda öğrencilerin başvurularını yapmak için YÖK’ün internet sitesine gelerek online olarak başvuru yapmaları gerekmektedir. Hangi bölüm ya da üniversiteye başvuru yapacağı konusundayeterli bilgiye sahip olmayanlar Formasyon veren Üniversite Tam Son çıkan Bilgiler Listeleri2016 ile gerekli bilgiye sahip olabilirler. Daha önceki yıllarda lisans eğitimine ek olarak verilen formasyon eğitimi, yeni düzenleme ile birlikte, ayrı bir eğitim olarak ele alınacaktır. Formasyon eğitimleri üniversitelerin sundukları imkân dâhilinde şekillenecek ve eğitim saatleri buna göre belirlenecektir. Eğitim süresinin başlangıcına kadar verilen kararlardaki güncel değişiklikler YÖK’ün internet sitesinde açıklanmaktadır. Formasyon öğrencileri burayı sık sık takip ederek güncel konulardan haberdar olabilirler. 

Kimler Pedagojik Formasyon Eğitimi Alabilir?

Pedagojik formasyon eğitimi almak için sadeceeğitim fakültelerinden mezun olmak gerekmiyor. Pedagojik Formasyon 2016 Açıklamasına göre, son sınıfta okumakta olan öğrencilerde Formasyon veren Üniversite Tam Son çıkan Bilgiler Listeleri 2016 listesinde yer alan eğitim kurumlarına kayıt yaptırabilirler. Ayrıca 1.2. ve3 sınıfta halen okumakta olan öğrencilerin YÖK tarafından formasyon eğitimi vermesi için izin verdiği üniversitelerde eğitim almaları mümkündür. Açık öğretim üniversitelerinin coğrafya, felsefe ve tarif bölümlerinde okuyan öğrencilerin, birebir eğitim gören öğrenciler ile aynı şartlarda, izin verilen üniversitelere başvurmaları gerekmektedir. 

Okuduğu ilde ve üniversite de pedagojik formasyon eğitimi verilmeyen öğrenciler, en yakın formasyon veren üniversiteye başvuru yapma hakkı tanınmıştır. Aynı il içinde formasyon verebilecek bir üniversite var ise orada, yoksa çevredeki illerde formasyon eğitimi alabilirler. Bunun için YÖK Başvuru sayfası Sorgu Ekranından öğrencinin eğitim alabileceği üniversiteleri görmesi mümkündür.

Öğretmenliğin önemli şartlarını sağlayabilmek için gerekli görülen Pedagojik formasyon eğitimi, Pedagojik Formasyon 2016 Açıklamasında verilen bilgilere göre, 2016 yılı için birçok farklı değişikliğe gidildiği belirtilmiştir. Öğrenciler için şartlar biraz daha zorlaşırken, 2016 kontenjanı da oldukça düşük bir sayıya çekilmiştir. Bu konudaki bütün detaylı üniversite isimlerine Formasyon veren Üniversite Tam Son Çıkan Bilgiler Listeleri 2016 listesinden bakılabilir. 

Formasyon eylemleri 'nden bir kare


Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Selim - 9 yıl önce
Bu uygulamaya son verilmelidir.