Maliye Bakanı Ağbal'dan kira geliri vergisi için güzel haber

Maliye Bakanı Naci Ağbal, kira geliri vergisi ve kobilere yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

Maliye Bakanı Ağbal'dan kira geliri vergisi için güzel haber
29 Ağustos 2017 Salı 12:13

Maliye Bakanı Naci Ağbal, gelir vergisi reformu hakkında bilgi verdi. Bakan Ağbal, temel yaklaşımın beyanname veren mükellef sayısının artırılması olduğunu söyledi. Ücretliler üzerinde vergi gelirlerini artırmak gibi bir niyetlerinin olmadığını vurgulayan Ağbal, muafiyet ve istisnaların daraltılmasına yönelik çalışma yaptıklarını kaydetti.

Ağbal, “Ticari kazançlarda kazançtan indirilemeyen bazı giderler var, onlara imkan verelim istiyoruz. Gelir vergisi kanununda yer yer vergi indirimi uygulamaları var, bunlar fayda sağlamıyor, onları kaldıralım istiyoruz. 4. geçici vergiyi kaldırmayı düşünüyoruz” dedi. Kira gelirlerinin vergilendirilmesinde uygulanan doğrudan gider yazma modeli yerine gerçek gidere geçmek istediklerini anlatan Ağbal, yüzde 25’lik oranın yüzde 15’e düşürülebileceğini söyledi. Ağbal, “Vergi adaleti açısından doğrusu, ne kadar gider yapılmışsa onun indirilmesidir. Aslında mükellef lehinedir. Götürü oran yüzde 15 olabilir daha fazla gideri olan da gerçek gider usulünü seçer” diye konuştu.

Bakan Ağbal, özel inşaat işlerinde vergilemenin çok karışık olduğunu basitleştireceklerini de ifade etti.

KOBİ'ye indirim

Kurumlar vergisi indiriminde küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ) için bir indirim olup olmayacağı sorusuna Ağbal, Türkiye’de kayıt dışılık oranının yüzde 25-30’lar düzeyinde olduğunu, bunun yüzde 15-20’lere çekilmesi gerektiğini söyledi. KOBİ’lerde kayıt dışılık oranının ortalama orandan fazla olduğunu dile getiren Ağbal, “Ülkelerde farklı uygulamalar var. Büyük işletmeler için genel bir oran varken, KOBİ’ler için daha düşük bir oran uygulanıyor. Ama bizim önceliğimiz Türkiye’ye yatırım çekecek stratejik sektörlerde ve stratejik alanlarda vergi indirimini konuşmak, seçici olmak zorundayız. Türkiye vergi gelirleri bakımından vergi gelirlerini aşağıya çekecek bir düzenlemeye şu konjonktür içinde imkan bulamaz” dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.