Eğitimde teknoloji kullanımı eğitim-öğretimi ne derece etkiledi? Çözülen soru sayısını mı artırdı yoksa bilgiye ulaşmanın yolunu mu kısalttı? Ne getirdi etkileşimli tahta diğer adıyla akıllı tahta. Elbette bilgiye ulaşmanın yolunu kısalttı.
Bizim çocukluğumuzda anlatılırdı: Anne çocuğuna her gün düzenli harçlık verir, baba ise çalışıp kazanması taraftarıdır. O dönemlerde ev halkından gücü yeten herkes çalışır eve katkı sağlarmış. Çocuk da babasını mutlu etmek adına annesinin verdiği bu parayı çalışarak kazanmış gibi babasına verirmiş. Bir gün çocuk gerçekten çalışarak kazandığı parayı babasına vermiş, baba da her gün yaptığı gibi parayı kuyuya atacağı sırada çocuk babasına o parayı kazanmak için çok emek sarf ettim, lütfen kuyuya atmayın demiş. Zor elde edilenlerin tüketilmesi de zordur. Bilgiye ne kadar kolay ulaşılırsa unutulması da o kadar kolay olur.
Öğretmenlere sordum, etkileşimli tahtayı düzenli kullanıyor musunuz? Verilen cevaplar farklıydı. Kimisi yansıtıcı olarak kullandığını, kimisi hiç kullanmadığını, bazıları da henüz tam faaliyet geçmediğinden kullanmadıklarını söylediler. Bazıları da bu uygulamanın öğrenci üzerinde olumlu bir sonuç vermeyeceği gibi tembelliğe iteceği görüşünü ortaya koydular. Ben bu fikre katılmanın mümkün olmayacağını düşünüyorum.
"Geleceğin Öğretmenlerini Teknoloji Kullanımına Hazırlama", Portekiz’in 2008’de hayata geçirdiği ve her öğrenciye bir dizüstü bilgisayar verilmesini hedefleyen Macellan projesi, Güney Kore’de henüz pilot olarak uygulamaya başlayan okul kitaplarının elektronik hale çevrilmesi ve öğrencilere tablet bilgisayar dağıtılması örnek verilebilir.
Türkiye'de Fırsatları Artırma Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) projesi ile bu çabalar içerisinde yerini almıştır. Aşağıda bazı verileri sizlerle paylaşıyorum:
Tabloda görüldüğü gibi çalışma grubundaki öğretmenlerin matematik, yabancı dil ve Türk dili ve edebiyatı branşlarında yoğunlaştığı, yarıdan fazlasının (%56,91) erkek olduğu ve büyük birçoğunluğunun lisans düzeyinde eğitime sahip olduğu anlaşılmaktadır.
Bu anket gösteriyor ki FATİH Projesini uygulaması gereken öğretmenler henüz hazır değil. Bu hazır olmama durumu ister sistemin tam çalışması olsun isterse öğretmenlerin olayı tam kavramayışı olsun. Ne sebeple olursa olsun FATİH PROJESİ tam manasıyla öğretim hayatına girememiştir.
Selam ve dua üzere kalın.