Kıdem Tazminatında yeni dönem - Devlet Güvenceli kıdem sistemi geliyor

Kıdem tazminatı konusunda çalışmalarını sürdüren hükümet, Devlet güvenceli kıdem sistemini getiriyor. Devlet güvenceli kıdem sistemi ile bütün kazanımlar korunacak, çalışanın hak kaybı olmayacak. Kıdem tazminatı sistemi ile ilgili detaylar haberimizde.

Kıdem Tazminatında yeni dönem - Devlet Güvenceli kıdem sistemi geliyor
07 Temmuz 2016 Perşembe 12:00

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren Kıdem Tazminatı ile ilgili yeni çalışmalar geliyor. 65. Hükümetin ortaya koyduğu kıdem tazminatı modelinde, çalışanların kazanımlarını kaybetme korkusu tamamen ortadan kalkacak. Yapılan yeni düzenleme ile işçi ve işverenlerin tüm sorunları ortadan kalkıyor.

Devlet Güvenceli kıdem sistemi ile çalışanların bütün kazanımları korunacak. İşverenlerin düşük kıdem ile çalışanları işten çıkarmasının önüne geçilecek. Yanı mevcut çalışanların hak kaybının önüne geçilecek.

Yeni işe girenlere Fon zorunlu olacak

Eski çalışanlarda Fon'a katılım isteğe bağlı olacakken, yeni işe girende Fon'a katılım zorunlu hale getiriliyor. İş gücü piyasasının canlandırılmaya çalışıldığı modelde, kıdem tazminatı kaybı korkusu tamamen ortadan kalkıyor. 

Kıdem kazanmadan sözleşmesi bitenlerin parası da birikmiş sayılacak. Herkesin görebileceği bireysel bir kıdem hesabı olacak. Çalışanlar kıdem primini istediği yatırım araçlarında değerlendirebilecek. Çalışan herhangi bir tercihte bulunmazsa birikimin bir bölümü kamu borçlanma araçlarında değerlendirilecek. İşten ayrılma gibi durumlarda aynı hesap üzerinden kıdem sürecek.

Düşük Kıdemde işten çıkarılmaya son

Her ayın sonunda hesabın hangi noktada olduğu, neması takip edilebilecek. Çalışanların düşük kıdemle işten çıkarılmasını önleyecek düzenleme yapılacak. Kıdem kazanmadan sözleşmesi sona erenlerin paraları da birikmiş sayılacak.

Bakan Soylu: "Kıdem dosyasını tamamladık"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, "Kıdem dosyasını tamamladık. Önümüzdeki günlerde Başbakanımız'a sunacağız. Sosyal taraflarla mutabakat konusundaki tavrımızı koruyoruz. Türkiye'de her bir çalışanın kıdemini aldığı bir sistem ortaya koyacağız. Bunu yaparken devlet de tarafların yükünü hafifletecek. Çalışanlara seçenekler sunulacak" dedi.
 
Bireysel Emeklilik gibi

Kıdem Tazminatı fonu aynen bireysel emeklilik hesabı gibi işleyişini sürdürecek. Çalışanlar Kıdem Tazminatı fonuna belirli bir süre dokunamayacak. Ancak belli özel durumlar kapsamında Fon'dan para çekimi yapılabilinecek.  Bir işçinin kıdem alabilmesi için istifasını haklı bir nedene dayandırması zorunlu olmayacak. Kıdem tazminatını kaybetme korkusu ortadan kalkacak.

 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.