Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi’nin yayımladığı yeni tebliğle tahsil edilmeyen kamu alacakları için zaman aşımını 5 yıl olarak belirlendi. 5 yıl boyunca ödenmeyen tüm borçların silineceği belirtildi. Adli ile idari para cezalarında ve iflasa göre bu durum değişiyor.
Maliye Bakanlığı, kamu alacaklarıyla ilgili ağırlıklı olarak şirketler ve borçlu vatandaşlar için avantajlı düzenlemeler yaparak Resmi Gazete'de yayımlandı. Bakanlık tarafından yapılan yeni düzenlemelerle ilgili Gelir İdaresi Başkanlığı'nın, "Tahsilat Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" birçok detaya yer veriliyor.
Sabah gazetesi yazarı Faruk Erdem'in Maliye Bakanlığı'nın borçlarla ilgili kaleme aldığı yazıda yeni tebliğ'in detaylarını açıkladı. Bakanlık tarafından yapılan yeni düzenlemelerde en önemli değişikliklerden biri olan kamu alacağı, vadesinin olduğu takvim yılından sonraki yıldan itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmezse zamanaşımına uğrayacak. Bu süre içinde devlet alacağını tahsil edemezse borç ortadan kalkacak.Tahsilat için 5 yıl süre tanınıyor. 5 yıl içinde 1 liralık bile bir tahsilat olsa, zaman aşımı yeniden başlatılacak.
Borçlunun iflasında zaman aşımı 20 yıl
Borçlunun iflası söz konusu olduğunda ise zaman aşımı süresi değişiyor. Mallar tasfiye edilmesine rağmen kamu alacağı tahsil edilemezse borç için aciz vesikası düzenleniyor. Bu vesika genel olarak borçlunun bu miktarı ödeyecek bir malının ya da varlığının olmadığını gösteren belgeden oluşuyor. Burada kamu alacağı için zaman aşımı süresi belgenin düzenlenmesinden sonraki 20 yıl olarak belirlendi.
Adli ve idari para cezasında zaman aşımı 10 yıl
Adli para cezalarında ise zaman aşımı süresi 10 yıl olarak uygulanıyor. Adli para cezasına çarptırılan kişinin yaşı da bazı indirimler sağlıyor. Ayrıca bu cezaların zaman aşımının tayininde mahkeme kararının kesinleştiği gün esas alınıyor. İdari para cezalarında da zaman aşımı 10 yıl olarak belirleniyor.
Hileli iflasta başlangıç tarihi değişiyor
Tebliğin dördüncü maddesinde özel bir durum tarif ediliyor. Borçlunun yabancı memlekette bulunması, hileli iflas etmesi veya terekenin tasfiyesi dolayısıyla zaman aşımının işlememesi halinde 5 yıllık süre, sebeplerin kalktığı günün bitmesinden itibaren başlıyor. Burada da yine 5 yıllık süre dikkate alınıyor fakat başlangıç tarihi değiştiriliyor.
İflas erteleme kararı çıktıktan sonra borçlu aleyhine hiçbir takip yapılamıyor. Daha önce başlamış takipler de duruyor. Bu durumda yeni tebliğe göre kamu alacaklarına ilişkin zaman aşımı, iflas erteleme süresince işlemiyor.
Zaman aşımından sonra bu parayı ödemek isterse tebliğ buna da izin veriyor. Yani vatandaş isterse borcunu silinmesine rağmen ödeyebilecek.