Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan , 'Vizesiz Avrupa' talebine iş adamlarının olumlu yaklaştıklarını belirterek " Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamalarının kaldırılması, AB ile ticaretimizdeki önemli bir engelin kalkması anlamına gelmektedir" dedi.
Vize uygulamasının Avrupa'ya olan ticareti olumsuz etkilediğini savunan Vardan, "Vatandaşlarımız 2014 yılında AB ülkelerine yaptığı 813 bin 339 kısa süreli Schengen vize başvurusuna, 50 milyon avroya yakın para harcamışlar. İş insanlarımız AB'ye üye ülkelere ürün satmaya, almaya, ürünlerini pazarlamaya, anlaşma imzalamaya veya yatırım yapmaya kısacası iş yapmaya giderken vize engeli ile karşılaşıyorlar. Bu engeli de sadece kendileri değil çalışanları ve personeli de yaşıyor. Bu durumda Türk özel sektörü rekabet avantajını maalesef en başta kaybediyor. Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamalarının kaldırılması, AB ile ticaretimizdeki önemli bir engelin kalkması anlamına gelmektedir." dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de vize uygulamasından en çok ihracatçıların etkilendiği için "Vizesiz Avrupa" sürecinin hızlandırılmasını olumlu karşıladıklarını belirterek, "Vize serbestisinde bu aşamaya gelinmesinde büyük emek ve destekleri olan Sayın Cumhurbaşkanı'mız ve Başbakan'ımız başta olmak üzere Hükümetimize gösterdikleri yoğun çaba ve kararlı tutum için şükranlarımızı sunuyoruz. TİM olarak, vize uygulamasının kaldırılmasının, halkımızın AB’ye duyduğu güven kaybı nedeniyle üyelik sürecine giderek azalan desteğini yeniden artıracak ve Türkiye-AB ilişkilerinin olumlu yönde gelişmesine katkı sağlayacak önemli bir kilometre taşı olacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.
Vizesiz Avrupa Projesi ve Türkiye'yi Tanıtım Platformunun Kurucu Başkanı Mehmet Okumuş ise vizelerin kalkmasıyla Türk vatandaşlarına yaklaşık 35 yıldır uygulanan "haksız-hukuksuz" seyahat engeline son verilmiş olunacağını belirtti.