GSS primi 65 liranın altına düşecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, 3 milyon kişiyi ilgilendiren ve 65, 195 ve 395 lira olan Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim ödemelerinin tekleştirme yapacaklarını söyledi.

GSS primi 65 liranın altına düşecek
16 Haziran 2016 Perşembe 09:57

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, 3 milyon kişiyi ilgilendiren Genel Sağlık Sigortası (GSS) çalışmaları hakkında bahsetti. Soylu, 65, 195 ve 395 lira olan GSS prim ödemelerinde tekleştirme işlemi uygulanacağını bildirdi. Tekleştirme yapılacak olan GSS prim ödemelerindeki tutarın 65 liranın altına düşürüleceğini dile getiren Soylu, asıl hedeflerinin bu kapsama giren kişilerin GSS'den daha iyi yararlanmaları sağlamak olduğunu söyledi. 

Bütün dünyanın 'Bunu nasıl başarıyorsunuz' dediği bir sistem

Tekleşen prim sistemiyle prim borçlu sayısının azalması beklediklerini belirten Soylu, "Özellikle GSS'de yaklaşık 10 milyon 50 bin aktif sigortalı olmayıp, aynı zamanda aktif sigortalının yükümlülüğünde bulunmayan ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) kendi kriterleriyle belirlediği, primlerinin de buna göre oluştuğu bir kitle var. Bunun 7 milyon 300 bin kişisi bizim C1 dediğimin yeşil kartlılardan oluşuyor. Kalan kitlenin de G1, G2 ve G3 dediğimiz asgari ücretin belirli bir bölümü, onun üstü ve onun daha üstü olan gelir skalasına göre belirlendiği bir sağlık sistemimiz var. Bu da bütün dünyanın 'Bunu nasıl başarıyorsunuz' dediği bir sistem" diye konuşmasının ardından  "Şu anda 65, 195 ve 395 lira prim ödüyorlar. Burada prim tekleştirmesine çalışıyoruz" ifadesinde bulundu.

Bu tekleştirme sisteminin 2 milyon 900 bini aşkın insanı ilgilendirdiğini belirten Soylu, "Tahsilat kabiliyetimiz çok az düzeyde. Ortalaması yüzde 6" dedi.

Soylu: "Önemli değişiklikler de geliyor"

GSS prim ödemelerinde en düşük miktar olan 65 liranın yapılacak olan tekleştirme uygulamasıyla bu tutarında altında olacağını dile getiren Soylu, "Bu önemli bir adım ama bu adımın peşinden bunu sağlayabilecek, güçlendirecek önemli değişiklikler de geliyor" ifadesinde bulundu.

25 yaş altındaki 3 milyon 700 kişinin borcu silindi

Soylu, 25 yaş altı 3 milyon 700 bin kişinin GSS borçlarının silindiğini hatırlatarak  "Yeni bir sisteme adım atıyoruz. Buradaki gelir belirlemeyi SGK, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Sosyal yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'ndan kendi üzerine aldı." diye konuştu.


Kaynak: Akşam


Etiketler; #GSS
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.