Çalışan emekliler için ikinci kıdem tazminatı hakkı var. Peki tazminatını alarak emekli olmuş ama çalışmaya devam edenler nasıl ikinci kıdem tazminatını alabilir? Çalışan emeklilerin ikinci kıdem tazminatını alabilmesi için gerekli şartlar neler? İşte detaylar...
Çalışanlar, emekli olacakları zaman, emekli ikramiyesi alıyor. Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenler için de ikinci kez ikramiye hakkı doğuyor. Peki çalışan emekliler hangi şartlarda ikinci ikramiyeyi alabiliyorlar? Çalışan emekliler ikinci kıdem tazminatını nasıl alabilirler?
SSK'lı olarak emekli olan kişiler, emekli oldukları zaman kıdem tazminatı alıyorlar. 25 yıl aynı işyerinde çalışan bir kişi emekli olurken 25 aylık brüt ücreti tutarındaki kıdem tazminatını alarak işten ayrılabiliyor.
Emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden kişilerin, kıdem tazminatı alıp almayacağı farklılık arz ediyor.
Tazminat nasıl hesaplanır?
Yargıtay, emeklilik nedeniyle ayrılan çalışanın tekrar aynı işyerinde çalışmaya başlaması halinde emekli olunan tarihte kıdem tazminatı ödenirse kıdem hakkının sıfırlandığı görüşünde. Örneğin çalışan 20 yıl aynı işyerinde çalışıp kıdem tazminatını alarak emekli olmuş ve emekli olduktan sonra yeniden aynı işyerinde çalışmaya devam ederek 3 yıl daha çalışmış ise ikinci kez kıdem tazminatına hak ettiğinde yalnızca 3 yıllık tazminat alabilir.
Maaşları artar mı?
Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenlerin aylıklarının artıp artmayacağı da kendi tercihlerine bağlı. Emekli olduktan sonra SGDP ödeyerek çalışmaya devam eden kişiler, bu işlerinden ayrıldıklarında da aynı emekli aylığını alırlar. Çalışan emekli eğer aylığını kestirip çalışmaya devam etmişse çalışması sonlandığında daha yüksek bir aylık alabilir.
Kaynak: Akşam