Teknoloji Bakanı Fikri Işık: "Artık hiç olmazsa liselerde kodlama zorunlu olsun"

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, kod yazma konusundaki çalışmaların son aşamaya gelindiğini belirterek "Artık hiç olmazsa liselerde kodlama zorunlu olsun." diye konuştu.

Teknoloji Bakanı Fikri Işık: "Artık hiç olmazsa liselerde kodlama zorunlu olsun"
22 Nisan 2016 Cuma 14:01


Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, kamuya gelen girişimcilik projelerini notlayan akademisyenlere yönelik açıklamasında, "Her girdiği projede çok düşük not veren hocaları kara listeye alın, bir daha da çağırmayın talimatı verdim." diye belirtti.

Işık, Gebze Teknik Üniversitesinin düzenlediği Girişimcilik Zirvesinde girişimci adayı gençlere seslenerek yeni Türkiye'de ayağı yere basan girişimci projelerin finansman bulma sorunu yaşamadığını söyledi. Işık, kendisini çok kızdıran bir olayı şöyle anlattı:

"Üniversite öğrencisi bir kızımız TÜBİTAK'a bir proje sunuyor. Proje şu; bir sıvının içerisindeki su miktarını belirlemeye yarayan bir proje... Bu önemli mi? Çok önemli. Eğer siz sütün içerisindeki su miktarını bilirseniz, bunu ölçmeye yarayan bir cihazınız, aparatınız veya bir kitiniz olursa işinizi kolaylaştırır. Yağlar içerisindeki, petrol türevlerindeki suyu ölçebilirsiniz. Bu pek çok alanda kullanılacak bir şey. Bizim o 5 kişilik akademisyen heyetimiz bu projeyi desteklenmeye değer görmüyor ama bu genç kızımız bu projeyle Avrupa'da yarışmaya giriyor, zannediyorum İsviçre'de ve dünya birincisi seçiliyor. Bunun üzerine fena halde moralim bozuldu. Bunun üzerine arkadaşlara şu talimatı verdim, dedim ki; mekanizmamızı kolaylaştıralım. Ne yapalım? Eğer 5 hocadan 3'ü 70'in üzerinde not veriyorsa diğer 2 hoca ne puan verirse versin bu proje desteklensin. İki, her girdiği projede çok düşük not veren hocaları da kara listeye alın, bir daha da çağırmayın talimatı verdim."

Işık, matematik öğretmeni olarak öğretmenlere fazladan not vermenin olumsuz etkilediğini ama "sıfırcı hoca" olmanın gelişim açısından daha kötü olduğunu belirtirken, gençlerede "Kendinizi dijital çağa uygun yetiştirin" çağrısı yaptı.

Girişimciliğe verilen desteklerde yeni bir mekanizmayı hayata geçireceklerini belirten Işık, Türkiye'de ayağı yere basan projelerin finansal destek sorunu yaşamadığını söyledi. Işık yeni destek mekanizmasına ilişkin şu bilgileri verdi:
"İnşallah en kısa zamanda hayata geçireceğiz. Projeniz geçtiğinde size 100 bin lira hibe veriyoruz. Şimdi bunu bu yıl 150 bin liraya çıkarıyoruz. 150 bin lira hibe verdik, siz o projenize başladınız ve bu projenizin başarılı olması durumunda bir sonraki safhaya geçerken TÜBİTAK 1512B dediğimiz programa geçiyorsunuz. Bu defa destek programının limiti 550 bin liraya çıkıyor yüzde 75'i hibe... Projeniz orada da iyi gitti, artık projeden üretim noktasına doğru geliyorsunuz. O zaman da tekno-yatırım programımızda 10 milyon liraya kadar destek veriyoruz."

Bosch'un Ar-Ge harcamalarına yılda 6 milyar avro bütçe ayırdığını aktaran Işık, Türkiye'nin de Ar-Ge harcamalarına 6 milyar avro bütçe ayırdığını belirtti. Türkiye'nin Ar-Ge harcama kapasitesinin henüz yeterli gelmediğini kaydeden Işık, "Bosch bu 6 milyar avro Ar-Ge bütçesiyle yılda 5 bin 500 patent üretiyor. Türkiye de ürettiği toplam patent sayısı, yerli patent sayısı 5 bin 500... Demek ki 6 milyar avroyla 5 bin 500 paten üretiliyormuş. Ama fark ne biliyor musunuz? Fark bu 5 bin 500 patenti Türkiye 185 bin Ar-Ge çalışanıyla üretiyor, Bosch 55 bin Ar-Ge çalışanıyla üretiyor." bilgilerini verdi.
Bosch'un 55 bin Ar-Ge çalışanının 17 bininin yazılımcı olduğunu aktaran Işık, "Şu anda Türkiye'de bilişim alanında istihdam edilmek üzere acilen ihtiyaç duyulan personel sayısı 70 binin üzerinde. Hele hele Bilişim Vadisi devreye girdiğinde bu sayı 100 bini geçecek. 100 binin üzerinde nitelikli insan bugün hemen istihdam edilebilir. Bu niteliklere sahip olmak için de 'Ben sadece üniversite öğrencisiyim' demek yetmiyor. O alana ilgi duymak, o alanda kendinizi yetiştirmek, hocalarınızın verdiğiyle iktifa etmek değil, daha fazlasını vermeleri için zorlamak gerek. Merakı içinizde uyandırabilirseniz bu noktada gayret gösterirseniz ben Türkiye'de kendini geliştirmiş gençlerin kesinlikle işsiz kalacağını düşünmüyorum." dedi.

Işık gençlerin girişimciler için, "Hükümet olarak üzerimize düşenin en iyisini yapma gayretindeyiz." dedi. Sanayi kuruluşları ve üniversiteler arasında güçlü iş birliklerinin oluşmaya başladığını ifade eden Işık, kod yazma konusundaki çalışmaların son aşamaya geldiğini söyledi. Işık, "Artık hiç olmazsa liselerde kodlama zorunlu olsun." diye konuştu.
 


Etiketler; #Fikri Işık
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.