Sezon sonu kampanyalarındaki 'çift yüzdeli indirim'ler için uyarı

Sezon sonu indirimlerinin başlamasıyla birçok mağaza indirimin yanı sıra çift yüzdeli indirim yapmaya başladı. Stokların bitirilmesi için yapılan bu indirim taktikleri için Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu uyarılarda bulundu.

Sezon sonu kampanyalarındaki 'çift yüzdeli indirim'ler için uyarı
26 Şubat 2017 Pazar 18:00

Sezon sonu indirimlerinin başlamasıyla uyarılarda gelmeye başladı. Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, kampanyalar sırasında yapılan "çift yüzdeli indirim"ler için uyarı yaptı. Stokları bitirmek için yapılan kampanyalar için Ağaoğlu, müşteriyi çekmek için yeni taktikler uygulandığını vurgulayarak "Firmalar veya markalar, mağazaların vitrin camlarına, ilan ve tabelalarına iki kez yüzdelik indirim oranı belirterek gerçeğinden daha fazla indirim yapılıyormuş algısı yaratmaya çalışıyorlar." diye konuştu.

Tüketicilerin ürünlerin fiyatını önce yükseltip sonra indirmiş gibi yapan firmaları bilmesi gerektiğine vurgu yapan Ağaoğlu, "çift yüzdeli indirim"ler içinse "Bir giyim firması, cekette 'yüzde 50 + yüzde 20 indirim' yazarak sanki yüzde 70 indirim yapıyormuş gibi görünüyor. Aslında bu indirim, yüzde 60'a denk geliyor ama birçok tüketici bunu fark etmiyor. 100 liralık bir üründe 70 lira indirim yapıyor sanıyorsunuz ama ödemeye gelince 60 lira indirim ortaya çıkıyor çünkü ikinci indirimi genellikle ilk yapılan indirimden sonra oluşan düşük fiyat üzerinden uyguluyorlar. Tüketiciler bu tür aldatmacalara karşı dikkatli olmalılar." diye konuştu.

Sadece "çift yüzdeli indirim"ler için değil etiket aldatmacaları ve '3 al 2 öde' içinde uyarılarda bulunan Ağaoğlu şu açıklamalarda bulundu:

Etiket aldatmacası

"Fiyatı 50 lira olduğu halde 49 lira 99 kuruş gibi sonu 9'lu rakamla biten etiketli ürünler de tüketicileri aldatmaya yöneliktir."

3 al, 2 öde

"Bunda da tüketiciler ihtiyacı dışında alışveriş yapıyor. Tüketiciler, borçlarını artırıyor ve lüzumsuz eşyayla evlerini dolduruyorlar. Bankalar, kredi kartı komisyon gelirlerini yükseltiyor, satıcılar da stoklarını eritiyorlar. Tüketiciler, ihtiyaç fazlası ürünleri satın almaktan uzak durmalı, ihtiyaçlarını satın almadan önce mutlaka gerçekten gerekli olup olmadığını düşünmeli ve piyasada mukayeseli araştırma yapmalılar. Kredi kartlarına güvenip hesapsızca harcama yapmak, hele ki kredi kartının, yani plastik paranın cazibesine kanıp 'nasılsa taksitle bunu öderim' diye düşünmek tüketicilerin geleceklerini ipotek altına almaktan başka bir şey değildir."

Bazı mağazalara dikkat

250 lira yapılan 100 liralık ürün yüzde 50 indirimle 125 liraya düşüyor. Burada da 'yüzde 20 indirim var' diyor, 125 liranın yüzde 20'sini indiğin zaman gerçek fiyatı olan 100 liraya alıyorsunuz."


Kaynak: AA
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.