Domatesin fiyatı dibe vurdu

El yakan domates fiyatlarında hızlı düşüş yaşandı. İşte domates fiyatındaki değişim...

Domatesin fiyatı dibe vurdu
12 Mayıs 2017 Cuma 14:41

Domatesin geçtiğimiz hafta el yakan fiyatı, bu hafta dibe vurdu. Kilosu 4 liradan satışa sunulan domatesin fiyatı 50 kuruş ile 1,5 lira arasında değişim gösteriyor.  

Fiyatlarla ilgili bilgi veren Erdemli Yaş Sebze Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Fazıl Koşar, üreticiyi ve tüketiciyi mağdur etmeyecek yeni bir sisteme ihtiyaç duyulduğunu belirterek, bu konuda yasal düzenleme beklediklerini söyledi.

Dernek Başkanı Koşar, geçtiğimiz aylarda suni fiyat artışlarının olduğuna değinerek şunları söyledi;

"Geçtiğimiz yıllarda nisan ayında elde ettiğimiz hasadı bu yıl mayıs ayı içerisinde elde etmekteyiz. Bu yüzden geçtiğimiz aylarda daha öncede belirttiğimiz gibi suni fiyat artışlarımız olmuştur. Bu suni fiyat artışlarımızın geçici olduğunu belirtmiştik. Şimdi mayıs ayı içerisinde domates hasadımız arttığı için fiyatlarımız bu günlerde halimizde bir hafta içerisinde yüzde yüze yakın bir düşüş yaşamıştır. Ayın birinde 4 lira olan domatesimiz bugün Erdemli halinde 50 kuruş ile 1,5 lira arasındadır"

Bu durum bizi üzüyor
 
"Biz 50 kuruş, 1 liraya domates satarken, kahrını çeken üreticilerimiz kışın yatmayan, soba yakan, sellerle uğraşan, yağmurla uğraşan üreticilerimizin bugünlerde daha yeni çıkan ürünlerini 50 kuruş ile 1 liraya satması bizi üzmektedir"

Ne üretici ne de tüketici yaralanıyor

"Bu mevcut sistemde ne üreticimiz faydalanabilmekte, ne de gittiği yerde tüketicilerimiz faydalanmaktadır. Biz burada 50 kuruşa 1 liraya domates satarken, İstanbul, Ankara'da tüketicilerimiz 8-10 liraya domates alabilmektedir. İki tarafta bu durumdan memnun değildir. İlgili bakanlığımız ve hükümetimize rica ediyoruz. Bu sıkıntıların ortadan kalkması için yasal düzenleme istiyoruz"

Yasal düzenleme 

"Bize göre bu yasal düzenleme üretilen malların hallere girişinin sağlanıp birinci basamaktan itibaren denetim altına alınmasıdır. Bugün 1 liraya satılan domates denetim altına alınmış olsaydı, Ankara'da, İstanbul'da 8-10 liraya satılamazdı. Müstahsil makbuzları düzenlenerek dışarıdan alınan mallar istenilen fiyata büyük şehirlerde satılmakta. Oradaki tüketicimiz de faydalanamıyor bu sistemden, buradaki üreticimiz de 50 kuruşa, 1 liraya domates satarak rezil olmakta. Bugün 1 kilo domatesin maliyeti 1 lira, 1,5 lira arasındadır" diye konuştu. 

Rusya'nın domates yasağı 

"2012 yılında çıkan hal yasası nedeniyle dışarıda istenildiği gibi mal alınıp satılabilmektedir. Bu yüzden biz bilhassa domateste Rusya'dan kaybımız olan pazarımızın başka ülkelerde telafisinin sağlanılması, üreticilerimize teşviklerin arttırılması, sürekli olması, tatmin edici olmasını isteyerek, yasal düzenlemenin yapılarak üreticilerimizin ve tüketicilerimizin bu mağduriyetinin giderilmesini yetkililerimizden ivedilikle istiyoruz."
 


Etiketler; #domates
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.