Çalıştığı iş yerinde maaşı ödenmeyen veya geç yatan işçi, iş sözleşmesini feshedebilir mi ve tazminat alabilir mi? İşte detaylar...
Çalıştığı iş yerinde maaşları geç yatan ya da ödenmeyen çalışan, ne yapmalı? İş sözleşmesini feshetme hakkı var mı? İşten ayrılırsa tazminat alanbilir mi? İşte detaylar...
Akşam'ın yazarlarından Okan Bülbül yazısında, maaşı geç yatan çalışanlara ilişkin bilgiler paylaştı. Buna göre maaşı geç yatan işçi, çalışmaktan kaçınabilir. Hatta bunun sürekli yapılması durumunda, işten kaçınmak yanında tazminatını alarak işyerinden ayrılabiliyor. Tabi tüm bu işlemler için belli şartlar gerekiyor.
İşte Okan Bülbül'ün kaleminden maaşı geç yatan ya da ödenmeyen işçilerin yapması gerekenlere ilişkin açıklamalar:
İŞ SÖZLEŞMESİNE DİKKAT
Yine iş sözleşmeleriyle bu süre bir haftaya kadar indirilebiliyor. Dolayısıyla işveren en geç ayda bir, en erken haftada bir ücret ödeyebilir. İşçinin ücretinin bir sonraki ayın 7’sinde ödeneceği kararlaştırılmışsa bu tarihe kadar işçinin ücretinin mutlaka ödenmesi gerekir. Örneğin işçinin ücretinin bir sonraki ayın 10’unda ödeneceği kararlaştırılmışsa mayıs ayı ücretinin en geç haziran ayının 10’unda ödenmesi gerekir. Bu tarih geçildiğinde işçinin bazı avantajları doğuyor. Ücret alacaklarında zaman aşımı süresi 5 yıl ile sınırlı. Dolayısıyla 2016 yılının mayıs ayında ücretinin ödenmediğini iddia eden işçinin 2021 yılının mayıs ayına kadar harekete geçmesi gerekiyor.
İSPAT ETMESİ GEREKİYOR
İşçi bu dönemde çalıştığını, işveren de işçinin çalıştığı döneme ilişkin ücretinin ödendiğini ispat etmek durumunda. İşverenin işçiye ücretinin ödendiğini ispat edebilmesi için ücret hesap pusulası veya bordro başvuru yapmalı.
1 AY GECİKME SAYILMAZ
Ücretin korunmasıyla ilgili olarak işçilere tanınan bir diğer avantaj ise, ücreti ödenmeyen işçinin iş sözleşmesini haklı nedenle yani tazminat alacak şekilde feshetmesi. Bir ay ücretin 10 gün geç ödenmesi haklı neden oluşturmuyor. Ancak her ay ücretlerin 10 veya 20 gün geç ödenmesi işçiye haklı nedenle fesih imkanı tanıyor.
Ücteri ödenmeyen veya geç ödenen bir işçi iş sözleşmesini haklı nedenle feshettiğinde işverenden yalnızca kıdem tazminatını talep edebilir. Bu durumda işçinin ihbar tazminatı talep etmesi mümkün değil. Dolayısıyla 5 yıldır aynı işyerindeki bir işçi ücretinin sürekli olarak geç ödenmesi nedeniyle 5 aylık brüt ücreti tutarında kıdem tazminatı için işverene karşı harekete geçebilir.