AFAD Suriyelilerin yaralarını sarıyor

Suriye'de yaşanan savaş nedeniyle ülkesini terk etmek zorunda kalıp Türkiye'ye sığınan Suriyelilere AFAD tüm imkanlarını seferber ediyor. AFAD tarafından yapılan yardımlar ile Suriyelilerin yaraları sarılıyor. tarafından yardım eli uzanıyor.

AFAD Suriyelilerin yaralarını sarıyor
15 Şubat 2016 Pazartesi 13:00

Suriye'de yaşanan savaş birçok insanı ülkesinden etti. Savaşın acımasızlığından kaçıp Türkiye'ye sığınan Suriyelilere yardımlar gün geçtikçe artıyor. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tüm imkanlarını sunarak yaptığı yardımlar ile Suriyelilerin yaralarını sarıyor. Eğitimden sağlığa kadar tüm insani yaşam ihtiyaçları karşılanan Suriyeliler, demokrasi kültüründen meslek edindirmeye kadar sosyal ve psikolojik olanaklara da ulaşıyor.

AFAD, Suriyelilerle ilgili "Türkiye'nin Suriyelilere yönelik insani yardımları" başlıklı bir rapor hazırladı. Suriyelilere yönelik bugüne kadar yapılanlar ve ülkedeki son durumun ele alındığı rapora göre, Suriye'de 2011 yılında başlayan barışçıl gösteriler, savaş halini aldı.

Bu süreçte nüfusu 20 milyon olan Suriye'de 13,5 milyon kişi, insani yardıma muhtaç duruma düştü, 6,5 milyon insan yerinden edilirken, 4,3 milyon kişi ise kurtuluşu komşu ülkelere sığınmakta buldu. Bu doğrultuda 2,6 milyondan fazla sığınmacıyı kabul eden Türkiye, adeta dünyaya insanlık dersi verdi.

Yardıma muhtaç 13,5 milyondan 6 milyonunu çocukların oluşturduğu Suriye'de, en az 250 bin insan hayata veda etti. 2 milyon çocuğun okula gidemediği Suriye'de, mevcut okulların da 4'te biri yıkılmış durumda.

-Türkiye'den insanlık dersi

Türkiye, bu süreçte insani ve vicdani görevini yerine getirerek din, dil, ırk ayrımı yapmadan yerinden edilmiş insanlara "açık kapı politikası" çerçevesinde sınırlarını açtı.

Türkiye'nin önemli kurumları arasında bulunan AFAD, 10 ilde kurduğu 26 barınma merkeziyle 300 bine yakın Suriyeli'ye fiziksel, sosyal ve psikolojik yardımları ulaştırıyor.

Türkiye, Suriye krizi kapsamında bugüne dek yaklaşık 9 milyar dolar değerinde insani yardım faaliyeti gerçekleştirirken, Birleşmiş Milletler teşkilatları da dahil olmak üzere uluslararası camia yalnızca 455 milyon dolar tutarında yardım gerçekleştirdi. Bir başka deyişle dünyanın Suriyeli mazlumlar için verdiği her 1 liraya karşılık Türkiye yaklaşık 20 lira yardımda bulundu.

İnsani yardım harcamalarında görülen bu dengesizlik, Küresel İnsani Yardım Raporuna da yansıdı. Türkiye, 2013 yılında gayri safi milli hasıla bazında bütçenin yüzde 0,21'ini insani yardım faaliyetlerine ayırarak en cömert ülke oldu.

-310 bin çocuk yeniden eğitime başladı

AFAD, Türkiye'ye sığınan çocukların okullarına devam etmelerine, yetişkinlerin ise savaş sonrasında ülkelerine faydalı olmalarını sağlayacak yeteneklerini geliştirmelerine öncelik verdi.

AFAD, Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yapılarak atılan adımlar neticesinde anaokulundan lise son sınıfa kadar toplam 310 bin çocuğu sokaklardan alarak eğitime kazandırdı.

-11 milyon insana sağlık hizmeti

Geçici barınma merkezlerindeki sağlık hizmetleri, Sağlık Bakanlığı ile yapılan işbirliği çerçevesinde ücretsiz olarak sunuluyor.

Suriye ve Iraklı sığınmacıların tedavileri kapsamında 320 bin ameliyat gerçekleştirilirken, 470 bin yatan hasta ile 11 milyon poliklinik hizmeti sağlandı. Ayrıca anne-çocuk sağlığı alanında hamile ve emziren kadınlar için özel yemek seçeneklerini sunan AFAD, erken yaşta evliliklerin ve çok eşliliğin engellenmesi amacıyla da adımlar attı.

-60 bin kişi "altın bilezik" taktı

Meslek edindirme kurslarına yabancı dil, bilgisayar okur yazarlığı, halı dokuma ve resim, müzik gibi farklı branşlarda meslek edindirme kursları açan AFAD, böylece Suriyelilere bir anlamda terapi hizmeti sunarken bir yandan da kollarına "altın bilezik" taktı.

Sertifikalı meslek edindirme kursları ile 60 binden fazla Suriyeliye ulaşıldı.

-Oy kullandılar

Barınma merkezleri, birçok Suriyeli sığınmacı için demokrasinin de beşiği haline geldi.

Mahallelere ayrılan merkezlerde düzenlenen muhtarlık seçimlerinde oy kullanan ve aday olan Suriyeli sığınmacılar, hoşgörü ve demokrasi kültürünü de yaşadı. Bu süreçte birçok Suriyeli kadın da seçimlerde yarışarak kamp yönetiminde söz sahibi oldu.

Sınırın sıfır noktasına 1,3 milyar lira

Türkiye'deki sığınmacılara Türkiye'nin şefkat elini uzatan AFAD, sınırın sıfır noktasındaki Suriyelileri de unutmadı.

Bu kapsamda gıda, gıda harici malzemeler, barınma, hijyen, ilaç ve tıbbi malzemeler başta olmak üzere sıfır noktasındaki Suriyeliler için 1,3 milyar liralık insani yardımda bulunuldu. Bu yardımlar, 22 bin 495 araçla, ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı.


Kaynak: AA
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Selim - 9 yıl önce
Ülkemden gurur duyuyorum.