Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından 2016 yılındaki fındık rekoltesini 468 bin ton olarak açıklamasının ardından üretici fiyatlarında dün itibariyle artış yaşanmaya başladı. Fındık fiyatlarının yıl sonuna kadar 15 lirayı bulacağı tahmin ediliyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından 2016 yılındaki fındık rekoltesini 468 bin ton olarak açıklandı. Bu rekoltenin Türkiy'nin yıllık üretim ortalaması olan 550 bin tonun altında kaldığı görülürken fındık fiyatlarının yıl sonuna kadar 15 liraya ulaşması tahmin ediliyor.
Üretici fiyatında artış başladı
Üretici fiyatının en düşük seviyeye ulaştığı fındıkta fiyatlar yükselmeye başladı. Dün başlayan fiyat artışında fındığın kilosu Giresun'da üreticiden 9 lira batı bölgelerinden ise 8.5 liradan işlem görmeye başladı.
"Üreticimiz çok yüksek oranda taleple karşı karşıya kalacak”
Fındık fiyatlarındaki hakkında tahminlerini açıklayan Bakan Çelik, “Arz fazlaysa fiyatlarda ister istemez bir düşüş oluyor. Böyle bir süreç yaşanmıştı. Ama 2016 itibarıyla da aksi bir durum olacağı görülüyor. Şimdi fiyatların çok yüksek olacağı izlenimi söz konusu. Üreticimiz çok yüksek oranda taleple karşı karşıya kalacak” demesinin ardından ihracatçı birlikleri, odalar ve kamu eliyle 3 kaynaktan açıklanan rekolte için ise “Herkes kendi lehine gelecek bir açıklama yapıyordu. Üretici de 3-4 çeşit rekolte tahminiyle karşı karşıya kalıyordu. Bu da üreticinin aleyhine bazı gelişmelere neden oluyordu. Bundan sonra rekolte açıklamasını, tek elden bakanlık olarak temmuzun ilk yarısında biz açıklayalım dedik” diye konuştu.
İklim koşulları fındığı etkiledi
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, don, aşırı yağış ve sıcaklığğın fındığı etkilediğini dile getirerek, “Sakarya, Düzce gibi batı illerinde çok az bir miktar artış görülse de afetin ağır yaşandığı Doğu Karadeniz’deki illerimizde yüzde 50’lere ulaşan büyük kayıplar oluştu. En büyük düşüş, en büyük fındık üretici ilimiz Ordu’da görülmektedir. Bu ilimizi Giresun izlemektedir. Rekolte tahminlerini gerçekçi buluyoruz” ifadesinde bulundu. Fındık rekoltesinin ortalamanın altında kaldığını belirten Bayraktar, “Düşen fındık fiyatları üreticilerimizi mağdur etmiştir. Emeğinin karşılığını alamayan, üretimden para kazanamayan çiftçimizi bahçede tutamayız. Bu durumdan herkes zarar görür ve kaybeder. Karadeniz’de fındık olmazsa esnaf da tüccar da ihracatçı da olmaz. Ülkemiz çok önemli bir ihraç kaleminde yara alır” diye konuştu.
"15 lirayı göreceğini düşünüyoruz”
Fiskobirlik Başkanı Lütfi Bayraktar ise dün itibaberiyle fındık kilo fiyatının 9 lira, batı bölgesinde ise 8.5 lira olarak üreticiden çıktığını söyleyerek, “İnsanları beklentiye sokmamak lazım ancak 10’lu rakamların üzerine çıkacağını, 15 lirayı göreceğini düşünüyoruz” dedi. Tarım Bakanı tarafından açıklanan rekolte tahmininin gerçekçi olduğunu dile getiren Bayraktar, “Aslında bu yıl Doğu Karadeniz Bölgesi’nde fındığın ‘yok’ yılıydı. Batı Karadeniz’de ise ‘var’ yılıydı. Ancak orada da iklim etkili oldu. Bu sebeple düşüş gerçekleşti” ifadesinde bulundu.
"YILBAŞINDAN SONRA FİYAT ARTACAK"
Tarım Uzmanı Ali Ekber Yıldırım, rekolte tahmininin Türkiye ortalaması olarak bilinen 550-600 bin tonun oldukça altında olduğunu hatırlatarak, “Gerçeğe yakın bir tahmin. Tek ağızdan açıklanması da önemli. Ne zaman rekolte 500 bin tonun altında gerçekleşse fiyat ciddi olarak yükseliyor” diye konuşmasının ardından, “15 liralara kadar gelir, hatta daha önce bu rakam görülürse üreticiden çıktıktan sonra 20 lira bile olur. Üreticinin akıllı olması, bunu atacağı adımlarla lehine kullanması lazım” eklemesinde bulundu.
Fiyatların yatay bir seyiyede devam edceğini düşünüyorum
Rekolte tahmininin tek elden yapılmasının çok önemli olduğunu dile getiren İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Haydar Gören ise fındık fiyatları hakkında, “Bunlar sonuçta birer tahmindir, biz de 600 bin ton olarak bir tahminde bulunduk. Fiyatı arz talep dengesi belirler. Ancak düşmeyeceğini ve yatay bir seviyede devam edeceğini düşünüyorum” diye konuştu.
Kaynak: Milliyet