Türkiye nüfusunun sadece yüzde 2'si kütüphaneye üye

Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Bülent Yılmaz, Türkiye'deki halk kütüphanesine üye olan sadece yüzde 2 olduğunu, Avrupa Birliği ülkelerinde ise oranın yüzde 35 seviyelerinde bulunduğunu açıkladı..

Türkiye nüfusunun sadece yüzde 2'si kütüphaneye üye
28 Mart 2016 Pazartesi 15:35

Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Bülent Yılmaz, "Bu rakam yanıltmamalı, bir kişi 20 kere ziyaret edebilir, yani bir işlem sayısı. Kayıtlı üye sayısına bakmalıyız, bu ise bir milyon 367 bin. Yani ülkemiz nüfusunun yaklaşık yüzde 2'si kütüphanelere üye." dedi.

En yaygın kütüphaneler halk ve çocuk kütüphaneleri

Prof. Dr. Yılmaz, Türkiye'de beş çeşit kütüphane bulunduğu ve bunlardan en yaygın kütüphanelerin halk kütüphanesi ve çocuk kütüphanesi olduğunu belirtti.Yaygın olarak kullanılan halk kütüphanesinde bulunan 18 milyon kitabın çok az olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Türkiye'de bin 130 halk kütüphanesi var. 2015 yılı TÜİK verilerine göre, bir yılda 23 milyon 500 kullanıcı kütüphaneleri ziyaret etmiş görünüyor. Bu oranın da büyük çoğunluğunu üniversiteliler ve çocuklar oluşturuyor." dedi.

Türkiye' de yüzde 2 iken AB ülkelerinde yüzde 35

Türkiye'de Halk kütüphanelerinin üye yüzde 2'nin çok düşük olduğunu belirten Yılmaz, Avrupa Birliği ülkelerinin halk kütüphanelerinde bu oranın yüzde 35 seviyelerinde bulunduğuna bildirdi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Selim - 8 yıl önce
Okuru şikayet etmek kolay. Birazda eğitim sistemini ve kütüphane ortamlarını sorgulamak lazım.