Başbakan Binali Yıldırım, çiftçilere müjdeli haber verirken hayvancılık ve tarım içinde önemli açıklamalarda bulundu.
Başbakan Binali Yıldırım, Girişimci Kadın Çiftçiler Ödül Töreni'ndeki konuşmasında çiftçilere müjdeli haberi verdi.
Müjdeli haberi "Gübre tarımda maliyeti en fazla artıran unsur. İkinci ne, mazot. Gübreyle ilgili yüzde 23 indirim sağlandı. Mazotta da şimdi bir karar verdik. Çiftçinin kullandığı mazotun yarısı kendinden yarısı bizden" diyerek duyuran Başbakan Yıldırım, havvancılık alanında da önemli açıklamalarda bulundu.
Et ucuzlayacak
Yıldırım, Türkiye'nin zengin topraklara sahip olmasından dolayı hayvancılıkta sürekli ithalat yapılmasının akıllıca olmadığını vugulayarak şöyle konuştu:
"Eti ucuzlatacağım, et ihtiyacını karşılayacağım diye bu kadar zengin toprakları olan, bu kadar imkânı olan bir ülkenin, sürekli ithalat yapması akıllı bir iş değil. Onun için 25 ilimizde mera hayvancılığı yetiştirici bölgeleri oluşturuyoruz. Bu meralar, teröristlerin dolandığı yerler, onlar gidecek mal, davar yayılacak. Meralarda hayvancılık yapmak isteyenlere ıslah yapma şartıyla uygun fiyatlar karşılığında kiraya vereceğiz"
Yıldırım'ın konuşmasından önemli açıklamalar:
Tarıma havza bazlı destek
"Şimdiye kadar destekler veriliyordu ama şimdiki destekler daha bilinçli hale geliyor. Türkiye'deki bütün ilçeler, iller tarım yapılan her yer tek tek masaya yatırıldı. Böylece 941 tane havza ortaya çıktı. Bu 941 havzada hangi ürünler yetişir. Pamuk, zeytin, arpa, yulaf, yonca, yem bitkileri nerede daha iyi yetişir? Hangi ürün daha çok su ister, hangisi daha az su ister? Bunları belirleyince iş kolaylaşacak. Bizim için önemli sonuç alacak stratejik 19 ürün belirledik. Bu ürünleri hangi havzalarda daha iyi daha az maliyetli yetişiyor diye dağıttık. Mesela buğday her yerde desteklenecek. Yurdun hangi köşesinde buğday ekerseniz ekin destek alacaksınız. Yem bitkileri her yerde desteklenecek"
Herkes aynısını ekerse piyasa çöker
"Patates iyi para getiriyor biz de ekelim deyip herkes patates ekince piyasa çöküyor. Arz fazlası ya da arz azlığı olunca mağduriyet oluşuyor. Piyasada fiyat istikrarı sağlanacak."
184 ova SİT alanı ilan edilecek
"Dolayısıyla burada istediğimiz gibi ilerleyemiyoruz. Araziler bölünüyor, bölünüyor. 10 parçaya, 20 parçaya bölündü kimseye faydası yok. Şimdi 7 milyon hektar araziyi 2023'e kadar toplulaştıracağız ve sulama işini tek bakanlıkta toplayacağız"