Mart ayı asgari geçim sonuçları açıklandı

2017 Mart ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklandı. Araştırmada asgari geçim sınırı, açlık sınırı hesaplamaları yapıldı. Memur maaşlarında harcamaların ne kadar yer kapladığı gözler önüne serildi.

Mart ayı asgari geçim sonuçları açıklandı
05 Nisan 2017 Çarşamba 10:27

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi, 2017 Mart ayına ait asgari geçim endeksi sonuçlarını açıklandı. Sonuçlara göre çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 2.497,11 TL olduğu belirlendi. Ayrıca yılın ilk üç ayı içinde memur ve emekli maaşları ile yapılan ailenin zorunlu harcamaları yüzde 3,31 oranında azaldığı görüldü.

Dört kişilik bir ailenin asgari geçim sınırı ise 5.132,55 TL olarak hesaplanırken dört kişilik bir ailenin asgari geçim sınırının bir önceki aya göre yüzde 1,09 oranında arttığı gözlemlendi. 

Açlık sınırı ne kadar oldu?

Bir önceki aya göre çalışan tek kişinin açlık sınırı %0,69 oranında yükselerek 1.924,56 TL'ye çıktı. 
 
Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2017 yılı Mart ayında 1.976,89 Lira olarak tahmin edildi. 4 kişilik aile için yapılan araştırmada sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın günlük 40,60 TL olduğu belirlendi. Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 1.217,88 TL oldu.

Memurların harcamaları

Ortalama olarak 2.784,96 TL maaş alan bir memur ailesinin yaptığı gıda, barınma ve diğer ihtiyaç harcamalarının maaşta ne kadar yer kapladığı belirlendi. Gıda harcamasının maaşın %43,73’ünü kapladığı 759,01 TL olarak belirlenen kira giderinin ise %27,25’ini kapladığı gözlemlendi. 

Ayrıca  ortalama maaş alan bir memurun %70,98’ini yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırdığı ve diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının %29,02’sini kullanmak zorunda olduğu gözler önüne serildi. Bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması içinse maaşından geriye sadece 808,20 TL kaldı.

2017'nin ilk ayında  memur ve emekli maaşlarına %3 zam yapılmıştı. Bu zamın ardından ilk üç ayda memur ve emekli maaşı resmî enflasyona göre %1,34; açlık sınırı karşısında %2,68; dört kişilik ailenin zorunlu harcamalarına göre ise %3,31 oranında erimiş oldu. 

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Mart ayı Asgari Geçim sonuçlarını şöyle değerlendirdi:
  
“Her ay düzenli olarak açıkladığımız asgari geçim endeksi sonuçları çerçevesinde geride bıraktığımız Mart ayında da bir önceki aya göre hayat ve geçim şartlarının biraz daha zorlaştığını görmekteyiz.
 
Artan giderler, masraf kalemlerinin çokluğu memur ve emekliyi geçim aczi içine düşürmüş ve ayın sonunu getiremez hale düşürmüştür.
 
Tarihi başarı olarak addedilen zam oranı daha yılın ikinci ayında enflasyon karşısında tuş olurken, o zamma imza atanların sesi soluğu çıkmamış, hatta geçtiğimiz günlerde yapılan KPDK toplantısında hükümete teşekkürlerini sunarak övgüler düzme yarışına girmişlerdir.
 
Araştırmada memur ve emeklilerimizin maaşlarının üç ay içinde harcamalar karşısında %3,31 oranında eridiği görülmüştür. Zaten resmî enflasyon rakamına göre bile bu erime daha şimdiden %1,34’ü bulmuş durumdadır. Memur maaşlarına altı ay için, aylık ortalama 90 TL, emekli maaşlarına 70 TL zam yapılırken dört kişilik bir ailenin aylık harcama tutarı yılın ilk üç ayında 304,68 TL artmıştır.
 
Her evde bir ya da birden fazla işsizin olduğu, enflasyon rakamlarının giderek tırmandığı ve bunların üzerine Maliye Bakanı sayın Naci Ağbal’ın “Enflasyon önümüzdeki aylarda artmaya devam edecek” söylemlerine bakıldığında gelecek ayların memurlar ve emeklilerimiz açısından hiç de iyi geçmeyeceği netleşmiştir.
 
Bilinmelidir ki, mutfak enflasyonu açıklanan enflasyon rakamlarının çok üzerindedir. İnsanların feryadına kulak tıkayan yöneticilerimizin bu tutumlarına anlam vermek mümkün değildir. Görmezden gelseniz de acı gerçekler ortadadır.”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ahmet Selim - 7 yıl önce
İstatistiklerin kaynaklarını da belirtmeniz, kalite ve güvenirlik açısından sizlere fayda sağlayacaktır.