Yeni torba yasada neler var? 2016'nın ilk torba yasası hangi yenilikleri getiriyor?

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen ve onaylanmak için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulan yeni torba yasa toplum hayatına ne gibi yenilikler getiriyor? Yeni torba yasa ile birlikte neler değişecek?

Yeni torba yasada neler var? 2016'nın ilk torba yasası hangi yenilikleri getiriyor?
01 Şubat 2016 Pazartesi 11:59

 2016 yılının ilk torba yasası Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunca kabul edildi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunuldu. Devlet bütçesine 10 milyar dolar gibi ilave bir masraf açacak bu yeni torba yasanın içeriğinde neler var? Torba yasa kime hangi imkanı sunuyor?

Yeni torba yasada özellikle gençlerle ilgili olumlu gelişmeler var. 

Öğrencilere pasaport harcı kalkacak

Öğrenim hayatını devam ettiren 25 yaş altındaki gençlerden pasaport harcı alınmayacak. Bu düzenlemenin özellikle üniversitede okuyan ve yurt dışına çalışmaya, dil öğrenmeye giden öğrenciler için olumlu bir gelişme olacağı düşünülüyor.

Genç girişimcilere vergi muafiyeti

Gençlerin iş hayatında aktif rol almasını ve projelerinin hayata geçmesini teşbik etmek amacıyla genç girişimcilere vergi muafiyeti uygulaması geliyor. Bu vergi muafiyeti sayesinde yatırım yapmak isteyen, kendi işini kurmak isteyen gençler 3 yıl süreyle vergilendirmede kolaylık sağlanacak. Özellikle 2016 yılı için kazancın 12 bin 600 liralık kısmı üç yıl vergiden muaf tutulacak.

Küçük esnafa vergi muafiyeti

Küçük esnafın ticari yatırımlarını teşvik etmek, iş hacimlerini arttırmak amacıyla vergi muafiyeti uygulanacak. Kazançları basit usulde vergilendirilen küçük esnafın yıllık 8 bin TL'ye kadar olan kazancından vergi alınmayacak.

Yeni torba yasa kimleri ilgilendiriyor?

Yeni torba yasanın onaylanması ile birlikte çalışma hayatı ve öğrenciler için büyük kolaylıklar geliyor. Öğrencilerin GSS borçları ve paraport harçlarındaki düzenlemeler, esnafın da vergi borçları ve sosyal güvenlik sigorta primlerinde yeni düzenlemeler geliyor.

Yeni mezunlardan Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi alınmayacak

Lise veya üniversiteden mezun olan gençlerden iki yıl boyunca GSS primi istenmeyecek. Bu prim devlet tarafından karşılanacak. Bu uygulama ile iş bulamayan gençlerin borçlu gezmesi engellenmeye çalışılıyor.

Bu uygulama ile birlikte liseden veya üniversiteden mezun olan gencin 2 yıl boyunca hiçbir ücret ödemeden sağlık hizmetlerinden yararlanması sağlanacak.

Okulu bitirdikten sonra henüz iş bulamayan gençlerin kâbusu olan Genel Sağlık Sigortası’nda (GSS) 2 yıllık kolaylık sağlandı. Torba yasa, okuldan mezun oldukları halde işe giremedikleri için sağlık hizmetinden yararlanamayan 517 bin gence iki yıl zaman kazandıracak. GSS sistemine göre, lise ve dengi öğrenim gören gençler 20 yaşına; üniversite öğrenimi görenler ise 25 yaşına kadar aileleri üzerinden sağlık hizmeti alabiliyorlar. Anne babaları herhangi bir işte çalışmayan gençler ise ebeveynlerine sağlanan “yeşil kart” hakkından yararlanabiliyorlar.


GSS borçlarının silinmesi 2. pakette
2 yıllık prim muafiyeti için de üst sınır lise mezunlarında 20 yaş, üniversite mezunlarında da 25 yaş olacak. Çift dikiş atarak okulunu uzatan gençler mezun oldukları tarihte bu yaş limitlerini doldurmuşlarsa 2 yıllık prim muafiyetinden yararlanamayacaklar.

Halen 5 milyonu aşkın gencin SGK’ya 9 milyar lira dolayında GSS prim borcu bulunuyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu 1 Kasım seçimleri öncesinde gençlerin bu prim borçlarının silineceği müjdesini verdi. Hükümet GSS sistemiyle ilgili geniş kapsamlı bir değişikliğe hazırlandığı için, borçların silinmesine ilişkin düzenleme, bir sonraki paketle TBMM gündemine gelecek.


İşbaşında eğitim uygulamasında işverene yeni teşvik

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yaptığı tespitlere göre, işbaşında eğitim gören gençlerin önemli bir kısmının  4-5 ay gibi bir süre sonra o işe daimi olarak yerleştirildiği dolayısıyla işbaşı eğitim uygulamasının başarılı olduğu belirlendi.Bu sebeple işbaşınad eğitim programı çerçevesinde işverenlerin yapacağı harcamalara da kolaylık geliyor. Bu kapsamda işverenin yapacağı harcamalar vergi matrahından düşürülerek işbaşı eğitimine katılan işverene kolaylık ve teşvik sağlanıyor. Ayrıca işbaşı eğitimini tamamlayan personeli 3 ay içinde işe alan işverenden 42 aya kadar işveren sigorta primi alınmıyor.

Yem ve gübrede KDV sıfırlanıyor

Tarımı ve tarım personelini desteklemek amacıyla yemde uygulanan yüzde 8, gübrede uygulanan yüzde 18 KDV uygulaması kaldırılıyor. Yem ve gübrenin kdv oranı sıfıra iniyor.

51 ilde işçi çalıştırana yüzde 6 prim teşviki

Halihazırda 51 ilde uygulanan yüzde 6 prim teşviki yeni torba yasa ile birlikte bir işçi çalıştıranda dahi uygulanacak. Bu uygulamadan 2013'ten bu yana 197 bin 649 işyeri 479 bin işçi için bu teşvikten yararlanıyor. Kapsamın genişlemesiyle bu sayı artacak.

Polis ve Uzman Çavuşların ek göstergeleri artıyor

Yeni torba yasa ile birlikte polislerin, uzman erbaş ve uzman jandarmaların ek göstergeleri 2200'den 3000'e çıkarılıyor. Bu düzenleme ile emeklilik maaşlarının artması bekleniyor. Ayrıca uzman erbaşların 1. dereceye kadar çıkmasının yolu açılıyor. 

Emniyet hizmetleri sınıfı kadrolarında görev yapan emniyet hizmetleri personelinin emniyet hizmetleri tazminatı da yüzde 25 oranında arttırılıyor. Bu artış emniyet personelinin, polislerin maaşlarında 150 ile 700 TL arasında artış sağlayacak.


Emekli esnaf Sosyal Güvenlik Destek Primi ödemeyecek

Halen emekli olup bir işyeri bulunan esnafın maaşından yüzde 10 civarında (aylık 100 - 150 TL) sosyal güvenlik destek primi kesiliyordu. Yeni torba yasa ile birlikte emeklilerin maaşından sosyal güvenlik destek primi kesilmeyecek ve maaşlarında aylık 100-150 TL gibi bir artış olacak.
Muhtar maaşları yeni torba yasada

Seçim vaatlerinden biri olan muhtarların maaşları 1300 TL'ye çıkarılıyor. Halen bin TL olan mutar maaşları torba yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte bin 300 TL olacak.


Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
seracettin depren - 9 yıl önce
ALLAH rızası için engelli maaşi aylık yapın bazi iş verenler sağlam gibi çalış mayan engelli ya azarliyor yada işten atiyor ben bu zülmü yaşadım bir engelli olarak
Avatar
FATİHHANÇALIŞIR - 9 yıl önce
ALLAH RIZASI İÇİN ARTIK 4 C KAPSAMINDA ÇALIŞANLAR İÇİNDE BİRŞEYLER YAPIN BUNALDIK PİSKOLJİMİZ BOZULDU