Çalışma hayatına radikal değişiklikler geliyor

Hükümet çalışma hayatında önemli değişikliklere gidiyor. Hükümetin hazırladığı dört yıllık eylem planı, çalışma hayatında radikal değişiklikleri beraberinde getirecek.

Çalışma hayatına radikal değişiklikler geliyor
12 Kasım 2015 Perşembe 23:00

Hükümet ileriki zamanlar için kamuda dört yıllık bir eylem planı hazırlıyor. Eylem planı içerisindeki önlem paketinde, çalışma hayatında değişiklikler olacak. Maliye Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı ve diğer kamu kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı komisyon çalışmalarında düzenlemeler yapılıyor. Özellikle 657 Sayılı Devlet Memurları Yasası'nda değişikliğe gidilmesi bekleniyor. 

Düzenlemelerde ilk olarak, çalışanlar arasındaki '4a, 4b, 4c' gibi harf statüsü ortadan kalkacak. Aynı işi yapan ancak farklı maddi kazanç sağlanması durumu ortadan kalkacak. 

Kamu sektöründe işçi-memur ayrımının ortadan kalması gündemde. Bu konuda ücret farklılıklarının ortadan kaldırılmasına özen gösteriliyor. Kamu sektöründe çalışan sözleşmeli memur ve işçi statüsündeki herkes kamu çalışanı olarak tek çatı altında toplanacak.

Kamu sektöründe yapılan 50 farklı ödeme şeklinin 10'a düşürülmesi planlanıyor. Ödemelerin, hizmet farkı, performans, ders ücreti, vekalet ücreti ve temel ücret şeklinde yapılması planlanıyor. 

Daha çok çalışan ve daha fazla işe katkı sağlayan memura daha yüksek ücret verilecek. Ayrıca memurun performans notu, maaşına zam olarak eklenecek. 

Öğretmenlere yaz programı getirilecek. Planda öğretmenlerin performansının arttırılması ilk sırada yer alıyor. Yurtdışı eğitimlerin arttırılacağı ve kamu sektöründe uzman kadroda bulunan personelin özlük haklarının iyileştireceği belirtiliyor.

Ayrıca iş tanımında değişikliğe gidilmesi bekleniyor. Buna göre, AB ülkelerinde uygulanan serbest çalışma mekanizmasına ters düşen maddeler temizlenecek. 

Kamuda iş garantisi son bulacak. Özel sektördeki gibi işini yapmayan kişiler işten çıkarılacak.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.