4,5G de tehlike mi var? Aile ve Tüketici Bilimleri İsmail Karataş'tan uyarı geldi

İnternet hayatın vazgeçilmez teknolojilerinden birisi konumuna geldi. Geçtiğimiz aylarda 4,5G teknolojisinin ihalesi yapılmış ve teknolojinin 1 Nisan 2016 tarihinden itibaren hizmete gireceği açıklanmıştı. Peki 4,5G nedir? 4,5G teknolojinde tehlike var mı? Aile ve Tüketici Bilimleri Uzmanı İsmail Karataş'tan 4,5G ile ilgili uyarı geldi. Detaylar Haberimizde..

4,5G de tehlike mi var? Aile ve Tüketici Bilimleri İsmail Karataş'tan uyarı geldi
29 Şubat 2016 Pazartesi 16:53

Teknolojinin gün ve gün gelişmesi internete büyük etki yaratıyor. Son 10 yıl içerisinde büyük gelişme kaydeden internet teknolojisi, mobil internette de yeniliklerine devam ediyor. Bilindiği gibi Japonya'da ortaya çıkan 3G teknolojisi, 2002 yılında ABD'de 2004 yılında Avrupa'da kullanılmaya başlanmıştı. Türkiye'ye 2009 yılında gelen bu teknoloji, kullanıcılara minimum 2 Mbit/s ve maksimum 14.4 Mbit/s internet hızı sağlıyordu. 2009 yılında ilk tesit yapılan ve başarıya ulaşan 4G teknolojisi 2011 yılından bu yana Dünya'da kullanılıyor. 

3G'ye göre 10 kat daha hızlı internet imkanı

Şuan gelişmiş ülkelerde 5G teknolojisinin çalışması yapılsada Türkiye'de 4,5G teknolojisi 1 Nisan 2016 tarihinden itibaren hizmete girecek. tabi 4G ile 4,5G arasında farklılıklar bulunuyor. Mesela 4G,100 Mbps'e kadar hız sunuyor. LTE Advanced ya da 4.5 G olarak adlandırılan yeni sistemlerin hızı ise 300 Mbps, hatta bazı özel çalışmalarla deneysel olarak 450 Mbps'e kadar hızlara erişilebiliyor. Yani 4G ile ile dakikalar içerisinde indirilen bir dosya 4,5G ile saniyeler içerisinde inecek. 4,5G ile gelişmiş ülkelerdeki internet teknolojisi farkı  4.5G teknolojisi ile büyük oranda kapanacak.

Peki 4,5G de tehlike var mı?

Aile ve Tüketici Bilimleri Uzmanı İsmail Karataş 4,5G teknolojisinin tehlikelerini kaleme aldı. Karataş, "4,5G'deki Gizli Tehlike" başlıklı yazısında tüketiciye birkaç uyarıda bulunuyor. İsmail Karataş'ın 4,5G ile ilgili uyarı yazışı şu şekilde;  

4.5 G' deki Gizli Tehlike

Son zamanlarda giderek artan 4.5 G reklamları arasındaki rekabeti sizlerde gözlemlemişsinizdir. Bir Aile ve Tüketici Bilimleri Uzmanı olarak ufak bir uyarıda bulunmak için bu kısa yazıyı yazma ihtiyacı hissettim.

4.5 G hız olarak şuan ki 3G' inin ortalama 8-10 katı hız sunmaktadır. Peki bu demek oluyor. Özellikle sosyal medya dediğimiz paylaşım platformlarında gezerken 4.5 G de kotanız çok daha kısa sürede bitecektir. Videolar arasında geçiş yaptığınızda bunu çok daha yakından hissedeceksiniz. Ayrıca yanlışlıkla bir mesajı (İnternet bağlantısı üzerinden gönderilen) okuyup onayladıysanız geçmiş olsun. Birde haftalık ücret gerektiren bir onay mesajıysa artık o ücreti faturanızda görmeniz an meselesi.

Başka bir ifadeyle 3 G de 10 GB kotanız varsa onu 4.5 G ye geçtiğiniz an 1 GB olarak düşünün. Bu durumda çok fazla İnternet  ihtiyacı oluşacağı aşikardır. 4.5 G küresel tüketim toplumunun son girdabıdır bir bakıma. Ayrıca telefonunuz 4.5 G ile uyumlu değilse birde telefon alacaksınız... 

Peki GSM operatörleri ne yapmalı?

1 GB hediye İnternet yerine sınırsız İnternet hizmeti sunmalı ya da  en az 10 kat artırmalı İnternet kullanımlarını. Peki yaparlar mı? Eğer şikayetlerden bunalırlar ise neden olmasın!

İşin Özü: 4.5 G hızdır. Aşırı hız felakettir. Faturalar kabarır

Kamuoyuna sunulur.

İsmail KARATAŞ 

Aile ve Tüketici Bilimleri Uzmanı

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.